Різдвяна класика: 10 історій під ялинку

Коли надходить Різдво, у повітрі ніби збільшується концентрація дива, у помешканнях запалюються святкові вогники і свічки, а з полиць дістаються найулюбленіші різдвяні історії. Деякі з них читали нам вголос ще наші бабусі. А інші уже стали сучасною класикою, яку ми неодмінно читаємо під ялинкою нашим дітям. Ловіть підбірку різдвяної класики для затишного читання у довгі передсвяткові вечори!

Неперевершений шведський казкар Ульф Старк подарував дітям і підліткам чимало прекрасних історій. «Різдво у лісі» – особливо затишна й оптимістична казка про те, як магія Різдва змінює навіть найзатятіших буркотунів. Таким був різдвяний гном Буркотун, який через дрібні прикрощі хотів проігнорувати це свято. Та навіть паскудний характер не вплинув на його добре серце. У густу заметіль він рятує комах і звіряток від холоду й небезпеки – і всі вони отримують шанс: гном – на те, що відкриє серце для світлої радості, а лісові звірята – що таки переконають його влаштувати Різдво і зустріти його у затишку і любові.

Чарівні ілюстрації, проста історія з глибоким сенсом і святковий настрій – усе це ідеальні складові сімейного читання, яке буде приємним і дітям, і дорослим.

Старий скупердяй, три духи й магія Різдва – ця історія у різноманітних варіаціях так часто повторюється у новорічних фільмах та мультиках, що знайома, мабуть, кожному. Але чи знаєте ви, з чого усе почалося? Чарльз Дікенс написав свою «Різдвяну історію» для того, аби нагадати людям про найважливішу складову свята. Ні, не ялинку, індичку і колядки, а про нагоду переглянути своє минуле, позбутися негативних рис, очиститися і стати людиною, яка впускає у свою душу любов і творить добро. Так, як це зробив – під впливом видінь, показаних трьома духами – скупий і сухий містер Скрудж.

«Різдвяна історія» Чарльза Діккенса стала основою для «різдвяної філософії», цього особливого підходу до життя, який втілюється у Західному світі. Її перший наклад (6000 примірників!), опублікований в середині грудня 1943 року повністю розібрали ще до Різдва, і з того часу ця книжка не втрачає своєї популярності – не лише у Британії, а й в усьому світі.

Коли народився маленький Ісус, до нього прийшли троє волхвів із коштовними дарами. У згадку про цю подію люди й досі готують різдвяні подарунки для найдорожчих. От тільки не завжди осягають те, що найкоштовніші речі – не матеріальні. Так сталося з героями класичного різдвяного оповідання О’Генрі подружжям Джима та Делли. Живучи у матеріальній скруті, але прагнучи потішити кохану людину перед Різдвом, вони позбуваються найбільших своїх скарбів, обмінявши їх на подарунки, які тепер уже не принесуть тої радості.

Але така взаємна самопожертва молодої пари – це не що інше, як вияв любові. Найбільшої цінності і найціннішого подарунка, який тільки можна подарувати своїм близьким. Тож оповідання О’Генрі у розкішному виданні з ілюстраціями Соні Дановської ненав’язливо нагадує про ці важливі речі. І саме по собі може стати непоганим подарунком під ялинку 🙂

До того, як на мапі літературних земель з’явилося Середзем’я, а гоббіт Більбо вирушив у свою мандрівку, Джон Толкін творив для своїх синів незабутню різдвяну казку. Щороку до них приходив лист зі штемпелем Північного Полюса, а всередині був лист з кольоровими малюночками. Зазвичай ці листи писав сам Різдвяний дід – Санта. Але інколи до нього долучилися й інші мешканці Північного Полюса – Білий Ведмідь чи Ілберет Ельф. 

З часом ці кумедні історії обростали новими персонажами, а в оповідях з’являлися справжні екшн-сцени – епічна битва рудих гномів проти гоблінів, захист Полюса сніговими ельфами та багато такого, що нагадує: автор «Листів Різдвяного діда» десь у той час уже творив неповторний світ «Володаря перснів»  Яскраві листи з малюнками Толкін писав упродовж 20 років. А ви можете прочитати їх за кілька днів до Різдва і перейнятися цією чудовою північнополюсною атмосферою.

Любите історії про Мумі-тролів і перечитали їх усі? Що ж, спеціально для вас, мумі-фани, Алекс Гаріді та Сесилія Давідссон створили авторський переказ оповіді Туве Янсон «Ялинка» про те, як у Долину мумі-тролів прийшло біле і святкове загадкове Щось – те, що зветься Різдвом. Стараннями Гемуля зимовий сон мумі-родини було перервано, й почалася підготовка до свята. Втім, не всі сприйняли його з радісним очікуванням – декому здалося, що це незрозуміле Різдво – це точно щось страшне і небезпечне.

Ця дотепна історія з атмосферою свята завдяки чудовим барвистим ілюстраціям Філіппи Відлюнд точно полюбиться мумітролезнавцям будь-якого віку. Вона вкотре нагадає про основні цінності і традиції святкування Різдва і надихне на затишне домашнє святкування.

У різдвяну ніч стаються різні дива, відбуваються чарівні перетворення, а іграшки оживають і розповідають свої неймовірні історії. Дівчинка отримує не найкращий у світі подарунок – іграшку-лускунчика в образі солдата, який майже одразу ламається. Та щойно настає ця магічна ніч, він оживає і запрошує юну леді у мандрівку дивовижними світами, де їй доведеться знайомитися з іншими ожилими ляльками, пережити неймовірні пригоди, допомогти їм у боротьбі проти лихого мишачого короля і навіть трішки закохатися.

Казкова історія-феєрія про протистояння добра і зла, дружбу і любов і дива, які трапляються тільки на Різдво, відома багатьом із нас, адже її втілювали у фільмах і музиці. А зараз ми маємо чудову нагоду прочитати її у новому пишно ілюстрованому виданні і пригадати всі-всі подробиці цієї казки. 

Мало хто так барвисто оспівував магію українських ночей, як Микола Гоголь. А що вже казати про найчарівнішу з них – ніч перед Різдвом? Тільки тоді відьма може вкрасти з неба зірки, спритний коваль – осідлати самого чорта, щоб принести з самого Петербурга черевички для коханої. У цю ніч відбувають дивні-дива, химерні і трохи абсурдні. Гоголь – ще той маг і чарівник, тому читачів зачаровує віртуозно.

А як закортить вам ще трохи «гоголівщини», то не зупиняйтеся, читайте далі. Адже до цієї книжки увішли усі вісім повістин, які формують той старожитній український казковий світ, за який ми так любимо Гоголя.

Історія про життя молодої жінки від Різдва до Різдва, хоч і відбувається практично у наш час, та вже стала класикою чік-літу. У ній є усе це, за що ми любимо і трішки ненавидимо це свято – очікування дива, яке (майже) ніколи не стається, обіцянки почати нове життя, які ми (майже) ніколи не виконуємо… Бріджит дотепна і доволі прагматична, але їй також хочеться романтики і кохання. Вона шукає його, і, десь між черговою порцією алкоголю і черговою викуреною сигаретою, здається, знаходить. Але щастя виявляється примарним, вислизає з рук, і весь цей рік – від Різдва до Різдва, – що виглядає як вервиця перемог і поразок, у сухому залишку виявляється все тим же очікуванням на диво. Можливо, цього Різдва воно нарешті настане?

Якщо у вас не дуже святковий настрій, то зі «Щоденником Бріджит Джонс» ви зможете і поплакати, і пореготати, відпустити свої печалі і зробити своє Різдво саме таким, як вам хочеться. Для підсилення ефекту читайте з мандаринками 🙂

 

Історії про дідуня Петсона та його кота Фіндуса, створені шведським письменником Свеном Нурдквістом, популярні в усьому світі! Їх екранізують, за їхніми мотивами пишуть комп’ютерні ігри. Серед цих історій знайдуться оповідки на всі випадки життя – і на Різдво також. «Різдвяний гном» – це книжка про те, що не можна забагато обіцяти. Але якщо вже пообіцяв, хоч-не-хоч, а мусиш виконати свої обіцянки. Особливо якщо це стосується найрадіснішого свята у році.

Так дідуньо Петсон запевнив Фіндуса, що на Різдво до них прийде різдвяний гном. І байдуже, що гномів не існує – котик уже нетерпляче на його прихід чекає! Тож Петсон вирішив потайки зробити самотужки різдвяного гнома, який буде рухатися і виглядатиме, як живий. Фіндус не знає про сюрприз і переживає, де ж це цілими днями пропадає його друг. Та зрештою гном на Різдво таки приходить, достеменно такий, як хотів Фіндус. Як це вдалося – читайте у цій добрій і світлій історії.

Навіть коли всюди панує святковий настрій, завжди знайдеться той, хто захоче свято усім зіпсувати. Грінч не зносив Різдва, тому вирішив його «вкрасти»  За ніч поцупивши всі ялинки-вогники-подарунки зі Хтовіля, він насолоджувався тим, що зумів втілити свій злий задум. Аж до тієї миті, поки не усвідомив, що Різдво – це щось більше, аніж святковий декор. Різдво – це коли вогники горять не на ялинках, а у серцях.

Цю історію Доктор Сьюз написав ще у 1957 році – і вона незабаром стала справжнім різдвяним мастрідом. Її включили до рейтингів «100 найкращих ілюстрованих книжок» за версією School Library Journal та «100 найкращих дитячих книжок» Національної асоціації освіти США, а в топі різдвяних історій посідає одне із чільних місць.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

511 thoughts on “Різдвяна класика: 10 історій під ялинку

    Добавить комментарий