Випустіть свою «бісову пуму» на волю: говоримо про книжку Ґленнон Дойл «Вільна»

Рожева з глітером і домішками різних барв — «Вільна» нагадує палетку для очей. Але не поспішайте судити про вміст по палітурці! Ґленнон Дойл говорить про роль жінки у суспільстві та її свободу вибору. Це бленд мемуарів, нонфікшну та мотиваційної книжки, що запалює жінок із різних країн світу на пошук шляху до повноцінного життя. Письменниця своїм твором «Вільна» повернула іскри в очах понад 2 мільйонів читачів, серед них — співачка Адель і актриса Різ Візерспун.

Письменниця та громадська активістка

Ґленнон Дойл — не лише літераторка, а й громадська активістка, співзасновниця та президентка некомерційної жіночої організації «Сильні разом» (Together Rising), яка опікується жінками та дітьми, що опинилися в складних обставинах. Ця структура зібрала понад 30 мільйонів доларів для нужденних. А ще авторка веде подкаст — We can do hard things. 

Ґленнон Дойл видала три книжки і всі вони бестселери New York Times. OWN Network’s SuperSoul назвали письменницю однією зі 100 «просвітлених лідерок, які своїми голосом і талантом надихають людство».

«Вільну» вже перекладено 10 мовами і продано понад 2 мільйони примірників у всьому світі. Протягом року вона входила в десятку Топ-100 книжок Amazon, а ще потрапила в п’ятірку видань, які рекомендують читати професори Гарвардського, Єльського і Колумбійського університетів для повернення внутрішнього спокою. Цю книжку назвали найкращою такі світові видання, як New York Times, The Washington Post, Cosmopolitan, Marie Claire, Bloomberg, а популярна американська актриса Різ Візерспун внесла її до свого списку must read (і вже прочитала).

За мотивами «Вільної» під керівництвом Джефрі Джейкоба Абрамса розпочато зйомку телесеріалу.

Випустіть свою «бісову пуму» на волю: говоримо про книжку Ґленнон Дойл «Вільна» 0
Ґленнон Дойл

Бісова пума

Письменниця починає свою щиру історію, яка стала чимось на кшталт точки неповернення в її житті. Попри заміжжя за батьком трьох дітей, наша героїня закохалася в жінку. Це змусило її переглянути свої погляди на життя, ідеали та принципи, а також уявлення про роль жінки в сучасному суспільстві. 

30 років Ґленнон була замкнена, немов та «бісова пума», у власному житті. Протягом цього часу вона намагалася зламати себе, аби «допасуватися до чужого уявлення про кохання», вписуватися в соціум та продиктовані ним рамки. Відтак авторка повертається до витоків і старається осмислити умови та події, що поневолили її. 

Усе почалося, коли авторці виповнилося десять років. У її очах згасли іскри. Чому? Саме в цьому віці діти вчаться бути хорошими дівчатками та справжніми хлопчиками, приховувати те, ким вони насправді є, заради того, аби стати такими, якими їх очікує побачити соціум і світ. 

«Десять — це вік, коли світ посадив мене на місце, наказав поводитися тихо і показав мені на мої клітки: 

Ось почуття, які тобі дозволено виявляти. 

Ось як жінка має діяти. 

Ось тіло, якого тобі треба прагнути.  

Ось речі, в які ти будеш вірити.

Ось люди, яких ти можеш любити.

Ось люди, яких тобі слід боятися.

Ось життя, якого ти маєш хотіти для себе.

Зробися зручною. Спочатку тобі буде незатишно, та не хвилюйся — зрештою, ти забудеш, що замкнена в клітці. Невдовзі ти відчуєш, що це воно і є: життя»

Коли Ґленнон зустріла Еббі, то в її єстві відродилися запал і дикість, які вона тамувала впродовж десятків років. Це спонукало авторку замислитися над своїми вірою, дружбою, роботою, сексуальністю, над усім своїм життям загалом. Вона «полишила свої клітки» і почала життя з початку, згідно зі своїми прагненнями, а не чиїмись правилами. 

Золота назавжди

У книжці письменниця щиро зізнається в тому, як у старшій школі вона сфальсифікувала вибори, щоб увійти в Золоту десятку. Золота десятка — це десять найпопулярніших учнів з кожного класу, з яких складається Рада випускників. «Рада випускників — це Тиждень моди у старшій школі, і решта учнів споглядатиме подіумну ходу Ради випускників із затінених місць у залі». Щороку всі голосували за ту саму десятку, потрібно було просто поставити плюсики навпроти потрібних імен. Щороку хотілося хоча б раз опинитися на їхньому місці. 

Ґленнон була в групі учнівського самоврядування, якій доручили порахувати голоси. Вони спокійно виконували свій обов’язок, але в якийсь момент, поки її подруга Лайза відвернулася, наша героїня ставить два плюсики поряд зі своїм ім’ям. 

«Я сфальсифікувала вибори, намагаючись бути однією із Золотих. Я шістнадцять років прокорчилася над унітазом, намагаючись бути легкою. Я ціле десятиріччя напивалася до нестями, намагаючись бути приємною. Я підсміювалася з мудаків і спала з ними, намагаючись бути доступною… Я десятиліттями заперечувала себе, намагаючись бути безгрішною».

Ключі від кліток

Авторка 30 років докладала багато зусиль, аби відповідати загальним уявленням про те, ким вона має бути, як поводитися, як жити та про світ навколо. На жаль, виявилося, що ідеал, нав’язаний зовні, пригнічує та доводить до краху її особистість. Ґленнон відчувала втому, виснаження та втрату себе, але не могла збагнути, як взяти під контроль своє життя. 

Дитяча булімія, алкоголізм і наркозалежність — це все роками допомагало героїні тримати свої емоції та бажання, усе своє внутрішнє життя під замком. Коли ж авторка нарешті наважилася випустити свою «прекрасну та могутню дикунку», то віднайшла власне істинне я, спокій та щастя. Так, можливо, Ґленнон не вписується в чиїсь рамки, але ж вона вільна жити, як захоче, а не страждати, намагаючись усім сподобатися. 

Ось три ключі, які допомогли героїні опанувати страхи та дати волю своєму я: 

  • відчуй усе;

Не варто боятися відчувати, людина здатна все пережити, навіть найпекучіший біль. Останній можна використати для перетворення. 

  • вгамуйся та знай;

Ніхто краще за тебе не відає, що робити в тій чи іншій ситуації. Ніхто не був і не буде на твоєму місці, з твоїми талантами, викликами, минулим і близькими людьми. Тому ні в кого немає мапи чи списку порад для вирішення проблем. «Намацай своє Знання. Зроби саме те, до чого воно тебе штовхає».

  • зважся уявити;

Щоб почати жити по-новому, потрібно дозволити собі уявляти життя, родину та світ. Та дати змогу нашим мріям перетворитися на наші плани. Витягніть із глибини душі найсправжніше, найкрасивіше життя, яке лише можете уявити, найсправжніші та найкращі родини, про які мрієте, та найпрекрасніший світ, на який сподіваєтеся. 

  • знищ і збудуй.

«Щоб розчистити місце для нового, треба спалити старе».

Письменниця пожертвувала старими приписами задля власного добробуту, а саме:

  • самозречення — це вершина жіночності;
  • материнство скидається на мучеництво; 
  • родина не розпадеться, якщо зберігатиме свою структуру в будь-який можливий спосіб;
  • щасливий шлюб триває аж до смерті, навіть якщо поступово вбиває когось із подружжя чи обох;
  • Америка — це місце свободи і справедливості для всіх.

Натомість Ґленнон створила для себе систему нових настанов. Її життєвий припис як матері — «Ось твоя дитина. Дій із любові до неї удома, на виборах, на протестах. Дозволь їй повнокровне життя. Будь поряд».

Щоб дізнатися більше, читайте!

5 підказок для подолання тривожності

Для повернення до себе потрібно пройти довгий шлях, вирватися не з однієї клітки. Але результат — дійсно того вартий.

Один із важливих етапів— це боротьба з невпевненістю та тривожністю. 

  1. Приймайте довбані препарати.
  2. Продовжуйте їх вживати.

Навіть якщо ви стали почувати себе краще, не варто відразу забивати на ліки.

3. Пишіть нотатки.

Просто занотуйте свої переживання чи почуття. Ці записки допоможуть повернути собі себе. 

4. Пізнайте свої кнопки.

Є «прості» та «кнопки перезапуску». «Прості» — це ті, що переносять до штучного раю, який рано чи пізно виявляється пеклом. Вони тимчасово вимикають поганий стан. «Кнопки перезапуску» — це те, що  допомагає залишитися собою на довше. 

5. Пам’ятайте, що ми — найкращі люди.

«Ми не маємо бути приємними, нормальними або зручними, ми маємо просто бути собою».

Випустіть свою «бісову пуму» на волю: говоримо про книжку Ґленнон Дойл «Вільна» 0
Присвята у книжці

Що сподобається в книжці?

  1. Щирість авторки 

Ґленнон не боїться відкриватися перед читачами. Ба більше, вона переконана, що її досвід і думки допоможуть очистити свою голову та життя від нав’язаних приписів, а також надихне на пошуки істинного внутрішнього голосу.  

2. Бесіда з читачем

Це не просто автобіографія чи роздуми авторки про події, а постійне звернення до аудиторії. Вона намагається відкрити очі жінкам на стереотипні уявлення, що побутують у суспільстві, та спонукає мати волю вибирати своє життя. 

3. Історії з життя

Тут є і особисті оповіді письменниці, і її спогади, і діалоги з рідними та друзями. Звісно, більшість з них висвітлює роль жінки у сучасному суспільсві та її свободу бути такою, якою вона хоче. Проте зачіпає і пов’язані виміри: взаємини між партнерами, материнство, зв’язок батьків і дітей, дружбу та кохання тощо. Знаходимо навіть історію про чоловіка, який плаче та боїться.

Що захочеться покращити?

Продовжити історію

Цікаво дізнатися, що станеться у житті письменниці за 5, 10 років і як вона проаналізує цей період. Імовірно, протягом цього часу героїня видасть продовження бестселеру.

Кому варто читати

Тим, хто обожнює мемуари та книжки, що змушують переглянути усталені суспільні норми, ламають стереотипи про те, якою має бути жінка та чоловік, а також взаємини між ними. 

Кому не варто читати

Тим, хто боїться відчинити скриньку Пандори, що ховається всередині них самих, та хто насторожено ставиться до нетрадиційних стосунків.  

Схожі книжки

Люби без ілюзій

Анна Топіліна

Покінчи з «хорошою дівчинкою»

Махо Мольфіно

Авторка: Любов Ляшко