Що почитати на зимово-весняних вихідних

Хоча цьогоріч зима у нас не дуже й була, весні радіти саме час! Останній день зими та перший день весни — цікаві випадуть вихідні, а ще цікавішими їх зробить ця десятка книжкових новинок.

Нуарний історичний трилер, який дещо нагадує сумнозвісного Джека Різника. У Нью-Йорку кінця ХІХ століття почасти знаходять понівечені тіла юнаків, які промишляли проституцією. Поліція рідко розслідує злочини щодо черні, та все ж комісар Теодор Рузвельт (так, той самий, що потім стане президентом) звертається з проханням знайти злочинця до алієнтіста (так тоді називали лікарів, які вивчали божевілля) Крайцлера та репортера «Нью-Йорк Таймс» Мура. Убивця залишає жертв на видноті, ніби прагне, щоб його впіймали. Ніби благає, щоб його зупинили.

Містраль — сильний холодний північно-західний вітер, який господарює на Середземному морі. Хлопець Містраль, головний герой цієї історії, теж має сильний характер і любить море. Але йому незатишно серед людей і водночас самотньо. Та все може змінитись, якщо він знайде рідну душу. Містраль не відганяє від себе тендітну Хлою, він навіть дозволяє собі відчути те, на що раніше вважав себе нездатним. Тож тепер вони разом милуються хвилями на Чорному острові, а вітер огортає їх приємним леготом кохання.

Матері травневих малюків сформували невеличку спільноту «травневих матусь»: вони радяться, розповідають про свої досягнення та болі, а ще трохи розслабляються у компанії посестр. Їхні зустрічі відбуваються двічі на тиждень, поки дітей глядять няні. Та тільки для однієї вечір перетворюється на жахіття: малюка викрадають просто з дому. Поки тривають пошуки, у медіа мусолять життя матері-одиначки, яка недогледіла дитину, якій так далеко від ідеальної матусі. Та чи її вина у цьому? Та й чи мусить матір бути у всьому ідеальною?

Ви на світлому чи на темному боці? Чи любите почасти куштувати щось нове? «Історія в пива в коміксах» не тільки розкаже про перші спроби у варінні пива, а й про пиво як валюту (так, було таке, не дивуйтесь), про тих, хто робив великі пивні прориви та пивні традиції. Розглядайте малюнок і смакуйте текст, відчуваючи присмак чеського, бельгійського, німецького… пива. Пивна філософія, помережана гумором та історичними фактами, — саме це чекає вас у цьому симпатичному виданні, яке й на подарунок придасться.

Якщо ви вже бачили «Наших котиків» у кіно, то ця повість (чи то пак збірка коротких історій) — добра нагода провести трохи більше часу зі щирими героями цього сатиричного бойовика з елементами містики. Добровольців відправляють нести службу на позицію з промовистою назвою «туалет». Там не стріляють — і єдине, за чим спостерігають персонажі, корова, яка пасеться перед бліндажем. Актор, інженер та флорист протестують проти бездіяльності. От тільки це оманливий спокій, бо дуже скоро бійці Літо, Професор та Грін розіб’ють цілий загін сепаратистів. Але це тільки початок цієї захопливої історії.

Їх називають летючими щурами. Їх змушували розносити пошту. З ними фотографуються молодята. Їх забороняють годувати, але вони не погребують вашою булкою, якщо відвернетесь. Вони ховають своїх пташенят (не гугліть, як вони виглядають). Голуби всюди, вони можуть прикрасити вашого плаща, та так, що потім годі відіпрати. Голуб Геннадій такий і водночас не такий, він — крилатий філософ, який може навчити вас справжнього життя. Його дух сильний та рветься в небо, а тіло… вважайте Геннадія пансексуалом. Варто почати читання з першої частини.

Час — надто цінний ресурс, тож серія «за 30 секунд» багато покаже та розкаже, але зробить це швидко, без нудної та важкозасвоюваної термінології. Наука для всіх: і для тих, хто без неї не уявляє свого життя, і для тих, хто просто зацікавився обкладинкою. Тут про фізику та виникнення світу, про Землю та людину, про її генезу та розвиток. Пол Парсонс не обмежується виключно теоріями, а й розповідає про їхніх першовідкривачів та найвидатніших дослідників, розкриваючи їхній вплив на подальшу долю не тільки науки, а й усього людства.

Тягуча розповідь про те, що люди, які потрібні одне одному, обов’язково зустрінуться. Дрейк починає жити заново, зцілюючи душу після війни. Сиву Марвелос прозивають відьмою чи то віщункою, і вона знає, хто до неї завітає. Вона чекає, адже кожному в житті потрібна саме та людина. Історія, зіткана зі спогадів та планів, реальності та мрій, які химерно сплітаються і межі між ними стираються. Шепіт вітру і хвиль, свіжий запах озону та тепло спеченого хліба — і двоє, які зустрілись у важкі часи. Чи все тут правда? Важко сказати, але читач може вирішити сам.

Продовження серії про невгамовного фіна у стокгольмській поліції. Цього разу Йона Лінна розслідує вбивство юнки з інтернату. У закривавленій кімнаті комісар помічає дещо більше. Дівчина немовби намагається відгородитись від того, що відбувається, назавжди затуливши руки долонями. Все вказує на те, що її порішив хтось з таким самих інтернатних дівчат, та Лінна в це не вірить, його чуття вказує на інший слід. Власне розслідування Йони збурить тиху воду та покличе назовні демонів, які спали глибоко на дні.

Гроші, багато грошей, ще більше грошей — хто б від них відмовився. Вчений та британський лорд Едеір Тернер розкаже, як виникають економічні кризи, які їхні передумови, на які маркери варто звертати увагу, щоб помітити розгортання глобального краху, як то було у 2008–2009 роках. Закономірності та неочевидні причини — цьому автор приділяє багато уваги. Ця книжка буде корисною не тільки тим, хто працює в економічній та фінансовій сфері, а й кожному, хто цікавиться темою грошей та кризових періодів.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

47 thoughts on “Що почитати на зимово-весняних вихідних

    Добавить комментарий