Десять новинок Книжкового Арсеналу, які варто прочитати на вихідних

Поки у столиці гримить Книжковий Арсенал і десятки видавництв презентують свої найгарячіші новинки, ми вже маємо чимало з них на складі та пропонуємо звернути увагу на такі з них.  

Історія про стародавній манускрипт та тих, хто його оберігав. Дослідниця Ханна Гіт працює зі Сараєвською Агадою – рукописом ХІІ століття. І знаходить серед пошерхлих сторінок спогади про тих, хто перегортав його до неї. Читачі немовби на власні очі бачать хранителів цієї Книги з різних епох, різних країн та тим паче різних поглядів. Тим часом Агада зацікавлює і боснійську владу, й ізраїльську розвідку, тож Ханні та манускрипту загрожує небезпека, адже вони стають об’єктами протистояння непримиренних сил.

Мабуть, ви знаєте, що таке авторське право, а про авторське ліво чули? Тоді треба заповнювати прогалини в знаннях. Про копірайт, копілефт, копіювання та запозичення розповідає британський мистецтвознавець Роберт Шор. Він знає, хто першим почав тяганину щодо авторського права, чому права на Міккі Мауса постійно подовжують, а перелицювання Мони Лізи – така популярна тема серед сучасних митців. Багато ілюстрацій, дотепів і нарешті – відповідь на запитання – чи справді митці виступають проти оригінальності.    

Продовження неймовірної «Проблеми трьох тіл» – культової китайської наукової фантастики, друга частина трилогії «Пам’ять про минуле Землі». Трисолярії готуються до захоплення Землі, а земляни ж мають 400 років, щоб підготуватись до цього, та чомусь їм не вдається об’єднатись заради спільного виживання. Кожна з держав намагається пролобіювати свої інтереси, а космічні флоти відриваються від Землі, тож у гру вступають науковці, мислителі, які вболівають за добре майбутнє планети.

Навіть якщо в кулінарії своєю єдиною функцію вважаєте поїдання, книга рецептів Євгена Клопотенка стане для вас мотиватором, адже автор вчить готувати здорову і просту їжу швидко. 70 рецептів у семи рубриках: сніданки, закуски та салати, перші та другі страви, другі страви, дитяче меню, солодощі та варення з яскравими фото у стилі food porn дозволять приготувати щось цікаве й інстаграмне. Доступні продукти та покрокова інструкція з приготування – те, що сподобається і кулінарам-початківцям, і повелителям сковорідок і духовки. 

Можливо, ваші батьки читали Олеся Бердника в дитинстві та насолоджувались «Зоряним корсаром» ще тоді, поки його не встигли заборонити. Фантастичний роман українського письменника-дисидента розкриває питання внутрішньої свободи в алегоричній формі, це зразок «космічного українського націоналізму» – мабуть, єдиний в історії літератури. Цензори запідозрили, що автор глузує з тоталітаризму, тому книжку вилучили з бібліотек і знищили. Зараз ми можемо насолоджуватись нею після десятиліть забуття. 

Зараз люди продукують сміття куди більше, ніж їхні попередники, – планета тоне у ньому, довкілля страждає, і це повертається до людини хворобами та поганим самочуттям. «Книжка про сміття» створена насамперед для дітей, але буде цікавою й дорослим. Інтерактивні сторінки допоможуть краще зрозуміти, що ж робиться зі сміттям, коли воно, власне, на сміття перетворюється. Книжка – не тільки про прибирання, а й про культуру споживання, яка може зменшити продукування сміття.

Гостра публіцистика Славенки Дракуліч завжди потрапляє точно в ціль. У цій збірці есеїв йдеться про жіночий вимір комунізму на Балканах. Про те, як жінкам велось у професійному й приватному житті. Як вони плакали та схиляли голови від безсилля, як сміялись і раділи. І як, зрештою, пережили все це. Творами Дракуліч вже більше тридцяти років зачитувались у англомовному просторі, її охоче перекладали в Німеччині, і нарешті ми маємо можливість прочитати її документалістику українською. 

Коротка проза про реальне і магічне – справжнє і вигадане, яка заключним акордом стає романом – цікавий експеримент від Вікторії Гранецької та молодого видавництва «Дім химер». Герої балансують між фантазією та явом, розповідаючи свої історії, в які то легко, то геть неможливо повірити. Що це – реаліті-шоу чи спритність рук без жодного шахрайства? Фокуси чи гра свідомості. Дві частини одного цілого: логічна та мистецька.  Кажуть, цю книжку не варто читати в поїзді. Перевіримо?

Екранізовано! Романтична і дуже зворушлива історія про те, що хвороба не стає на заваді стосункам. До Стелли не можна наближатись ближче, ніж на п’ять кроків, це небезпечно для її життя. Недуга мучить її з дитинства. Можливо, операція зробить Стеллу здоровішою, а її життя більш-менш нормальним. Та краще не наближатись, навіть не думати про те, щоб взяти її за руку, обійняти. Справді, Вілле, не треба, ти для неї надто небезпечний. П’ять кроків, а краще ще далі. От тільки вона хоче бути ближче до тебе, як і ти. 

Пам’ятаєте у «Сам у дома-2» Кевін був біля найбільшої ялинки Нью-Йорка у Рокфеллер-центрі? Хто ж такі Рокфеллери? Якщо коротко, то найбагатші американці, відомі як меценати. Ох, там грошви було, але вміли ділитись. Девід – банкір та внук нафтового магната Джона Рокфеллера, першого доларового мільярдера. У своїх мемуарах він не тільки розповість про відомого діда та впливову родину, а й про власне насичене життя, повне зустрічей з відомими та сильними світу цього, з якими говорив на рівних. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

6 thoughts on “Десять новинок Книжкового Арсеналу, які варто прочитати на вихідних

    Добавить комментарий