Напередодні жовтня: 10 новинок для читання на вихідних

Якщо ви гостювали на Форумі видавців у Львові, то вам безперечно є що згадати, якщо ж ні, то ми відібрали для вас цікаві різнопланові новинки від українських видавництв щойно з друку. 

Новий роман Макса Кідрука одразу викликав ажіотаж серед українських читачів. Ще б пак: обкладинка з доповненою реальністю, моторошна історія, сімейна драма – готовий бестселер. Книжка про двох сестер з екзотичними іменами: старшу Індію та молодшу Руту. В їхніх життях все гаразд, поки не стається трагедія. Рута важко переживає смерть коханого, а Рута бачить сни, які здаються реальнішими за дійсність, сни, в яких можна загубитись, сни, через які можна змінити яв. От тільки гратись з ними небезпечно, бо свої холодні руки до неї простягають моторошні тіні.  

Леонардо да Вінчі називають втіленням ренесансного універсала, адже він був не тільки художником, а й архітектором, фізиком, винахідником, цікавився астрономією та хімією, біологією (а надто анатомією, де зробив низку відкриттів), військовою справою… загалом всім, що є на світі. І через це рідко завершував почате – саме тому закінчених творів у нього не більше двох десятків (навіть «Мону Лізу», подейкують, не закінчив, бо возив з собою). Волтер Айзексон поєднав записки генія зі свідченнями сучасників та створив несподіваний портрет, який доповнив репродукціями полотен та кресленнями винаходів.

Коли дівчина зникає із замкненої зсередини квартири, це виглядає дивно. Коли медики реанімують чоловіка з татуюванням «убий мене» та виявляють, що він – серійний вбивця, це – швидше за все, збіг. Коли на місці злочину раптом з’являється лютий свідок старої нерозкритої справи, це, вочевидь, хибний слід. Коли криміналістка після смерті чоловіка розуміє, що він брехав їй, це, можливо, не має особливого значення… Та всі ці епізоди разом починають захопливу серію трилерів про Маркуса – детектива, який вміє зв’язати всі ниточки разом, вбравшись у шкіру злочинця та відчувши його жагу вбивати.

Медіадослідниця та мама Марія Титаренко пропонує вивчати комунікацію від нуля разом зі своєю донечкою Манею. Потішні дитячі слова, які виявляють саму суть предметів та явищ, безпосередність, яка допомагає знайти спільну мову та розговорити навіть набурмосеного співрозмовника, мовчання та дотики, які теж є не менш важливими у спілкуванні… Тут чимало інсайтів, прикладів та кейсів викладені у невеличкі есеї з дотепними назвами, які зацікавлять не тільки медійних працівників, а найширше коло читачів, адже всі ми так чи інакше комунікуємо з зовнішнім світом. 

Для шанувальників сімейки Адамс, та насамперед для дітей від шести років, – мила історія про дівчинку-зомбі Мортіну з Покинутої Вілли, де разом з нею живуть тітка Домовина та маленький собака Смуток. Мортіні дуже самотньо, адже вона не може гратись з живими дітьми, бо налякає їх до смерті. Її улюблене свято Гелловін, адже тоді монстри можуть виходити між люди, не криючись. От тільки що буде, коли довколишня дітлашня дізнається, що Мортіма – не одна з них, а її образ – аж ніяк не машкара?

Історія блискучого успіху дівчини, у якої не було ні належного стартового капіталу, ні фундаментального розуміння бізнесу, ні корисних зв’язків… А зараз вона на вершині багатомільйонного бізнесу, який створила з нуля. А почалось все, звісно, з великого провалу, який когось міг би зламати, та не її. Софія Амурозо без купюр розповідає, як йшла до цього, переживаючи різноманітні досвіди, деякі дуже болючі. Бунтарка стала власницею величезної мережі, однієї з найпопулярніших у США. Її лайфхаки можуть надихнути змінити щось у своєму житті і навіть розпочати власну справу мрії. 

Нова справа Ріццолі та Айлс, вже відомих з «Хірурга» та «Асистента». Святе місце добре береже секрети, але тіло послушниці монастир приховати не може. Вбивство вражає жорстокістю. Невдовзі ще одну вбиту виявляють у давно зачиненому ресторані, її теж замордували. Кривавий слід тягнеться до монастиря, в якому коїлось таке, про що й подумати страшно. Черниці не хочуть про це говорити, та звіра потрібно піймати. Слідча та експертка ретельно досліджуватимуть минуле та відкриватимуть припалі порохом стародавні секрети, щоб уникнути жертв у майбутньому.  

Презентація «Маркетера» Олега Сенцова стала чи не найвелелюднішою під час Форуму видавців, адже автор зумів на неї завітати. Ця книжка – збірка автобіографічних оповідань режисера, де той розказує про свій студентський побут: навчання, веселощі в гуртожитках, юність у буремних дев’яностих, які не тільки творили нову державу на фундаменті зруйнованого Союзу, а й цілковито змінювали парадигму мислення. «Маркетер» – про щастя і злидні, виживання та віру у майбутнє, про юнацький максималізм та дорослі рішення, про кохання та дружбу, про злети і падіння. 

Внутрішній голос однозначно щось знає, та чи ми його слухаємо? Жіноча інтуїція – все-таки потужна штука. Авторки цієї книжки вважають, що внутрішній голос має допомогти нам відрізнити те, що нав’язане соціумом, та те, що нам насправді потрібне, адже саме він – наша концентрована сутність, яка допоможе позбавитись стереотипів та забобонів, комплексів та невпевненості. Дослідниці виділяють дев’ять типів особистості та розповідають, як кожному з них боротись зі страхами, розвивати свої сильні сторони та боронитись від негативних впливів. 

Роман про авто та дорогу, а за ним – збірка оповідань «Багажник» – ось чим є ця книжка. Павло Гюлле влаштовує для читачів мандрівку довоєнною і такою колоритною Галичиною, Львовом, який у 1939 році починають населяти більшовики, а західніше тим часом починається найбільший конфлікт століття, від якого Європа ще довго оговтуватиметься. Письменник показує зіткнення культур та парадигм, шурхотить старими світлинами та запрошує згадувати те, чого ми не могли пережити, але, здається, всотали в себе зі спогадами бабусь та дідусів.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

152 thoughts on “Напередодні жовтня: 10 новинок для читання на вихідних

    Добавить комментарий