Всім читать: десять новинок для вихідних

Шалений 2020 вже майже все, але ще є трохи часу, щоб покращити свою читацьку статистику. Для цього важливо вибрати саме ту книжку, яка і читатиметься добре, і тішитиме сюжетом. Обирати є з чого: погоня за мрією, кайф від роботи, антиутопія та ботанічні ребуси.

Дженні Колґан

«Маленька книгарня щастя»

В цієї книжки така мила назва, що рука книголюба сама до неї тягнеться, але не думайте, що вона про рожевих єдинорогів та життя без зусиль. Історія починається з особистої трагедії бібліотекарки Ніни, яка втрачає улюблену роботу і не знає, куди приткнутись. Але часто відповідь на запитання: що робити — найочевидніша: йти за мрією, сприймати труднощі як можливості. Втілити проєкт омріяної книгарні та оточити себе правильними людьми — саме таким має бути рішення для Ніни. Та чи вдасться їй міцно стати на ноги після стількох ударів долі? 

Брюс Дейслі

«Задоволення від роботи. 30 способів кайфувати від своєї справи» 

   Серед річних звітів важко отримувати задоволення від роботи, але разом з книжкою Брюса Дейслі — відомого англомовного бізнес-подкастера — можна спробувати. Брюс працював у топових компаніях, серед яких Twitter, Google та YouTube, а також заручився підтримкою науковців, щоб зібрати саме ті методики, які допоможуть кайфувати на роботі (може, не в часи річних звітів…), не відсуваючи на периферію особисте життя та потребу у відпочинку. Це не тільки про організацію робочого процесу та взаємодію з колегами, а комплексний підхід, який впливає і на продуктивність, і мотивацію. Працюйте в кайф! 

Ігор Баранько

 «Орда» 

Похмура антиутопічна історія про недалеке майбутнє, написана українським автором на початку 2000-х для французької аудиторії . Автор переносить читачів у момент, коли диктатор Російської Федерації обирає новий вектор геополітичного розвитку — ідею панмонголізму, натхненну завоюваннями Чингізхана. Він бачить майбутнє своєї країни під знаком Золотої Орди, яка захопить весь світ. От тільки для цього йому потрібна сила, яка таїться в тілі дивака-лами, який знайшов спочинок на території України. За ним вирушають кращі агенти НКВС.  

Олексій Коваленко

«Фрукти проти овочів. Чому кавун — не ягода, а томат — це фрукт» 

Ви впевнені, що овоч — таки овоч, а фрукт — таки фрукт.  Не все солодке — фрукт, а вишня — взагалі не ягода! Дотепна ботанічна оповідь, помережана мемами, навчить розбиратись в рослинних плодах і грамотно формувати власний раціон. Популярні міфи та їхні спростування, найкращі варіанти для приготування фруктів-овочів-горішків (не плутати з горіхами), а ще купа корисної інформації, про яку ви навіть не здогадувались. Тож гайда поповнювати свої ботанічні знання! 

Стівен Кінг

«Лети або тремти»

В збірці короткої прози «король жахів» об’єднав 17 сучасних та класичних горор-оповідань на тему польотів. «Лети або тремти» — про істот, які хочуть зробити цей політ останнім, про часові петлі та крилаті «летючі голландці». Добре затягніть пасок безпеки, перевірте, чи знаєте, де киснева маска, попросіть в стюардеси чарку заспокійливого і поринайте у подорож, де турбулентність здаватиметься вам всього лиш легким подихом вітерцю. От тільки  в салоні літака не має бути вітерцю…

 

Емма Квіґлі

«Банк» 

Власні гроші — це свобода, особливо для підлітків. А ці вирішили ще їх примножити — і то не як-небудь, а створивши банк для однолітків, адже кожному час від часу потрібно більше грошей, ніж можна нашкребти по кишенях.

Хтось прагне піти на концерт, хтось купити класну вдягачку, а знайомі генії готуються запустити стартап — і такий банк стане їм у нагоді. Та чи все так просто і однозначно, як видається героям роману ірландської письменниці Емми Квіґлі? «Банк» — це  захопливе підліткове чтиво, у якому не бракуває крутих віражів та пригод (навіть кримінальних).

Євген Буцик

«Ціна рабства. Повернення» 

Драматична історія української родини, якою ділиться письменник Євген Буцик, захоплює і водночас лякає, бо скільки може витримати людина? Коли здається, що чаша вже переповнена, з’являються нові випробування. Народжений на Далекому Сході, він повертається до України, щоб жити та розвиватись на батьківщині, однак разом з рідною країною змушений переживати низку трагічних подій. Найбільшим ударом стає Чорнобильська трагедія, яка змінює життя мільйонів. Головний герой отримав  удар «мирного атому» одним з перших. Але він вистоїть, адже нарешті вдома. 

Сара Маас

«Двір шипів і троянд» 

Одна з найгучніших фентезі-новинок 2020 (і другий том вже у друці!), яка переносить у світ пихатих фейрі, де для людей немає місця. Між цими расами Стіна — не тільки фізична, а й ментальна. Світи, немовби існують паралельно, не дотикаючись. Тільки Фейра насмілилась підняти зброю на вовка, який виявився фейрі. Помста буде жорстокою — дівчина приречена довіку страждати у світі фейрі, адже так вирішив Темлін. От тільки, як виявилось, між людьми та фейрі не так багато розбіжностей. І перед обличчям справжньої небезпеки одні можуть врятувати інших. 

Ларс Кеплер

«Пісочний чоловік. Детектив Йона Лінна. Книга 4» 

 

Справжній подарунок під ялинку шанувальникам скандинавського детективу. Детектив Йона Лінна знову розслідує заплутану справу. Цього разу він стикається не з убивством, а раптовою появою давно зниклого хлопця Мікаеля Колер-Фроста. Тоді винним у злочині визнали Юрека Вальтера — серійного вбивцю, якого Йона ледве упіймав і воліє не згадувати, як.

От тільки виявляється, що весь цей час у злочинця був спільник, такий собі Пісочний Чоловік, який зараз утримує сестру Мікаеля. Знайти її вдасться тільки, якщо Саґа Бауер зможе укласти угоду з дияволом, тобто витягне інформацію з Вальтера. 

Майкл Грюнбаум, Тод Хасак-Лові

«А десь ще сонячно. Мемуари про Голокост» 

Майкл Ґрюнбаум — єврейський підліток з Праги. Він вижив дивом, втративши батька  у полум’ї Другої світової. Підліток багато пам’ятає, хоча волів би не згадувати. Але проведе читачів своїм життєвим шляхом: з празького гетто, де поза липким страхом ще залишалась надія вціліти, до концтабору в Терезіні. В цому страшному місці хлопчики швидко ставали дорослими. Над ними постійно висіла загроза вирушити до пекла Освенцима, звідки діти вже не повертались… 

Майклу пощастило вижити, щоб потім розповісти свою історію всьому світові.  

Авторка: Юлія Дутка