Ворог всередині нас: 4 книжки про досвід онкології

Содержание[ скрыть ]

4 лютого — Всесвітній день боротьби проти раку. Цей страшний діагноз щорічно отримують 140 тисяч українців, а це близько 380 таких випадків на день. Звісно, що досвід цієї хвороби описати й передати повною мірою навряд чи вийде, однак заглибитися в переживання — а інколи й зрозуміти, що ти не один, коли в тебе схожа ситуація, — можна під час прочитання книжок.

«Мистецтво жити під час хіміотерапії»

Альона Воробйова

 

Цей артбук, зітканий зі щоденникових записів, фотографій, SMS до рідних, вийшов порівняно нещодавно. Тут основну роль грає не хвороба, на якій часто акцентують, а переживання авторки, спричинені її діагнозом. Альона Воробйова — мама двох дітей та активна культурна діячка — почула свій діагноз у 38. Спершу був страх, але потім вона дійшла до прийняття, віднаходження сили діяти та мистецтва — як неочевидного прихистку від болю.

Артбук — це відверте зізнання, естетика життя у будь-яких його проявах та текст, який мотивує бути стійким і сміливо приймати зміни. Ця книжка стане помічником і розрадою усім, хто потрапив у складну ситуацію та вимушений переживати не найкращі часи. Альона розповідає, як з ними впоратися та продовжувати жити, навіть попри відсутність впевненості у тому, що там буде завтра. 

«Зовсім не страшна книга»

 Анастасія Леухіна (Дух і Літера, 2020)

 

Що робити після страшних новин, які лікареві доводиться повідомляти пацієнту, а той потім змушений бути поділитися з цим зі своїми близькими? Ця книжка організаторки комунікаційної кампанії, яка змагалася за допуск до реанімації близьких хворих, Анастасії Леухіної порушує часом незручні питання, що їх усе одно доводиться ставити собі, якщо ти сам або твої близькі переживають жахливу хворобу.

Лікуватися до останнього чи просто жити? Про що краще не говорити з хворим? Як впоратися з панікою? Чи можна отримати дієве знеболювальне? Як доглядати за хворим удома та у чому полягає паліативна допомога? Так, у книжці йдеться не тільки про онкологічні захворювання, однак вона стане універсальною для всіх, хто змушений зіткнутися з найважчим. У ній є фахові поради лікарів, психологів та справжні історії з життя.

 


«Я, Ніна»

 Яніна Соколова, Ольга Купріян

Художня повість зі справжніми переживаннями. Розмови з лікарями й іншими хворими, перебування в реанімації, спроби пояснити свій стан близьким — тут все настільки проникливо описане від першої особи, що ніби відчуваєш на собі. Ця історія — саме про боротьбу і надію, про любов до себе і ціну власного життя, які так часто губляться у вирі повсякденного хаосу.

Журналістка Ніна якраз була на шляху до кар’єрного успіху, але рак не питає, чи в тебе були інші плани; він нещодавно руйнує їх, і якщо ти хочеш продовжити далі бути собою і сповідувати власну мету, то доведеться багато що прийняти, перебороти й наново навчитися діяти.

«Криве дзеркало життя. Головні міфи про рак, і що сучасна наука думає про них»

Марія Кондратова

Оскільки рак — настільки поширена й заплутана річ, а онкологічні захворювання бувають різноманітних типів без єдиної універсальної причини їх виникнення, не дивно, що на цю тематику поширилося стільки міфів.

Ця книжка від кандидатки біологічних наук, яка працює в паризькому центрі з дослідження клітинної біології й онкології Інституті Кюрі, зібрала воєдино більшість міфів про рак та намагається їх розвіяти. Читач, наприклад, дізнається, як діє хіміотерапія, що саме відбувається в пухлині й метастазах, чи реально створити єдину пігулку від раку та чи реально здолати хворобу завдяки підвищенню рівня імунітету.

Видання буде цікавим для всіх, хто хоче знати цю тему глибше і з наукової, аніж з психологічної, точки зору. І для всіх, хто теж не може зрозуміти, чому ж і досі немає ефективної протидії для цього смертельного ворога всередині нас.

Авторка: Юлія Перехрест