«Вірші дилетанта»: Жадан готує поетичну збірку художника Олександра Ройтбурда

Письменник Сергій Жадан анонсував вихід книжки покійного художника та директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда.

За словами Жадана, ідея видати вірші Ройтбурда виникла рік тому. Ці поезії маловідомі, оскільки художник ділився ними лише під час відпочинку з друзями та знайомими.

«Саша любив їх читати в компаніях і при застіллях. Читав натхненно, весело й переконливо. Тож ідея книжки не могла не виникнути», – прокоментував Жадан.

Вірші художника Жадан охарактеризував як «дивні та цікаві» й такі, що «не зовсім подібні на його картини».

«Цим, по-своєму, і цікаві. У них було багато еросу, багато Одеси, багато печалі. Одне слово, я почав малювати», – написав письменник, зазначивши, що  створив ілюстрації до майбутньої книги.

Раніше Ройтбурд проілюстрував збірку віршів Жадана «Тамплієри» та назвав його найбільш сильним українським письменником.

«Це дуже американська література – чоловіча, сувора, пямолінійна, дуже  reality, на межі нон-фікшен, як у ранніх  Хемингуея та Фоолкнера», — хвалив художник поета.

Згадав останні відвідини згасаючого художника в Одесі:

«Саша тримався як міг, хоча сил йому відверто бракувало. Говорили про майбутню книжку, аби про щось говорити. Говорилось йому важко. Але він говорив. […] Хотілося думати, що він усе контролює. Хотілося сподіватись, що у нього вийде перехитрити смерть. Не вийшло. У смерті завжди є пару додаткових аргументів»

Книжка вийде вже у вересні у видавництві MERIDIAN CZERNOWITZ.

«Вірші дилетанта»: Жадан готує поетичну збірку художника Олександра Ройтбурда 0
Потретхудожника та поета Ройтбурда намалював Сергій Жадан