Відкриваємо таємниці великої політики: 10 книжок про президентів, фейки та кухню диктаторів

Весняне бінго пропонує зануритись у таємниці великої політики. Ми підібрали журналістські дослідження, мемуари керівників держав та ґрунтовні біографічні праці… і навіть детектив, написаний президентом! Тож вибирайте книжку до смаку та гайда досліджувати!

Кімната, де це сталося. Мемуари з Білого дому

Джон Болтон Сміт

Про президентство Дональда Трампа написано чимало книжок (я сама читала три), але ця, мабуть, найбільше взяла його за душу, якщо він прагнув її заборонити та вилучити наклад.

Попереднього американського президента як тільки не називали: невігласом (стільки суперечливих рішень, як у нього, то ще пошукати), конспірологом (ох, ці його твіти) і ще гіршими словами… Але в Джона Болтона це не тільки висновки і домисли, адже він безпосередньо працював з Трампом як його радник (складні то мали бути часи). Про конфлікти та імпічмент, про зашкварні промови та міжнародні зв’язки — тут розкрито багато таємниць. 

Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців

 Оксана Мороз

Що тут робить книжка про маніпуляції? Власне, показує, як часто потрапляють до великої політики: через викривлення фактів, пересмикування, популізм (порожні обіцянки)… і раніше це було таємницею, а зараз можемо побачити цю брудну кухню зсередини і спробувати захиститись. Інформаційні віруси особливо заразні і щодня атакують наш імунітет через ЗМІ, соцмережі і навіть від людини до людини. Є ті, хто до них менш сприйнятливий, а є ті, хто вірить та передає далі. Політичний піар — справа прибуткова і вельми цікава, але не дозволяйте йому вибирати за вас. 

Фашизм. Засторога

 Мадлен Олбрайт

 

 Мадлен Облбрайт — одна з найпомітніших жіночих фігур у великій політиці. Її елегантна брошкова дипломатія запам’яталась багатьом. Держсекретарка США, фахівчиня в політології та праві, наводить приклади тоталітарних режимів, які не прийнято називати фашистськими, але в них є всі риси. 

Вона зуміла їх розгледіти навіть під нашаруваннями турботи про народ та гучними гаслами. Мадлен Олбрайт не дарма вважала їх неабиякою загрозою для світового ладу, адже холодна війна, схоже, не закінчилась. Гарячий мир не менш небезпечний. 

Комплект книжок Маннергейм. Спогади

Карл Густав Маннергейм

Мабуть, ви чули про лінію Маннергейма (ні, не гурт, а лінії укріплень, які ніби-то врятували Фінляндію від загарбання Радянським союзом. Міф, вигаданий СРСР для того, щоб подати нищівну поразку менш болісно). Познайомтесь і з найвидатнішим політичним та військовим діячем, під проводом якого народилась найщасливіша країна у світі, де, подейкують, й найкраща освіта.

Карл Густав Маннергейм — військовий, дипломат і нарешті президент Фінляндії, якому вдалось відвоювати свою країну у короткій, але надзвичайно кровопролитній війні. Так, країна втратила деякі території, але не віддала суверенітету та стала успішною.

Ґолда

Елінор Баркетт 

Ґолда Меїр — впливова політична діячка у патріархальному суспільстві, якій вдалось вписати своє ім’я в історію Ізраїлю. Відданість ідеям, неймовірна сила духу та готовність боротись за рідну країну, не покладаючи рук, саме так сприймається видатна прем’єрка. Чи знаєте ви, що народилась вона у Києві? Про те, що перші політичні кроки вона робила у США, куди родина перебралась після погромів? Яким був її світогляд і що штовхало її вперед? Про це та чимало інших маловідомих фактів з життя Ґолди розповідає біографістка Елінор Баркетт.  

 

Від Холодної війни до Гарячого миру

Майкл МаКфол

Постійне напруження та відчуття загрози, гонка озброєнь, яка колись мала досягти критичної точки — добра половина ХХ століття пройшла під знаком холодної війни. І Майклу МакФолу, який був послом США в Росії та до і після своєї каденції чимало досліджував проблематику цих міжнародних відносин, є, що сказати. Чому не вдалось перезавантажити та змінити вектор політики після розпаду СРСР? Чому Росія дозволяє собі втручатись у демократичні вибори в США? Чому холодна війна переросла в гарячий мир, де градус напруги ще вищий? Це ще одна таємниця великої політики, яку розкриє ця книжка. 

 

Зеленський без гриму

Сергій Руденко  

В українського президента ціла армія прихильників, недоброзичливців теж не бракує. Якось так склалось, що ця політична фігура не залишає байдужим: його або люблять, або ненавидять, тож краще не згадувати про нього на дружніх посиденьках.

Спроба безстороннього аналізу, яку здійснив журналіст Сергій Руденко, заслуговує на увагу. У книзі 35 епізодів, кожен з яких присвячений якійсь вісі життєвого шляху Володимира Зеленського — від дитинства до президентства. Автор досліджує й передвиборчі обіцянки президента, якого обрали рекордні 73 відсотки виборців. До створення книжки долучились знані політики та плеяда політологів.  

Лідерство в буремні часи

Доріс Кірнс Гудвін

Якщо цікавитесь політичними біографіями, то вже мали чути про Доріс Кірнс Гудвін та її біографію Лінкольна, яка має назву «Команда суперників» (а ні, то гляньте, вона класна). Ця книжка більш комплексна та охоплює одразу кількох американських президентів, які керували США в особливо буремні роки. Це Авраам Лінкольн, Рузвельти — Теодор та Франклін, Ліндон Джонсон. Що їм довелось пережити? Як їм вдалося?

Кризовий менеджмент та важкі та важливі рішення, які змінювали політичну ситуацію не тільки в їхній рідній країні, а й часто у всьому світі. Це книжка не тільки про сильний дух та віру у націю, а й про неабияку ношу, яку готовий взяти на себе справжній лідер. 

Нічого правдивого й усе можливо. Сходження до сучасної Росії

Пітер Померанцев

Будь-яка з книжок Пітера Померанцева — це про політику та викриття. У цій ви дізнаєтесь, якою британський журналіст українського походження побачив Росію, коли працював на телебаченні. Розкішне життя нафтогазових олігархів відтіняють обшарпані радянські багатоповерхівки. Тут грошва тече рікою, а там ледве зводять кінці з кінцями. А тим часом на ТБ засвідчують велич нації та загниваючий Захід, але ті ж, що це проголошують вперто купують затишні гніздечка на Заході, там же й навчають дітей. 

Про дуалізм російського мислення та «нову Росію», яку так просто не зрозуміти. Але «Нічого правдивого й усе можливо» підкаже, чому саме так, а не інакше склалось у 2014 році.  

Зникнення президента

Білл Клінтон та Джеймз Паттерсон

І несподівано детектив, який проведе коридорами Білого Дому, розкаже дещо про протоколи безпеки та покаже, як виглядає звичайний (чи не дуже звичайний) день президента Сполучених Штатів. Експрезидент та письменник створили захопливий бойовик про кіберзагрозу, шпигунів та те, що треба дуже ретельно підбирати кому довіряти. Президентові доведеться зникнути, щоб знайти, хто ж почав цю зраду-зрадоньку. Але що він робитиме у цей час? І куди тягнеться слід дуже реальної загрози, яка може повністю паралізувати економіку США і разом з тим похитнути весь світовий лад?

Як нагодувати диктатора

 Вітольд Шабловський

Раціон диктатора — чим не таємниця? Тим паче, що це й було таємницею, щоб бува головного державного мужа не отруїли вороги режиму. Книжка Вітольда Шабловського — інтерв’ю з п’ятьма кухарями — професійними та самоуками, які готували наїдки для тих, на чиїх руках кров мільйонів. Кухарі знають не тільки про кулінарні уподобання Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро та Пола Пота, а й значно більше, адже постійно були поруч. Вони бачили диктаторів справжніми і в сімейному колі, не раз стаючи свідками того, що не хотіли бачити, але й втекти не могли, адже в такому близькому оточенні мали хоча б ілюзію безпеки. 

Авторка: Юлія Дутка