Нові формати культзаходів: Форум видавців долучився до масштабного онлайн-фестивалю поезії

З 24 по 30 квітня по всьому світу відбудеться онлайн-фестиваль Festival of Hope (букв. Фестиваль надії), організований європейською платформою Versopolis. Фестиваль стане масштабним поетичним дійством: одночасно кілька країн стануть його учасниками, включно з Україною, яку представлятиме львівська ГО «Форум видавців».

Ми розпитали у команди «Форуму видавців» про деталі події:

Як довго формували програму? Чи побачимо серед українських учасників вже більш відомих закордоном поетів, чи це будуть незнайомі закордонному читачеві митці?

Оскільки, ініціатива була від міжнародної платформи Versopolis, то найперше, ми вибирали українських авторок, які уже є учасниками платформи: Галину Крук, Ірину Цілик, Катерину Калитко. Також ми запросили уже перекладених і відомих у світі Остапа Сливинського та Тараса Малковича. Завдяки Григорію Семенчуку та Ульріці Альмут Зандіґ в українській програмі ми транслюватимемо кліпи проєкту Landschaft.

BookForum, який організовує ГО «Форум видавців», є членом платформи з 2017 року. Ми одні з перших приєдналися до ініціативи, оскільки розуміємо важливість культурної дипломатії, й навіть у ці складні часи для усього світу продовжуємо працювати над популяризацією української літератури та українських авторів.

Як саме технічно відбуватиметься проєкт: всі країни окремо транслюватимуть свої програми чи це буде загальна програма, в яку кожна країна робитиме окремі включення?

Кожен з партнерів (а їх всього 51) з 28 країн куруватиме і поширюватиме контент на власних сторінках. Головні організатори збиратимуть усе на сайті Versopolis Rewiew та на сторінці фестивалю у фейсбуці. Усі події відбуватимуться англійською мовою або ж із субтитрами, тому слухачі по всьому світу матимуть унікальну можливість ознайомитися у своїх домах з сучасною поезією з різних куточків світу.

Окрім технічної частини, чим ще суттєво різнитиметься формат фестивалю цьогоріч?

Власне, цей проєкт було придумано і реалізовано як відповідь на карантинні обмеження. Оскільки, по всьому світу є заборони на масові заходи та за останні місяці скасувалися сотні подій, платформа Versopolis вирішила організувати фестиваль, основною концепцією якого є нагадування, що треба сподіватися на краще. 

Наскільки підготовка онлайн-проєкту для вас виявилася важчою/легшою за підготовку офлайн-івентів?

Підготовка онлайн-проєктів, якщо говорити саме про організацію подій, є іншою. У цих умовах повністю відпадає мобільність і потреба в фізичному технічному забезпеченні на локації. Але, з’являються інші нюанси: запис відео, вибір часу та платформи для публікації, монтаж та титрування. 

Чи планується у фестивалю більш неформальна, нетворкінгова частина: онлайн-домовленості з видавцями щодо публікації перекладів поетичних книжок, наприклад?

На жаль, поки ні, адже фестиваль працює за схемою поетичних фестивалів (пам’ятаєте, такі були до карантину). Але, сподіваюся, після завершення проєкту ми матимемо запити від іноземних та українських колег, які зацікавляться авторами. Тому, звичайно, ми будемо готові допомогти та передати контакти.

Після завершення карантину чи хотіли би повернутися до організації подібних онлайн-фестивалів: чи самостійно, чи, як в рамках Versepolis, спільно з іншими ініціативами?

На жаль, не можемо відповісти на це запитання, оскільки, ще не відомо коли закінчиться карантин і як зміниться світ і культурний менеджмент, тому ми тримаємо руку на пульсі та закликаємо стежити за нашими новинами на офіційних сторінках Форуму видавців у Facebook та Instagram.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

332 thoughts on “Нові формати культзаходів: Форум видавців долучився до масштабного онлайн-фестивалю поезії

    Добавить комментарий