Усього українського Бакмана і не тільки: що купить Дарка Озерна на Книжковому Арсеналі

Медична журналістка Дарка Озерна зізналася, що очікування Книжкового Арсеналу для неї було справжнім випробуванням. Стало відомо назви видань, які вона не втрималася та купила напередодні, а які планує придбати на фестивалі. У вішлісті опинилися – вся серія Фредріка Бакмана та «Коли змінюються факти».

Фанати та нові прихильники Дарки Озерної матимуть змогу послухати та познайомитися особисто з авторкою на таких заходах Книжкового Арсеналу: 

  • 27 червня (15.00 – 15.45) – під час круглого столу «Оптимісти, скептики і раціоналісти: чому українцям складно бути здоровими»
  • 26 червня (17.00-17.30) – на автограф-сесії Дарки Озерної 

Список бажань Дарки Озерної

Фредрік Бакман (комплект із 5 книг)

Фредрік Бакман

Якщо ви, подібно до Дарки Озерної, ще не читали жодної книжки шведського письменника та блогера Фредріка Бакмана, то комплект з п’яти книжок заполонить ваше дозвілля щонайменше до кінця літа. 

Усі романи автора оповідають про пересічних людей, але настільки реально та тонко, що читач мимоволі занурюється в їхні історії та переживає разом із ними різні витівки долі. Але кожна книжка вирізняється нестандартним сюжетом, та наповнює життя сумом і радістю, болем і свободою, дружбою і коханням. Ну і, звісно ж, Швецією. А ще спонукає замислитися над багатьма питаннями.

«Чоловік на ім’я Уве», «Моя бабуся просить їй вибачити» та «Брітт-Марі була тут» стали світовими бестселерами, їх перекладено 25 мовами світу. А англомовна версія роману «Чоловік на ім’я Уве» очолювала рейтинги New York Times протягом 42 тижнів. Екранізація цього роману здобула премію «Оскар» у 2016 році.

Шляхи життя

Фредрік Бакман

Це новинка автора, в якій під обкладинкою об’єднано відразу два оповідання – «І щоранку дорога додому стає все довшою й довшою» та «Справи твого життя». Хоча ці історії – короткі, але вони не менше за попередні книжки Фредріка Бакмана збурюють емоції та думки. 

У першому оповіданні йдеться про те, що навіть найгеніальніші люди можуть втратити пам’ять, але це ніяк не відіб’ється на стосунках. Завдяки Ною і його дідусю читачі дізнаються про те, що між цими поколіннями можливі теплі взаємини, а також як вони наповнюють життя світлом. 

У другій частині Фредрік Бакман розповідає про фатальне знайомство, яке змушує головного героя переосмислити своє життя, вчинки та помилки, а також прийняти важливе рішення. Чоловік відвернувся від сім’ї та поставив кар’єру на перше місце. Але один епізод перевертає все з ніг на голову. Обережно, адже під впливом прочитаного ваші усталені цінності та пріоритети також можуть похитнутися.

Коли змінюються факти. Есеї, 1995-2010

Тоні Джадт

Це вже друге посмертне видання британо-американського історика Тоні Джадта, яке впорядкувала його дружина — Дженіфер Гоманс.

Книжка нагадує щось на кшталт збірки у збірці. У низці есеїв  подано усі одержимості історика: Європа й Америка, Ізраїль та Близький Схід, правосуддя, простір громадянської дискусії, держава та міжнародні відносини, пам’ять і забуття, а ще — багато історії. Тоні Джадт говорить про крах «економічної епохи», початок «ери страху» і входження до «нової епохи непевності», розмірковує про потребу порозуміння між Ізраїлем та Палестиною. Не оминає він і складні теми, як-от Голокост. 

У есеях відчувається проникливість реаліста, що довіряє фактам, подіям і відомостям, та водночас ідеалізація, бо автор прагнув щасливого життя для себе та суспільства. 

До речі, українською мовою переклала книжку письменниця Софія Андрухович.

А ці книжки біологиня вже прочитала та радить вам

Спитайте Мієчку
Євгенія Кузнєцова

Україна. Їжа та історія
Марина Гримич та інші 

Втрачене літо. Дойчланд курить на балконі
Владімір Камінер

Коли я нарешті висплюся?
Ольга Маслова, Ніка Бєльська