Битва українського фентезі: «Бісова душа, або Заклятий скарб» Арєнєва проти «Аркану вовків» Дерев’янка

Українське героїчне фентезі виходить на сцену: цього року світ побачили світ відразу дві новинки з дуже цікавою тематикою — про козаків-характерників та їхні таємничі вміння. Романи Володимира Арєнєва «Бісова душа, або Заклятий скарб» та Павла Дерев’янка «Аркан вовків» мають усі шанси make українське фентезі great again! 

Що їх поєднує?

Тема козаків

Головний герой «Бісової душі…» — козак «у відставці», проте це не позбавляє його ані давно даних обіцянок, ані набутих у роках боїв навичок воїна, розвідника і хитрого лиса.

У «Аркані вовків» Січ як така фактично не згадується, проте тут так само є курені, кошові, головні герої — характерники, а вся країна — це Український Гетьманат.

Містика і нечиста сила

«Бісова душа…» представляє нечисту силу виключно з негативного боку — вона полює за головним героєм усіма можливими способами і всіляко намагається перешкодити йому виконати місію.

У «Аркані вовків» нечиста сила присутня радше як допоміжний елемент, але ніколи напевно не можна сказати, добро це чи зло.

Вовки-перевертні

Як і з нечистою силою, вовки-перевертні в «Бісовій душі…» нічим хорошим не являються. Тішить лише те, що такий вовчик тут всього один.

«Аркан вовків», як нескладно здогадатися з назви, фактично суцільно про вовків-перевертнів — не перекидається тут хіба що лінивий (або не характерник). А ось сприйняття цих перевертнів тут вже зовсім інше.

Угода з потойбіччям

Головний герой «Бісової душі…» все життя б’ється за волю своєї країни. Але приходить час, коли йому доводиться сплатити свій борг — виконати доручення як плату за давно підписану угоду.

Герої «Аркану вовків» також підписують угоду ще на самому початку роману — в обмін на характерницькі здібності. А ось розплачуватися за неї вони будуть лише після смерті.

Володимир Арєнєв «Бісова душа, або Заклятий скарб»

«Бісова душа, або Заклятий скарб» — ледь чи не перша спроба українського фентезі в героїчному піджанрі. Коли козаки — це не лише класичні, оспівані в піснях герої, а й справжні чарівники, і не обов’язково ідеально добрі. Спеціально до Форуму «А-ба-ба-га-ла-ма-га» випустила нове видання книги — дещо оновлене і з прекрасними ілюстраціями (інших у цього видавництва просто не буває).

Роман має єдину сюжетну лінію — це подорож головного героя, козака-характерника Андрія, зі скарбом, який він обіцяв доставити у певне місце. Відьми будуть на героя полювати, а чоботи-самоходи — допомагати утекти. Стрибки між Яв’ю і Нав’ю зіб’ють з пантелику кого завгодно, а якщо ще й вовк-перевертень ходить назирці… Крім того, в програмі: витягування душі з того світу, зомбі, татари (чим не нечиста сила?), і русалки-утоплениці. Все досить… автентично, і від того значно цікавіше за вже звичне класичне фентезі.

З мінусів можна відзначити тільки певну «уповільненість» історії: пригоди ніби є, герої постійно від когось тікають і кудись поспішають, але це все ніби переповідають, а не спостерігаєш власними очима. Таке враження, наче все уже давно відбулося і просто читаєш хроніку, а не співпереживаєш героям і береш участь у подіях. Однак у книзі добре відчувається рука майстра — це вже далеко не перший фентезійний роман Арєнєва, і він точно знає, що робить.

Павло Дерев’янко «Аркан вовків»

«Аркан вовків» — перший роман автора, і відразу — початок трилогії. Доволі ризикований хід, проте здається, з популярністю у Дерев’янка буде все гаразд. Книга легка, захоплива і надзвичайно своєчасна. Тим паче, що вийшов роман у дуже цікавому видавництві «Дім Химер», ще й за підтримки літературного агента.

Роман розповідає про молодих характерників, які лише починають свій шлях. Хлопцям по 16-17, вони щойно пройшли посвяту і лише трохи починають розуміти, на що підписалися. Однак замість звичайного «навчального» завдання на їхні долі випадають справжні випробування: розслідування і битви до вгризання в шию, зрада і людське божевілля, відступники і полювання, від якого неможливо втекти. Разом з цим герої розвиваються з дією — якщо на початку історії це був лише гурт випадкових знайомих, то під кінець вони вже найкращі друзі, які і в вогонь, і в воду. 

Роман написаний нелінійно — головна оповідь постійно переривається флешбеками героя. Завдяки такому ходу історія, як не дивно, стає динамічнішою і значно глибшою, розлогішою. Якби усі події були розказані у хронологічному порядку, це більше скидалося би на хроніки, загальний сенс яких залишався би доволі неясним.

Уся ця історія відбувається не де-небудь, а в Українському Гетьманаті в середині ХІХ століття. Дивовижним чином, а саме завдяки підтримці потойбіччя, Україні вдалося уникнути кабальної угоди з Росією за часів Хмельницького, вистояти проти Польщі і нової навали зі сходу — Смарагдової Орди. Український Гетьманат  напевно, найкраще, що могло би статися з нашою державою, і сподіваємося, в якійсь із реальностей він таки існує. Також «Аркан вовків» присвячений всім захисникам і захисницям України — актуально будь-коли, але особливо — сьогодні.

Хто переможець?

Обидві книги — цікаві і самобутні, проте, на мою суб’єктивну думку, переможцем у цій битві виходить «Аркан вовків». Він динамічніший і значно легше читається. Сюжет тут не обмежується однією історією, а є доволі масштабним, розкриваючи історію країни і особливої касти її охоронців. Героям «Аркану вовків» співпереживаєш, як близьким друзям: вони зовсім молоді, часто занадто самовпевнені, роблять помилки і тому дуже схожі на справжніх, живих людей. В той же час «Бісова душа, або Заклятий скарб» — це одна пригода, котра закінчується з кінцем книги. В ній розмежування на «добро» і «зло» доволі просте і категоричне, а в «Аркані вовків» ніколи не можна сказати напевно, добре це чи погано та до чого призведе.

Але якщо ви любите фентезі, мрієте про цікаву книжку з героями-козаками, які не схожі на хрестоматійних, вам цікава тема потойбіччя в українському уявленні та численної нечистої сили (яка не завжди така погана, як здається на перший погляд), сміливо беріть обидві! «Бісова душа…» подарує вам цікаву пригоду, а «Аркан вовків» — цілу низку таких історій. Тим паче, автор обіцяє, що це лише перший том трилогії, тож чекаємо на продовження! 

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

232 thoughts on “Битва українського фентезі: «Бісова душа, або Заклятий скарб» Арєнєва проти «Аркану вовків» Дерев’янка

    Добавить комментарий