Топ-10 сімейних традицій для щасливого життя

Нещодавно у видавництві “Саміт-книга” вийшла книжка Ірини Мацко «Секрети українського щастя, або Хюґе по-українськи». Авторка підготувала для читачів нашого блогу список спільних ритуалів і традицій, що допоможуть сім’ям бути щасливішими. 

Маленькі ритуали, традиції, притаманні тільки вам, додають щастя, затишку та щоденного хюґе у родину, стосунки.

Що ж може претендувати на сімейну традицію? Та все, що завгодно: перегляд новинок кінематографа щоп’ятниці, прикрашання новорічної ялинки або відпочинок на морі. Головне, щоб всі члени сім’ї прагнули з року в рік, з місяця в місяць наповнювати сімейний час, насолоджуватися товариством одне одного. Був би привід, і не через силу, а як душевне поривання.

Сімейні традиції потроху втрачають свою важливість. Однак вони — основа дружніх взаємин і розуміння. Рано чи пізно ми починаємо сумувати за можливістю просто поговорити одне з одним. Складно розуміти, що ти комусь потрібен, якщо особисте спілкування витіснили короткі дзвінки на мобільний, фб, повідомлення, месенджер і скайп тощо.

Сімейними традиціями було колись читання книг, спільні вечері у сімейному колі, спільна праця, а зараз — домашній кінотеатр, спільні ігри, сімейна вечеря, читання книг перед сном.

Cімейна вечеря чи сімейний вечір поза домом

Щоб сімейна вечеря запам’яталася, все, що потрібно робити, — просто спілкуватися. Адже це можливість підтримати той родинний дух під час спільного куштування смачних страв і приємної бесіди. Немає конкретного правила, скільки разів на тиждень треба вечеряти всією сім’єю. Головне — створити традицію збиратися разом за обіднім столом, спілкуватися, радитися.

А сімейний вечір можна влаштовувати раз на тиждень або раз на місяць. Сім’я може ходити в кіно, в аквапарк, кататися верхи, відвідувати музеї, ресторани… Не важливо навіть, чим саме ви займатиметеся, головне, що після нелегкого трудового тижня, будете заряджатися позитивом, дарувати своє тепло одне одному.

Вести сімейний альбом

І діти, і дорослі можуть вклеювати у фотоальбом пам’ятні та веселі світлинки, які в майбутньому стануть справжньою реліквією.

Домашні посиденьки

Відмінна ідея — раз на тиждень грати в ігри. Це можуть бути пазли, доміно, шахи, а можуть і барикади з подушок. Зазвичай і діти, і дорослі завжди у захваті від такого проведення часу.

Дача

На дачній ділянці кожен має займатися однією спільною справою — доглядати за будинком, рослинами, садом. При цьому за кожним членом родини можна закріпити щось одне. Дітки можуть поливати відерцями квіти, підмітати доріжки.

Здоровий спосіб життя

Він також може бути сімейною традицією. Уся родина може виходити на пробіжку, влаштовувати фізкультурні п’ятихвилинки у квартирі, грати у футбол чи баскетбол, обливатися холодною водою, говорити «ні» майонезам, чипсам і соленим магазинним сухарикам.

Шопінг

Влаштовувати спільні покупки в супермаркетах, де дорослі мусять розповідати дітям, на чому можна заощадити, які продукти обов’язково мають бути в холодильнику, які купувати не бажано.

Прикрашання ялинки і зустріч нового року та різдва

Новий рік та Різдво — це родинні свята і час для близьких. Традицією може бути зустрічати їх родинно: разом наряджати ялинку, загадувати бажання під бій курантів, розпаковувати подарунки, веселитися, їсти кутю. Гуляти з друзями і відзначати за межами дому можна і в інші святкові дні, бо ж новорічні свята тривають два тижні.

Поїздка на море

Щорічні поїздки всією сім’єю на море для оздоровлення. Дорослі навчатимуть дітлахів плавати, засмагати, їздити на екскурсії.

Спільні подарунки

Якщо сім’я збирається на чийсь день народження, весілля або хрестини, варто залучати до обговорення подарунків усіх членів родини.

І якщо ви вирішите подарувати гроші чи кавоварку, то вітальну листівку можна зробити разом. Ручна робота — особлива увага, цінна для призвідників дійства. Із гордістю вручатиметься презент, і всі залишаться задоволеними.

Щоб сім’я була дружною та щасливою, вигадайте власні традиції, що зближуватимуть дітей і дорослих. Зазвичай традиції, встановлені батьками, діти у зрілому віці намагаються привнести у свої сім’ї, зберігаючи і примножуючи такі важливі для кожного цінності.

Вилазки на природу

Щорічно можна ходити в похід з наметами. Це піде на користь абсолютно всім. Рибалка, збирання грибів, лікарських трав, купання у водоймі та дні, проведені на відкритому просторі, залишають завжди позитивні емоції, бажання знову повернутися на природу.

Ірина Мацко
Авторка книжки «Секрети українського щастя, або Хюґе по-українськи», письменниця, казкарка, членкиня НСПУ.

5 040 thoughts on “Топ-10 сімейних традицій для щасливого життя

    Добавить комментарий