Подарунки для тих, хто любить таємниці: дюжина детективів кінця 2019, на які варто звернути увагу

Шукаєте подарунок на Миколая для трилеролюба? Самі любите криваві романи з безліччю невідомих? Пропонуємо ознайомитись з дюжиною свіженьких книжок, від яких у ваших жилах завирує адреналін.

Німецький письменник Себастіан Фітцек стрімко увірвався до українських книгарень зі своїм моторошним трилером «Пасажир №23», і ось вже наступний переклад його роману поспів. «Терапія» – болюча історія батька, який втратив доньку, а разом із тим і надію її відшукати. Пам’ять ще зберігає образ 12-річної дівчинки, от тільки тепер вона мала б бути 16-річною… Віктор шукає полегшення у самотності, але його спокій тривожить психічнохвора жінка, яка стверджує, що бачила Йозефіну. Та чи можна вірити тій, хто не розрізняє сон і яв…

Історичний трилер, написаний письменником, який належить до найдавнішого вельможного шведського роду. В озері, куди впадають стоки мало не з усього Стокгольма, знаходять жахливо понівечене тіло молодика із золотавим волоссям. Колись він, вочевидь, був красенем, а зараз про його вроду можна тільки здогадуватись. З’ясувати особу жертви та знайти вбивцю має Сесіл Вінґе – талановитий юрист, якому сухоти відміряли жити лічені дні. Разом із вартовим Карделем вони провадять розслідування, яке покаже читачам портрет епохи між злиднів та розкоші. 

Історія одержимості. Сильна та успішна Еліс кидає все заради чоловіка, в якого закохалась з першого погляду. Адам, здається, заволодіває всім її єством. Всі думки про нього. Вона відмовляється від свого попереднього життя. Та як же мало знає про харизматичного, атлетичного хлопця з неймовірною кількістю таємниць. Та коли флер романтики починає розсіюватись, дівчина по крупинці збирає інформацію про свого вже законного чоловіка. І те, що вона знаходить, щораз більше лякає її. Чи може її Адам – Адам, який врятував людей на небезпечному перевалі, – бути чудовиськом? 

Меріт все набридло, остогидло, а найдужче те, що її сім’ю міцно обплутала павутина таємниць, від яких повітря, здається, вже стало занадто густим і душить. Кожен так зациклився на собі і власних секретах, що не помічає, що 17-річна юнка і тут, і вже за гранню життя і смерті. Звісно, їй цікаво, що ж вони робитимуть, коли в один момент стануть «без Меріт». Тож наостанок дівчина вирішує змусити всіх глянути одне одному в очі та сказати правду. Коли впадуть ланцюги брехні, декому вдасться налагодити життя та зажити хоча б трішечки щасливіше.

Зникнення молодої красуні привертає увагу журналістів. Жінка працює у великій юридичній компанії у Вашингтоні, та чомусь ніхто про це не згадує, зосереджуючись на версії про те, що винен чоловік. Якщо не він – то якийсь коханець. Певна річ, такий у неї мусив бути, адже чоловік постійно у відрядженнях… Редакторка Вірджинія починає власне розслідування і розуміє, що цей злочин значно комплексніший, ніж виглядає на перший погляд. Разом з тим їй доводиться відстоювати улюблену роботу та редакційну команду, коли нове керівництво розпочинає болісні реформи. 

Серед білих стін і білих халатів Гелла знаходить спокій. Вона й сама такий носила, адже працювала фармацевткою. Діти називали її вбивцею, коли вона шукала дружби та першого кохання. Її обранцем став вітрогон Левін, щодо почуттів якого вона досі не впевнена. Може, й не було нічого. Його вабила отрута, яку Гелла ховала на полиці. З цього флакончика виріс їхній добробут. Розкіш на кістках. Зважитись – так, важко. А далі – вже завчена послідовність дій. Головне, щоб рука не здригнулась. Чи добре Гелла відмірювала дози? Чи помилялась, як і всі, час від часу? 

Чи можна піднятись на вершину зламанами сходами? Озираючись, дрібуляючи, важаючи на кожен хитний щабель, але іти, не зупиняючись. «Зламані сходи» – заплутана історія злетів і падінь, більше все ж таки падінь; побутова хроніка, яка багатьом із нас нагадає уривки власних життів і разом з тим подарує дуже справжні емоції. Персонажі – такі, як наші друзі та знайомі, і навіть такі, як ми, спонукатимуть спрагло ковтати сторінку за сторінкою, щоб з’ясувати, куди все ж ведуть зламані сходи. До раю чи пекла? 

Перший переклад одного із найвідоміших майстрів скандинавського детективу Геннінга Маркеля українською, якого називають найкращим автором кримінальних романів у ХХ столітті. Історія з серії про інспектора Валландера, який розслідує вервечку дивних смертей: торговець автомобілів, який сконав серед бамбукових кілків; задушений флорист, втоплений вчений… Але почалось все не з них. Ця історія бере початок з Алжира, зі смерті, яка волає про помсту. Але який між ним зв’язок. На перший погляд жодного. Але ця лічилка не зупиниться на трьох. Буде й чотири… П’ять…

Джон Ґрішем та його професійні детективи – це вже класика жанру. Троє студентів юридичної школи, троє юнаків-ідеалістів, які розуміють, що їхня мрія про справедливість заради загального блага – не більше, ніж фікція. Особливо тут – у навчальному закладі, де не шанують закон, де шахрують та обдурюють, а масний слід з брудних грошей веде до дверей бару «Когут». Що ж робити, коли студентський кредит перетворюється на справжнісіньке ярмо? У друзів є ідеї, адже не дарма вони так натхненно студіювали юриспруденцію. 

Втекти, щоб вижити? Втекти, щоб сховатись? Втекти, щоб потім повернутись у славі? Коміксовий нуарний детектив про простого хлопця, який хотів втекти від звичайності. В житті Джо ніщо не бувало легким. Мати померла під час пологів, батько невдовзі пішов. Більше його ніхто не бачив. Хлопець змалечку мріяв бути детективом, йому подобалось уявляти, що ловить злочинців та розкриває найзаплутаніші таємниці. Як у кіно. Тільки в житті так не буває, в житті – або пан, або пропав. А щоб бути паном, потрібно переступити через принципи, закон. І ось ти на коні, або ж тікаєш, куди очі бачать. 

Коли пропозиція аж надто приваблива, то чи не криється у ній підступ. Гілель на порозі краху – кілька місяців без роботи, у передчутті спадкової хвороби, а шлюб тріщить по швах, ще й квартиру можуть забрати, бо кредит (в майбутньому все ті ж проблеми), коли його запрошують у міжпланетну місію у складі престижного корпусу конкістадорів, про який він раніше міг тільки мріяти. Далека планета вабить його, та й відмовитись не випадає, адже такий шанс, що буває раз в житті, за одним махом вирішить всі його проблеми. Але що ховає далека Іш-Чель? Чому Гілеля не покидає погане передчуття? 

Від авторки нуарного та незабутнього «Нічного кіно». Душа компанії Джим, який невтомно музикував та писав поезію, раптово пішов з життя. Ніхто не може повірити, що його більше немає, а тим паче зрозуміти, що ж штовхнуло його у прірву. Найбільше крається кохана Джима Беатріс. Вона таки мала щось запідозрити. Зупинити, попередити, просто бути разом, щоб такого ніколи не сталось. Але докори сумління відходять на другий план, коли друзів хлопця закидає у химерний лабіринт, часову петлю, де вони зависають за мить до власної смерті. Вихід є, але подолати розрив зможе тільки хтось один. То хто? 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

25 thoughts on “Подарунки для тих, хто любить таємниці: дюжина детективів кінця 2019, на які варто звернути увагу

    Добавить комментарий