Таємниче життя дерев, зміни клімату та екомандрівки Карпатами: які книжки рекомендуть експерти WWF-Україна

Сьогодні у Всесвітній день Землі ми публікуємо мастріди команди Всесвітнього фонду природи WWF-Україна. В переліку їх вподобань легендарна приматолог Джейн Гудолл, яка все життя вивчає шимпанзе, книги про тварин, жуків та тиранозаврів. Будьте обережні: після прочитання книжок захочеться стати на захист довкілля та долучитися до команди WWF-Україна у якості волонтера.

Inna Hoch

Інна Гоч, керівниця напряму Вода WWF-Україна

Джейн Гудолл «В тіні людини»

Авторка Джейн Гудолл — найвідоміша дослідниця шимапанзе, приматолог, посол миру ООН. Розпочинаючи свою роботу по вивченню шимпанзе, вона не мала ступеня бакалавра. Проте через досягнення у дослідницькій роботі здобула докторський ступінь в Кембриджському університеті. Протягом року Гудолл самовіддано вивчала мавп у Танзанії майже без фінансової підтримки. Саме тоді їй вдалося зробити перші фото шимпанзе зблизька в природному середовищі з фокусом на їхні соціальні відносини. Ці фото облетіли весь світ, привернули увагу до молодої дослідниці та її роботи. Джейн Гудолл відповідає у своїй книзі на безліч питань. Зокрема, чи виготовляють шимпанзе знаряддя праці як і люди, чи ведуть війти та чи переживають, як і ми, переламний підлітковий вік.

Також можу рекомендувати і інші книги цієї ж авторки «Невинні вбивці» та «Шимпанзе в природі: поведінка»

Роман Черепанин

Роман Черепанин, керівник проекту WWF-Україна «Співжиття заради збереження»

Петер Воллебен «Таємниче життя дерев»

Автор цієї книжки запевняє, що дерева теж вміють говорити. А ще вони здатні відчувати біль, мають пам’ять і знають, хто з їхніх родичів потребує допомоги. Вони спілкуються між собою і на особливому рівні взаємодіють із довкіллям, вони здатні передавати інформацію й ділитись енергією. Якщо ви завжди відчували, що дерева схожі на людей, – ця книжка точно для вас!

Елізабет Колберт «Шосте вимирання»

Ця книжка буде цікавою усім, хто цікавиться майбутнім нашої планети, сучасною наукою та стежить за новинами зі світу природи. Її авторка побувала майже на всіх континентах, відвідала наукові бази в тропіках Амазонії та на островах Великого Бар’єрного рифу, спілкувалася з сотнями людей. Колберт шукає відповідь на питання, що станеться, якщо темпи вимирання прискоряться. 

Юрій Нестерук «Рослинний світ Українських Карпат. Чорногора. Екологічні мандрівки»

Книжка буде корисною студентам і фахівцям природничих спеціальностей, працівникам науково-дослідних і природоохоронних установ. Але цікавою вона буде й для ширшого кола шанувальників природи Карпат.

У довіднику містяться описи й світлини понад 200 видів і підвидів рослин найвищого масиву Українських Карпат – Чорногори. Ви дізнаєтеся особливості рослин, ареал поширення в Українських Карпатах і загальний ареал, сучасний стан, перспективи охорони та інші аспекти.

Таємниче життя дерев, зміни клімату та екомандрівки Карпатами: які книжки рекомендуть експерти WWF-Україна 0

Кляйн Наомі «Змінюється все. Капіталізм проти клімату»

У своїй книзі авторка аналізує, як великі корпорації та ідеологія вільного ринку блокують усі спроби активістів боротися з кліматичними змінами.

Таємниче життя дерев, зміни клімату та екомандрівки Карпатами: які книжки рекомендуть експерти WWF-Україна 0

Микола Шарлемань «Напровесні заповідної справи»

З цієї книжки розпочинається серія досліджень, присвячених історії охорони природи в Україні початку ХХ століття. Перше видання циклу розповідає про життя видатного науковця та природоохоронця – Миколи Васильовича Шарлеманя, який був одним з апологетів становлення заповідної справи в Україні у період від часів незалежної УНР до початку репресій української інтелігенції у 1930-х.

Оьга Денищик

Ольга Денищик, експерт з водно-болотних угідь

Мізелінські Олександра та Даніель «Під землею», «Під водою»

Цікава підбірка нестандартної інформації про життя тварин, рослин і людей під землею і водою. Великий розмір книжки та чудові ілюстрації роблять її просто невичерпним ресурсом для допитливих дітей та їхніх батьків. Як побудований мурашник? Як виглядала перша субмарина? На ці та інші питання ви неодмінно знайдете відповіді.

Стів Дженкінс «Книга про тварин»

Must have для візуалів. Це книжка, яку підготувала людина, що поєднує у собі допитливого природознавця і талановитого ілюстратора. Факти про тварин вас здивують, бо дуже вже вони непересічні навіть для фахівців. А складає Стів Дженкінс свої ілюстрації із вирізаних із паперу частин так майстерно, що здається, наче цей матеріал був вигаданий для того, щоб з нього робити портрети тварин.

«Від тиранозавра до півня. Велика книга еволюції тварин»

Автор проведе тернистими шляхами еволюції й зупиниться з вами подивитися на харизматичних попередників сучасних тварин. Після цієї книжки ви змінити свої погляди на коней, крокодилів, ленінців та багатьох інших. Обов’язково для прочитання учням шкіл, які знайомляться з теорією еволюції. Припускаю, що сам Дарвін тішився б, читаючи цю книжку.

Oleksandra Yarova

Олександра Ярова, комунікаційниця напряму Вода WWF-Україна

«Діанна Гутс Астон» Жук полохливий (і компанія)

Серія дитячих енциклопедій від неймовірного творчого дуету письменниці Діанни Гутс Астон та ілюстраторки Сильвії Лонг. Загалом 6 книг, які у легкій пізнавальній та яскравій манері знайомлять маленьких читачів з природою. Головними героями книг стали Яйце Безмовне, Камінь Живий, Насіння Сонливе, Гніздо Галасливе, Метелик Неквапливий та Жук Полохливий.

Жук, герой однієї з книжок серії, розкаже не лише про етапи свого життя, чисельне сімейство та чим він славиться. Разом з авторками книги діти будуть порівнювати різноманітних жучків та комах за розміром, кольором, властивостями. Копач, бігун, стрибун чи плавець? Жук гігантський чи крихітний? Корисний чи шкідливий? Жук телеграфіст чи «світило»? І, врешті, полохливий чи все-таки хоробрий?