10 несподіваних фактів про Таню Стус

Фото: Валентин Кузан

Таня Стус відома не лише як письменниця й авторка книжок для дітей. Її можна назвати «хрещеною феєю» українського дитліту. Вона засновниця та керівниця проєкту промоції дитячого читання «BaraBooka. Простір української дитячої книги», редакторка, дослідниця книжок для дітей, експертка з дитячого читання, і віднедавна співзасновниця літературної агенції «Барабука», яка працює спільно з видавництвом «Ранок». А ще вона мама трьох доньок.

Якою була Таня Стус у дитинстві, в якій країні мріє жити і що завжди радить авторам-початківцям — розкаже у відповідь на наші несподівані запитання.

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

У дитинстві улюбленим заняттям Тані Стус було…

Шити (спершу одяг лялькам, а потім собі) та читати. Ці заняття багато років сперечалися між собою, особливо гостро — коли я мріяла завалити вступні іспити в педагогічний інститут і з чистою перед батьками та всією педагогічною династією совістю піти в технікум на кравчиню. І могла би бути зараз відомою дизайнеркою одягу 🙂

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

В українській дитячій літературі Тані Стус не вистачає…

часу. У нас багато дуже талановитих авторів, але їхній «час творчості» — після робочого дня, тижня, року… І це не збільшує кількість класних неперекладних книжок.

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Довгими зимовими вечорами Таня Стус любить…

В мене не буває довгих вечорів — ні літніх, ані зимових 🙂 Але! Якби вони були (що передбачає якусь неймовірну кількість уповільненого часу на відміну від мого вкрай прискореного), то я, звісно, б читала або дивилася кіно й паралельно робила щось руками, як я люблю: шила, плела, валяла квіти з вовни…

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Якби Таня Стус могла дати лише одну пораду дитячому автору-початківцю, вона б сказала…

Я кажу їм постійно таке: записуйте свої ідеї на диктофон, особливо якщо перед вами діти, яким ви розповідаєте казку на ніч. А потім додаю: і ще навчіться сліпого набору, бо, бува, як попре…

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Три чарівні предмети, які обрала б Таня Стус, — це…

Я писала вже в одному дитячому оповіданні про чарівну паличку, яка збільшує улюблений дитячий одяг. Але зараз мені це не актуально, тож: 1) прилад, який очищує воду, повітря й знешкоджує будь-яке сміття, 2) такий 3-д принтер, що робить будь-які предмети та речі, 3) прилад для телепортації.

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Український письменник, якого Таня Стус нізащо б не забрала зі шкільної програми, — …

Я почала б з того, що забрала усіх. А потім би вкомплектувала ту програму з нуля — відповідно до потреб та можливостей емоційного, інтелектуального та психічного розвитку дітей кожної вікової групи. Вибачте за неграйливі формулювання. Шкільна програма з української літератури — це моя війна за дітей та підлітків, я тут дуже серйозна й дуже рішуча педагогиня, мама, методистка, літературознавиця й дитяча психологиня.

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Найсвіжіші «доросла» і «дитяча» книжка, які прочитала Таня Стус?

Дочитана до кінця — Стів Ротер «Духовна психологія». Уточнюю, бо завше читаю одночасно кілька книжок, і не всі вони так просто доходять до щасливої миті перегортання останньої сторінки. З дитячої перечитала (завдяки Орисі та професійній потребі) улюблене стареньке видання «ВСЛ» «Ви поганець, пане Гам!» Енді Стентона.

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Країна (реальна або вигадана), в якій Тані Стус хотілося б пожити?

Вона не має назви. Але я її дуже добре уявляю й часто буваю. Там люди живуть, мислять, відчувають і чинять не зі страху й болю, а в любові, довірі та радості. Тому там багато красивих рослин, світла, екологічні будинки, чисте повітря й усім на все й одне на одного вистачає часу.

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Що читає або розповідає перед сном Таня Стус своїм донькам?

Читаю те, що сама обирає наймолодша донька, Орися. Книжок в нас дуууже багато, і її вибір неможливо ні пояснити, ні тим паче — передбачити.

10 несподіваних фактів про Таню Стус 0

Якби Тані Стус довелося рятувати світ, як би вона це зробила?

Я це і роблю в реальному часі: люблю й обіймаю всім серцем близьких і далеких людей, яким це потрібно, пробуджую дітей, подаю руку підтримки, вірю в ТУ 👆 країну й розбудовую її навколо себе.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

187 thoughts on “10 несподіваних фактів про Таню Стус

    Добавить комментарий