Супербатько: 15 книжок про татусів для дошкільнят

З 2019 року в Україні у третю неділю червня офіційно святкують День батька. Цього року він припадає на 20 червня. Тільки в половині сімей в Україні мама і тато рівноцінно залучені у піклування про дітей. Хороші новини в тому, що порівняно з 2015 роком цей показник збільшився. Пропонуємо добірку книжок про малюків та їх таких різних татусів та бажаємо провести затишний вечір за сімейним читанням.

Читання книжок — це доступний, приємний і корисний спосіб провести час з малюками, адже ви одночасно зміцнюєте зв’язок з дитиною та розвиваєте її когнітивні здібності. Дослідження 2018 року говорить, що в Україні жінки втричі частіше читають дітям, ніж чоловіки. 

Тож, у цей день хочеться нагадати всім татам про їх виняткову роль у житті кожної дитини: не тільки мама, а й турботливий і надійний тато закладає основу гармонійних взаємовідносин дитини з собою та світом.

Дисклеймер: більшість книжок віднесені видавництвами до вікової групи «3–5, 6–8 років». Вікова градація книжок в підбірці є суб’єктивною думкою авторки, яка спирається на досвід читання своєму сину.

 

 

Дино-малята. Великі пригоди маленьких друзів. Бронто шукає тата 

Книжка-картонка для найменших любителів динозаврів з простим сюжетом. Татко малюка Бронто кудись зник вранці, і тепер Бронто дуже хвилюється.

Разом зі своїми друзями Террі, Тріксі та Рексом відправляється на його пошуки. І знаходять! Зверніть увагу на класні ілюстрації природних кольорів.

 

 

Каю. Як татко

Крістін Лєро

Серія книжок про маленького хлопчика Каю допомагає пояснити дітям простими словами важливі речі. Особливість серії в тому, що тато бере активну участь вихованні дитини, і є постійним активним персонажем у книжках.

У «Каю. Як татко» малюк дізнається про те, як він з’явився на світ, що його тато теж був малюком. Каю схожий на свого тата, і це справжня радість для нього. Книжка нагадує дорослим про те, що наші діти дуже хочуть бути такими, як ми, і це чудово.

 

Супертато
Тімоті Напман

Кумедна віршована історія про суперздібності, героями якої є батько та син. Книжка про те, якими нас та наші дії бачать діти, і про надзвичайність простих та звичних речей.

Через цю книжку-картинку з яскравими ілюстраціями та виразними персонажами (особливо тут крута собака) ви обов’язково посміхнетеся!

 

Я люблю тебе, татку

Мелані Джойс

Два ведмеді, тато і малюк, проводять день разом. Ведмежа розповідає, за що любить свого татка, наводячи приклади різних ситуацій, як веселих, так і сумних.

Ілюстрації в теплих кольорах і короткий зворушливий текст створюють  атмосферу довіри, затишку та безпеки для читачів. Книжка, яка показує приклад справжнього глибокого зв’язку між дитиною та його надійним дорослим, на який дуже хочеться спиратися.

 

Груффало. Груффалятко 

Джулія Дональдсон

Ще одна кумедна віршована історія, але у її центрі кмітлива мишка, старе чудисько та маленька донечка Груффало. Ілюстрації дуже зрозумілі та виразні.

Книжка про сміливість, допитливість, про любов до порушення правил дітьми та про надзвичайну суперздібність усіх татусів — швидко та міцно засинати. Раджу купувати обидві книжки, щоб одразу скласти цільну історію. 

 

Найкращий татусь

Геннадій Меламед

 

Ця книжка дійсно про найкращого в світі батька, про міцний зв’язок між дорослим та дитиною, про переживання дитячого розчарування.

Маленький єнот дуже чекав на риболовлю з татком, він був готовий розказати всьому світу про цю подію, але захворів. Але коли поряд надійний дорослий, готовий грати та фантазувати, то все можна виправити. Ілюстрації казкові! 

 

Мамонт

Ольга Купріян

 

Книжка з неймовірними крафтовими ілюстраціями про хлопчика, який бачиться зі своїм батьком не кожного дня, і дуже сумує за ним. В історії не згадується, розлучені батьки, чи може справа в роботі.

У центрі сюжету день, який тато та син вони проводять разом у Києві. Вони ласують морозивом, їздять на громадському транспорті та відвідують музей. Книжка-нагадування про важливість підтримки зв’язку з дитиною, не зважаючи на обставини.

 

 

Тато на зв’язку

Філіп де Кемметер

 Якщо для вашої родини картинка «тато зайнятий, тато за комп’ютером» є типовою, то дуже раджу подарувати персонально татусеві цю дотепну книжку-картинку.

Татко-пінгвін буквально живе в мережі за ноутбуком, і не помічає, наскільки він потрібен своїй сім’ї оффлайн.

Короткий текст і емоційні ілюстрації сприймаються як комікс, тож книжка буде класним нагадуванням про важливість обмеження екранного часу та пошуку work-life balance у родині. 

Історія про вовка

Веронік Каплейн

У книжки зображено татка, який займається поки що не типовими для чоловіка у нашому суспільстві справами: хатньої роботою, приготуванням їжі, піклуванням про дітей. А ще він з радістю читає їм книжки.

Справжній взірець для наслідування! Неможливо не посміхатись, коли читаєш цю просту і веселу історію про силу книжок, силу нашої уяви, та про те, як побороти свої страхи.

Особливість книжки: відкритий фінал, тобто ми точно ніколи не дізнаємось, чи справді щось там у кущах було. Класна книжка для розвитку уяви з деталізованими ілюстраціями.

 

 

Татова борода

Антон Шапка

Ніжна історія про любов маленького хлопчика до тата та його бороди. Книжка дає можливість побачити себе очима малюка, помітити той фантазійний світ, який розгортається в уяві дитини. Книжка нагадує про важливість ритуалів, звичних речей, які дають дитині відчуття комфорту і безпеки у відносинах.

Сучасні ілюстрації в стриманий кольоровій гамі з яскравими акцентами створюють затишну атмосферу читачам.

Вовченятко, яке запливло далеко в море

Марійка Луговик

 

Ця книжка відрізняються від усіх інших в підбірці тим, що це казкова історія, і тим, що в ній хоробрий малюк, який хотів досліджувати і пізнавати щось нове, рятує татка. Ілюстрації дуже кольорові, яскраві, та деталізовані.

Книжка 2007 року, і дуже цікаво, наскільки вона концепцією відрізняється від більшості дитячих книжок, виданих за останні роки. Залишаю в підбірці для поціновувачів А-ба-ба-га-ла-ма-га.

 

Татків день

Катерина Кулик

Книжка про дитячу любов та безпосередність, про турботу і про важливість для дітей і дорослих власних сімейних традицій.

Наприклад, в сім’ї Іванка та Варі є «татків день», коли він готує щось смачненьке.

Особливість книги у тому, що вона має розділи, що досить зручно для вечірнього читання. Ілюстрації теплі, з класними текстурами, а текст зворушливий та живий. 

 

Найбільший сніговик у світі

Гай Данієлс

Трохи не по сезону, але ця книжка цінна тим, що дає змогу втомленим татусям побачити себе зі сторони, і показує, наскільки для дитини важливі не тільки батьки, а й оточення надійних друзів-дорослих.

Хлопчик радісно зустрічає тата з роботи, але втомлений татко просить хлопчика розважити себе самостійно і пропонує сину неможливе, з його точки зору, завдання, аби трошки поспати.

Зверніть увагу на деталізовані і емоційні ілюстрації цієї книжки.

 

 

Чи скучила за мною твоя борода 

К. Т. Хао

Зворушлива і глибока історія, від якою, скоріш за все, будуть плакати мами. Друга книжка у підбірці про важливість для дітей таткової бороди, та друга книжка у підбірці, в якій показані відносини батька та доньки.

Події розгортаються від дитинства до моменту дорослішання маленької дівчинки, та появи у неї своїх дітей. Ще один приклад побудови міцного зв’язку між дитиною та дорослим. 

Колись мій тато був дуже крутий 

 Кіт Неґлі

 Історія з яскравими та сучасними мінімалістичними ілюстраціями, яка показує уявлення дітей про нас, як про особистостей, і нагадує про важливість бути для них найкрутішим прикладом. У книжки виразне візуальне оформлення і короткий текст, але її важко віднести до класичних вімельбухів з високим рівнем деталізації.

Вона особлива тим, що може бути приводом до діалогу про те, яким було життя батьків до появи дітей, про захоплення дорослих, про те, що є дійсно важливим у відносинах.

Більше книжок до Дня Батька — дивіться тут

Авторка: Анастасія Скокова