Суд заборонив поширення книги «Справа Василя Стуса»

Дарницький районний суд міста Києва частково задовільнив позов Віктора Медведчука і заборонив поширювати книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» у нинішньому вигляді.

Суд визнав шість фраз із двох розділів книги —  «Кримінальна справа №5» і «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Стуса?» — недостовірними і такими, що порушують права Віктора Медведчука на повагу до гідності, честі й недоторканості ділової репутації.  

  • «…розпинав поета, — призеначений державою адвокат Медведчук» (с. 7)
  • «…чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук» (с. 661)
  • «…шістка комуністичної системи Медведчук…» (с. 663)
  • «…Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібити вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання» (с. 664)
  • «…він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?…» (с. 664)
  • «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком і аморальним типом?» (с. 664)

За рішенням суду, укладач книги Вахтанг Кіпіані та видавництво «Віват» мають видалити з цих розділів інформацію, що вказує на Віктора Медведчука — колишнього адвоката поета-дисидента Василя Стуса. Вони мають припинити розповсюджувати книгу в нинішньому вигляді. А також не мають права поширювати у ЗМІ та інтернеті інформацію про Віктора Медведчука, пов’язану з книгою (без його згоди).

Вахтанг Кіпіані опублікував на своїй сторінці у фейсбуці рішення суду.

Суд заборонив поширення книги «Справа Василя Стуса» 0
Суд заборонив поширення книги «Справа Василя Стуса» 0
Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)