Сучасна дитяча література: 10 свіжих книжечок

У цій добірці зібрали для вас найцікавіші новинки дитячої літератури. Вони також стануть підказкою для тих, хто бере участь у зимовому бінґо від Yakaboo, а саме пункту №11. 

Дванадцятирічний Лінус завжди мріяв знайти магічний спосіб здійснити свої бажання. Він не хотів багато гарних іграшок чи смаколиків. Найбільше йому хотілось, щоб його сестричка була здоровою, а мама щасливою. І щоб повернувся тато. Та йому не щастило і магічні речі ніяк з ним не траплялись.

Мама була реставратором і дуже любила старі будинки. Одного дня їй на очі потрапило оголошення про надання в оренду будинку. Абсолютно безкоштовно. Потрібно просто було допомогти з реставрацією.

Та будинок виявився не таким вже й нудним. Його справжній власник зник у невідомому напрямку, за будинком доглядає його сестра, не дуже приємна особа. А потім починає відбуватись щось дивне — чути різні звуки вночі, зникають предмети. Одного дня під поламаними дошками підлоги Лінус знаходить ключ. Тепер потрібно знайти двері, котрі він відчиняє.

Ми вже не уявляємо свого життя без інтернету. Віртуальний світ зовсім інший. Завдяки йому ми можемо проживати ще одне життя, набагато цікавіше, ніж реальне.

Криспін та Ксеня вирішили скористатися можливістю змінити себе, хоч і віртуально. Ніхто ж не знає, які вони насправді. Криспін вже звик, що всі глузують з його імені. Але це не єдина його біда. Він зовсім не вміє битись. І про це знають всі. А от в інтернеті він «наваляв двом чувакам».

Ксеня — добра дівчинка, але не всі розділяють її погляди на дружбу та рівність. На її голову посипались всі біди — подруги не хочуть з нею спілкуватись через нову однокласницю, та й до цього всього вона десь загубила свій щоденник.

Кожен з них намагається довести свою крутизну, створивши нереальний образ у віртуальному світі. Та рано чи пізно правда стане відомою.

Продовження фентезійного циклу «Останниця».

Биш — остання із дейрнів. Вона завжди була частиною зграї, мала сім’ю. А тепер вона залишилась зовсім одна. Для дейрнів неможливе існування без зграї, в цьому їх сила. Биш вирушає у подорож, щоб знайти хоч когось зі своїх родичів. Адже існують легенди про представників її виду, котрим вдалося вижити.

Биш не вважає себе лідером, їй страшно, що попри надію, вона ніколи не побачить іншого дейрна. У зграї вона була найменшою, непотрібною, тож тепер її страхи збільшились вдвічі. Вони супроводжують її, де б вона не була. Не відпускають її навіть вночі.

На кожному кроці чатує небезпека, та Биш разом з друзями не залишає надію. Не тільки її життя залежить від цієї мандрівки. Існування всього світу під загрозою.

Емілі Віндснеп все життя відчуває потяг до води. Її весь час ваблять річки, озера, ставки. Але її мама категорично проти того, щоб дівчинка навчалась плавати. Вона взагалі не підпускає її до води, нічого не пояснюючи.

Одного дня Емілі потрапляє до шкільного басейну, і все стає на свої місця. Хоча не так все й нормально. Бо дівчина виявилась наполовину русалкою. Вона розуміє, чому мама так старанно приховувала правду про її батька. Та питань менше не стає.

Тепер життя Емілі сповнене пригод і таємниць. Інколи вона боїться, що, коли інші дізнаються про її справжню суть, її закриють в зоопарку. Та все ж підводний світ захоплює її та, можливо, з часом вона отримає відповіді на свої питання.

Пенні Пеппер та її подружки вирушили на ярмарок. Бо це найкраще у світі! Тільки там можна виграти цінні призи — плюшеву овечку, смурфиків, м’якого ведмедя. Ніде більше ти не скуштуєш таких карамелізованих яблук, цукрової вати чи млинців. А чого варті американські гірки, чортове колесо та кімната страху.

Та цього разу не все так весело. Хоч дівчата не з полохливих, вони справжня команда детективок, та все ж не очікували, що справа обернеться саме так. Раптом в людей почали зникати гаманці, телефони та інші речі.

Тож перед дівчатами постає надскладне завдання — піймати злодія і самим не втрапити в халепу.

Десь посеред Сонячної системи, на планеті Земля, в країні Україні живуть троє дітей — Марко, Оленка і Лесик. Оленка серед них найстарша, вона любить своїх братів, але завжди дуже зайнята у школі та на додаткових заняттях. Марко навчається в шостому класі, знає про все на світі, та нещадно дражниться. Лесик — наймолодший, але неймовірно допитливий і непосидючий.

Думаєте, що дива можуть робити тільки справжні чарівники? А от і не правда. Звичайні школярі нічим не поступаються цій майстерності. Вони проводять наукові досліди, вміють робити важкі повітряні кульки, можуть перетворити яйце на гумовий м’ячик та знають, як лід може бути гарячим. І це все без жодної магії, та тільки з дотриманням всіх правил техніки безпеки.

Сьогодні неможливо перебувати осторонь від подій, котрі відбуваються у світі. Не важливо, про що йдеться — науку і техніку, зміну клімату чи політичну ситуацію в країні. Навіть якщо тобі лише 10 років. Діти цікавляться змінами в суспільстві, а для їх розуміння необхідно знати основні правила і терміни.

«Політика для початківців» просто і доступно пояснює дітям про права й обов’язки людини, свободу слова, вибори та голосування.

В книзі описуються різні форми правління, політичні системи, чим вони відрізняються і чи мають щось спільне. Інформація викладається не простим текстом, а на прикладі конкретної країни або змодельованої ситуації. І повністю розвіюється міф про те, що політика — це нудно і незрозуміло.

Знайомтесь — Машка. Машка — це старенька і пошарпана машина. Щойно вона з’явилася в сімействі Руснаків, їх життя дещо змінилося. Трохи так змінилося — пригоди, мандрівка стародавніми замками, знайомства з новими людьми, і не зовсім людьми, небезпечні таємниці. Хіба можливо всидіти на місці, якщо ви дізналися, що давня козацька реліквія може потрапити не в ті руки? І зауважте, що ви це почули від справжнього привида.

Завдяки цій книзі можна здійснити віртуальну мандрівку мальовничими куточками України за маршрутом Київ — Дубно — форт Тараканівський — Берестечко — Підгірці — Кам’янець-Подільський — Хотин. Саме у таку подорож вирушають Руснаки. І хтозна, можливо, вона зможе надихнути когось вирушити у справжню мандрівку слідами героїв.

Селвін Фіппс — президент товариства «Магічний єдиноріг». Історія товариства налічує сотні років, а його осередки існують у багатьох країнах.

Єдинороги — одні з найпрекрасніших магічних створінь, тож не дивно, що вони завжди викликали неймовірний інтерес. Книга містить вісім нечуваних зустрічей з єдинорогами. Ці історії збиралися зі старих щоденників, архівів, записів легенд, що передавались усно з покоління в покоління. В цій книзі вперше відкриються найпотаємніші таємниці, котрі раніше ретельно оберігались від непосвячених.

Ви знали, що єдинорогів існує кілька видів? Якщо ні, то тут ви отримаєте чітку класифікацію та отримаєте коротке досьє на кожен з видів.

А можливо вам колись пощастить і ви самі зустрінете єдинорога. Адже для цього потрібно тримати очі широко розплющеними, а вуха — нашорошеними.

Меді переконана, що має найгіршого зведеного брата у світі. Дівчинка завжди мріяла про брата, тож коли тато вирішив знову одружитися, дуже цьому тішилась. Хто ж знав, що її зведений брат виявиться таким капосником. То він виклав її фото зі скуйовдженим волоссям в інстаграм, то підклав павука-тарантула на її подушку. Але це ніщо в порівнянні з тим, що він зробив з казкою про Попелюшку. Спочатку він зіпсував виступ Меді перед класом, засипавши її дурними запитаннями. Але виявилось, що насправді він зруйнував саму казку.

Опинившись в казці, діти зрозуміли, що, якщо вони хочуть відновити щасливий фінал, їм необхідно навчитися діяти разом. Тільки так вони зможуть повернутись в реальність.

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

34 thoughts on “Сучасна дитяча література: 10 свіжих книжечок

    Добавить комментарий