Стартував Х Книжковий Арсенал: шукаємо хіти та полюємо за автографами

Нарешті книголюби дочекалися цієї урочистої дати. Сьогодні розпочався Х Книжковий Арсенал. 2 роки без найбільшої книжкової події — це дійсно було випробуванням. Цьогоріч організатор запланували 261 подію, тож спробуйте відвідати максимум.

Зверніть увагу на особливості та цікавинки ювілейного фестивалю

Стартував Х Книжковий Арсенал: шукаємо хіти та полюємо за автографами 0

Квитки продаватимуться лише онлайн та на певний часовий проміжок. В умовах коронавірусу це дозволить уникнути черг і мінімізувати соціальні контакти.

Фестиваль буде проведено в двох форматах – офлайн та онлайн. Деякі події відбуватимуться лише в стінах «Мистецького Арсеналу», інші транслюватимуться ще й онлайн. Медіасервіс MEGOGO розпочне свою роботу 23 червня о 17:30, коли проводитимуть церемонію відкриття та вручатимуть нагороду «Найкращий книжковий дизайн – 2021».

Експрезидентка Литви Далі Грибаускайте приїде на презентацію біографічної книжки, що присвячена їй.

Ви зможете послухати Сергія Жадана відразу на 10 подіях, починаючи з дискусії «Вишиваний, некоронований король України — історія про вибір» та закінчуючи концертом гурту «Жадан і Собаки».

Актори та музиканти читатимуть листи заручників Кремля в рамках заходу «Листи з-за ґрат». Серед читців – актори Наталя Сумська, Тарас Цимбалюк і Римма Зюбіна, журналістка Ольга Духніч і музикант Тарас Тополя.

Стартував Х Книжковий Арсенал: шукаємо хіти та полюємо за автографами 0

На Арсеналі буде одразу двоє Андруховичів. Юрій презентує книжку «Радіо ніч» та візьме участь у дискусії, присвяченій показу документального фільму «Міст із паперу». Софія обговорюватиме з перекладачами її роману «Амадока» проблему множинності перекладацьких поглядів.

Цьогорічний конкурс «Найкращий книжковий дизайн–2021» отримав рекордну кількість заявок — аж 227.

10 заходів, які варто відвідати сьогодні

1.Показ фільму «Жінки, що грають в ігри»

О 15:00 у Лекторії переглянемо стрічку, що оповідає історію життя та професійного розвитку семи жінок, які стали лауреатками премії Women in Arts 2021. Режисерка фільму Надія Парфан розповідає, що героїні фільму — це жінки, що вміють віддаватися своїй справі, радіти, помилятися, перетворювати виклики на можливості та продовжувати гру.

Після показу відбудеться дискусія, в рамках якої ви матимете можливість поспілкуватися з Богданою Неборак, головною редакторкою The Ukrainians та експерткою премії Women in Arts, Яриною Цимбал, українською літературознавицею і дослідницею літератури 1920-х років, та Надією Парфан. Модеруватиме роботу  культурна менеджерка  Софія Челяк.

2. Вебінар «Нам не давали інструкції: Q&A про ментальне здоров’я для підлітків»

У рамках заходу дізнаємося: як подолати панічну атаку,  що робити, якщо під час відпочинку звинувачуєш себе у неробстві, як реагувати на знецінення твоїх проблем, як зрозуміти, що є ментальні проблеми, та як вибрати психотерапевта. Усі охочі зможуть поставити запитання, які їх турбують, психологу Олексію Карачинському.

Онлайн-подія розпочнеться о 15:00.

3. Дискусія «Вишиваний, некоронований король України — історія про вибір»

На заході розглянуть питання біографії Вільгельма Габсбурґа, історичного контексту початку ХХ століття, фактологічної коректності в описі подій і характерів персонажів у лібрето «Вишиваний. Король України». До обговорення долучаться — продюсерка проєкту Олександра Саєнко, автор лібрето опери Сергій Жадан та Кирило Галушко.

Початок о 16:30 на локації «Сфера».

4. Перформанс «Про що вона мовчить»

О 16:30 на вуличній сцені на відвідувачів чекає аж дві цікаві події: 1) презентація та обговорення книжки за участю авторок — Ірини Галай, Юлії Федів, Оксани Шаварської та Насті Мельниченко; 2) перформанс від плейбек-театру «Вільне місце», де кожен глядач зможе поділитися своєю історією, а актори відтворять її на сцені.

5. Читання «Піу! і Білка»

У цей час на дитячій сцені відбудеться інтерактивне читання з Мар’яною Савкою, дитячою письменницею, головною редакторкою і співзасновницею Видавництва Старого Лева. Дітвора зможе зануритися в цікаву історію, завдяки затишному будиночку білки на дереві, а хтось із глядачів навіть зіграє роль Піу!. Організатори також обіцяють круту фотозону та макет 3Д театру.

Для всіх, хто не зможе відвідати захід, буде онлайн-трансляція.

6. Нагородження переможців конкурсу «Найкращий книжковий дизайн–2021»

О 17:30 нарешті ми дізнаємося назву видання, що здобуде почесне звання найкрасивішої книжки України 2021 року та представлятиме країну на світовому конкурсі з книжкового дизайну. Церемонію  проведуть на локації «Кафе Європа».

7. Презентація україномовного видання «Після Путіна»

Захід відвідає автор книжки — Герман Пірчнер-молодший, президент Американської ради з питань зовнішньої політики у Вашингтоні, американський дослідник, що з 1982 року вивчає Росію. Тож ви зможете долучитися до живого обговорення з ним низки питань: як закінчить своє правління Путін, як це вплине на поведінку різних російських інститутів влади і політико-бізнесових кіл, як реагуватимуть впливові зовнішні гравці, а також про наслідки зміни влади в Росії для її сусідів, зокрема України, тощо.

Захід розпочнеться о 18:00 на бізнес-сцені.

8. Презентація книжки «Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте».

З нагоди виходу книжки приїде сама Далі Грибаускайте, тому кожен охочий зможе поставити їй запитання. 

Учасники обговорюватимуть феномен сильної лідерки,  події, явища, курс і реформи, що відбувалися протягом визначного в історії Литви десятиліття.

Приходьте на локацію «Кафе Європа» о 19:00 або долучайтеся до онлайн-трансляції.

9. Дискусія «Українська кухня та імідж України у світі»

О 19:30 на Лекторії ви не лише побуваєте на презентації видання «Україна. Їжа та історія», а й дізнаєтеся про дієвий спосіб приваблення туристів до нашої країни — завдяки українським гастрономічним шедеврам. А ще почуєте про особливу кулінарну дипломатію.

10. Дискусія «Як мода та бренди впливають на розвиток суспільства та піднімають суспільно важливі теми: від екоспоживання до бодіпозитиву»

Якщо модні тенденції вам не чужі, тоді цей захід просто must visit.

За книгою «Американський мрійник. Моє життя у фешн-індустрії» Томмі Гілфіґера та Пітер Ноблера буде проведено дискусію про те, як трансформується поведінка споживачів і чому сьогодні замало просто створювати одяг.

Запрошуємо на бізнес-сцену о 19:30.

Американський мрійник. Моє життя у фешн-індустрії
Томмі Гілфіґер, Пітер Кноблер

Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте
Дайва Ульбінайте

Після Путіна. Наступники, стабільність і майбутнє Росії
Герман Пірчнер

Про що вона мовчить

Вишиваний. Король України
Сергій Жадан

Україна. Їжа та історія
Марина Гримич, Ігор Лильо, Олена Брайченко, Віталій Резніченко

Авторка: Любов Ляшко