Спекотна десятка книжок для перших липневих вихідних

Наближаємось до екватора літа, можливо, після нього пекельна спека відпустить, і тоді згадуватимемо її з легкою ностальгією. А нагадають про неї ці десять палких новинок.

Ніколи не втрачайте нагоди бути приголомшливими, – пише авторка у книжці, яку адресувала 20-річному синові. Тіна Сіліґ – універсалка, якій подобається викладати. Вона каже, що ні в якому разі не можна зупинятись у своєму розвиткові. Вона саме так робила, постійно вишукуючи заняття, які й надалі розвиватимуть її у професійному плані. Та «Що варто знати у свої 20» – не тільки про це, вона й про командну гру, яка у підсумку приносить перемогу усім, і про нестандартні підходи, якими гріх не скористатись.

Уна – нетовариська, але відчайдушна шукачка скарбів. Вона завжди працює сама. Ось і зараз вирушає через портал у незвідану місцину. Що її там чекає – важко сказати, та дівчина готова до небезпек. Вона озброєна і люта. Зрештою, ж не вперше це робить, такий спосіб життя для неї норма. Та ця мандрівка особлива, адже відкриє для неї Двері Агари (але тсссс! – для Уни це несподіванка!) – що вони таке і де розташовані, розповість перший випуск цього коміксу. Обережно! Вам може здатись, що цієї історії замало. 

Ми звикли до того, що природний відбір працює на боці найсильніших. Та чи тільки так це? Що як особливі права мають й найкрасивіші. Дослідження психологині Ненсі Еткофф – цікавий погляд на те, до чого ми звикли: постійної зміни стандартів краси та нашого намагання за ними вгнатись. Ми інстинктивно сприймаємо красу з самого малку. Навіть немовлята шанують красу. Як це відбувається? Чому жінки віддають перевагу високим та широкоплечим чоловікам? А чоловіків так ваблять щойно розквітлі юнки? 

Не треба слів, коли малюнок такий промовистий. Шон Тен вміє розчулювати та проживати кожну панель, немов маленьке життя. «Прибуття» – про побут на новій землі, про виживання усупереч обставинам, про жорстокість землі обітованної, до якої довелось так довго пливти, про надію, яка, зрештою, дає щедрий плід, якщо вдасться вистояти супроти всього світу, якому, хоч і нема до тебе діла, та так кортить штовхнути в могилу. Ця пронизлива історія вже понад десятиріччя утримує першість серед графічних романів.

Чи добре тваринам на фермах? Як живуть піддослідні кролики? А лабораторні миші, на яких випробовують нові ліки? Ми не так часто думаємо про це, або й взагалі ніколи. Пітер Сінґер відкриває очі на одну з найжахливіших дискримінацій нашого століття, поневолення слабших, як навіть не усвідомлюють, наскільки упослідженні у порівнянні зі своїми не свійськими родичами. Саме автор надихнув рух cruelty free – проти жорстокого тестування різноманітних речовин та засобів на тваринах. Знати більше, щоб припинити зло, – ось для чого потрібне нам «Визволення тварин».  

Ця трійця польських школярів не дасть вам засумувати. У Фелікса, Нета і Ніки почались канікули, та, якщо ви вважаєте, що друзі нарешті перепочинуть від своїх карколомних пригод і просто валятимуться на теплому пісочку у переміж з запливами у солоній воді, то подумайте двічі. Таке неможливо! Тим паче, що насувається теоретично можлива катастрофа! І вона може спіткати навіть по дорозі на море. І навіть не раз… Хто сказав, що створення машини часу – неможливе завдання? 

Піка вабить висота. У свої чотирнадцять він вже штурмує хмарочос… й очікувано його ловлять копи, бо все ж будинки – не для альпінізму. Хлопець вибирає між в’язницею і мрією – стати наймолодшим, хто ступив на вершину Джомолунгми. Пік разом з батьком-альпіністом вирушає до Гімалаїв і там дізнається більше про себе, виживання у суворих умовах величезної висоти, неймовірне напруження та випробування, які готує підкорення Евересту. Гори дають відповіді на запитання, які він сам ще не готовий був озвучити. 

Хто зібрав Римську імперію докупи? Хто створив наддержаву? Хто міг би завоювати весь світ, адже володів неймовірною силою? Алекс Хавр – популярний учений-блогер розповідає про те, як ті, хто ненавидів будь-яке правління, схилили голови перед харизматичним лідером, уособленням імператорської величі. Сильний кулак – чи цього достатньо. У цікавій та дещо іронічній розповіді автора Давній Рим з його хлібом та видовищами видається дуже близьким та живим. 

Їх було шестеро, вони дружили з дитинства, поки одна не пішла, тоді й дружба розсипалась і будинок Ґаннерів, який рокам стояв пусткою, знову замер у чеканні. Вони зустрінуться через десятки років на похороні Саллі – дівчини, яка всіх покинула. Ніхто досі не знає, чому вона пішла, та кожен бачить у цьому свою вину. Кожен ховає за спиною таємницю, яка муляє його всі ці роки. Тепер вони нарешті позбудуться цього тягаря. Та чи стане від цього легше? Чи зможуть вони врешті зрозуміти, чому вона пішла? 

Неймовірний Аль Пачино та Кіану Рівз подарували цій історії безсмертя. Тож саме час побачити її у новому світлі – з книжкових сторінок. Здійснення мрій, реалізація амбіцій, купа грошви – все це може отримати «адвокат диявола» – той, хто бореться за виправдання тих, кого треба засудити: холоднокровних вбивці, кровожерних маніяків, жорстоких ґвалтівників. За угоди з власною совістю добре платять, от тільки після того можна відчути зневагу до себе. Адже тепер ти – спільник злочину. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

205 thoughts on “Спекотна десятка книжок для перших липневих вихідних

    Добавить комментарий