Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив

Щоденники Вишеньки – захоплюючий графічний серіал французького письменника Жоріса Шамблена. В Україні вийшло три частини світового бестселеру (всього 5 томів), де 11-річна Вишенька проводить розслідування, вивчає людей та потрапляє у пригоди. Хто ще не має читацького плану на літо – записуйте у мастрід.

«Не варто вважати дітей неповноцінними читачами – вони багато чого розуміють та відчувають», – любить повторювати в інтерв’ю французький письменник та сценарист Жоріс Шемблен.

Художниця-ілюстраторка Орелі Нейрет так описує головну героїню: «Вишенька – справжня дівчинка, а не стереотип дівчинки, яку ми так часто знаходимо в дитячій літературі. Книжки для дівчат часто зводяться до рожевого кольору, рожевого поні. Для нас було важливо, що у Вишеньки є недоліки, що вона інколи помиляється, що зрештою робить її більш авторитетною та близькою дітям».

Вишенька – очевидне підтвердження слів її творців.

11-річна дівчинка живе разом з мамою, мріє стати письменницею, проводить багато часу з подружками на все життя Ліною та Ерікою. Авторка-початківець вже веде нотатки з «людинознавства» та вивчає, що таке доброта, співчуття та гумор.

Напевно, тому серед прихильників серіалу про Вишеньку так багато дорослих, адже справжня книжка немає віку. А ще заворожує наскрізна сюжетна лінія – як припинити дорослішати на залишатися довше дитиною.

Критики хвалять серію ще й за спостереження за дорослішанням головної героїні: у першій книзі їй – 10,5 років, а в останній – вже 12.

10 причин, чому варто прочитати «Щоденники Вишеньки»

Серіал, сповнений загадок

У кожному томі Вишенька перетворюється на Шерлока Голмса та розслідує таємниці. Вона зосереджено збирає факти та видивляється щось незвичайне. Що пан Загадкін робить у лісі, чому старенька щовівторка їздить до бібліотеки і бере одну й ту ж книжку, яку історію приховує книга партитур – автор дивує своїм абсолютно непередбачуваним сюжетом.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Комікс + щоденник

Кожен том можна умовно поділити на дві складові – комікс і щоденник Вишеньки. У першій описано події, що відбуваються з нашою героїнею, а в другій – те, як вона осмислює факти та веде детективні розслідування. А ще Вишенька постійно занотовує важливу інформацію. Цей формат ідеально підійде читачам, які лише знайомляться з коміксами.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Опанування нових понять

Разом із Вишенькою діти довідаються, що таке пам’ять і ностальгія, втрата близьких і посттравматичний синдром, токсична дружба та любов. Деякі з них доволі дивно бачити в книжці для аудиторії 10+, проте… Чи правильно дітей постійно відгороджувати від складних тем?
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

А персонажі - живі

Жоріс Шамблен наділив Вишеньку, її подруг, маму та інших героїв повним спектром людськи рис, тому не виникає сумніву, що в цих історіях йдеться про реальних людей. Наприклад, у Вишеньки та мами складні стосунки, вони то сваряться, то миряться. Дівчинка часто каже неправду матері, яка цим надзвичайно переймається та постійно прагне порозумітися і налагодити дружні взаємини. А ще цікаво спостерігати за суперечками головної героїні з подругами.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Оповідь від імені дитини

Коли одноліток розповідає про свої переживання та думки, то це викликає дружні почуття та довіру. Адже дівчинка з серіалу сприймається як своя, приятелька чи споріднена душа.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Дитячі малюнки та кольорові позначки

Замальовки, обведення кольором, стружка від олівців, вклеєні фото і закреслення – усі ці елементи додають реальності та мімішності книжці. Такий і має бути щоденник, коли ти в ньому розповідаєш про себе.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Зібрано безліч настанов і цікавих прийомів

Тут дійсно багато порад. Ось кілька з них: як стати письменницею (наприклад, вести щоденник і занотовувати все незвичайне), як реставрувати книжку, а ще така життєво важлива – як навчитися ділитися з близькими своїми почуттями, сумнівами та страхами. Настанови органічно вплетено в історії, а тому зовсім не сприймаються як повчання.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Інтерактив з читачами

У кінці книжки «Щоденники Вишеньки. Завмерлий зоопарк. Том 1» героїня закликає читачів намалювати щось разом. У другому томі бачимо аркуші паперу з досьє персонажів, які треба заповнити. У «Щоденниках Вишеньки. Останній із пяти скарбів. Том 3» героїня залишає поетапний рецепт приготування печива.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Вишенька надихає вести власний щоденник

Під час читання історій Вишеньки мимоволі виникає бажання вести свій щоденник чи навіть блог. Якщо ваша дитина теж мріє стати письменником, то «Щоденники Вишеньки» однозначно допоможуть відважитися на це, а головне – не боятися, що нічого не вийде.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Ілюстрації розвивають відчуття прекрасного

Коли діти постійно сидять у ґаджетах, то привернути увагу статичною книжкою буває дуже складно. Ілюстрації Орелі Нейре допомагають візуалізувати події. Якщо дітей огорнути прекрасним довкола, то вони й самі прагнутимуть до нього. Глядіть і попросяться до музею чи картинної галереї.
Слідство веде Вишенька: комікс, щоденник, детектив 0

Авторка: Любов Ляшко