Що саме і скільки читають українці — опубліковано результати масштабного дослідження

З 7 по 18 листопада 2019 року українська компанія з маркетингових і соціологічних досліджень Research & Branding Group провела опитування читацьких вподобань українців. У проєкті взяли участь 1805 респондентів у віці від 18 років і старше. І ось які результати вийшли:

Регулярно читають книги лише 43% українців

Так 57% населення зізналися, що майже не читають книг. 

Нагадаємо, що на початку 2019 року Київський міжнародний інститут соціології провів дослідження на тему «Деякі аспекти культурних практик і культурної інфраструктури України», у якому взяли участь 2026 учасників. У ньому показник населення, що взагалі не читали книг у 2018 році, становив 60%. 

Частіше читає молодь, жінки та люди з вищою освітою

Читачами частіше є жінки, аніж чоловіки (відповідно, 47% проти 38%); молодь від 18-ти до 30-ти років (51%), аніж особи передпенсійного та пенсійного віку (39%); люди, які мають вищу освіту, аніж ті, хто має середню або неповну середню освіту (відповідно, 56% проти 30%).

Що саме і скільки читають українці — опубліковано результати масштабного дослідження 0

Ті, хто читає, в середньому за рік прочитали 9 книг

Найбільше книг за рік прочитують читачі вікової групи 60+. Так в середньому люди цього віку прочитали за рік 10,7 книг. Потім йде молодь віком 18-29 років — 9,8 книг. Найменше читають у віці 30-39 років — 7 книг за рік. 

Територіально найбільше читають в Центрі України — в середньому 10,8 книг. На Півдні цей показник становить 9,7; на Сході — 8, а на Заході — 6,8.

Що саме і скільки читають українці — опубліковано результати масштабного дослідження 0

Паперові книги і досі переважають

Більшість українських читачів (74%) надають перевагу паперовим книжкам. Потім йдуть електронні книжки (21%) і лише інколи – аудіокниги (4%). Однак тут варто враховувати швидкість ринкового приросту та частку збільшення чи зменшення інтересу до електронної книжкової продукції в цілому у порівнянні з попередніми роками, що дане дослідження поки що не охоплювало. 

Електронні книги частіше читають люди з вищою освітою, віком у діапазоні 18-29 та 30-39, а також мешканці Сходу України. Найменше електронних книг читають на Заході України, люди з середньою спеціальною освітою та особи віком понад 60 років. 

Що саме і скільки читають українці — опубліковано результати масштабного дослідження 0

Найулюбленіші жанри — детективи, історичні твори та любовні романи

Найбільш популярними літературними жанрами серед читачів України є детективи (41%), історичні твори (36%) і любовні романи (27%). Молодь частіше читає жанри фентезі (23%) і трилери (11%), у той час як читачі віком 60+ частіше надає перевагу історичним творам (46%) і військовим романам (15%). 

У Центральній Україні частіше надають перевагу історичним творам (40%), науковій фантастиці (19%), гумору (15%), і поезії;
у Південному регіоні частіше за інших люблять читати наукову фантастику (17%), науково-популярну літературу (20%) і гумор (15%);
на Сході країни частіше читають твори наукової фантастики (16%), фентезі (20%) і мемуарно-біографічну літературу (14%).

Що саме і скільки читають українці — опубліковано результати масштабного дослідження 0
Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

2 500 thoughts on “Що саме і скільки читають українці — опубліковано результати масштабного дослідження

    Добавить комментарий