Сімейні історії для зимових вечорів: що почитати до бінго

Що ви виберете для першого завдання зимового бінго? Сімейну сагу, мемуари, авантюрний роман чи, може, комікс? Не обмежуйте себе у виборі! Маємо для вас десятку варіантів, яка задовільнить будь-які читацькі смаки.

Джанін Каммінс

«Американський бруд» 

Велика щаслива мексиканська родина святкує. За кілька хвилин їх залишиться тільки двоє — Лідія та її маленький син Лука. Навіть в райському Акапулько, яке облюбували туристи, більше не можна почуватися у безпеці  — історія закрутилася після того як чоловік Лідії написав розгромну статтю про наркобаронів, а на порозі крамнички головної героїні з`явивися головний герой розслідування.

Тепер на жінку полюють картелі, потрібно тікати у Штати, адже в Мексиці їм не жити. Пішки, на La Bestia, переховуючись та знаходячи несподіваних союзників, — чи вдасться цим двом здійснити свою місію дістатись кордону та отримати прихисток?

 

Сара Груен
«Води слонам»

Зворушлива історія кохання, в якій є все: піклування, самопожертва та тверда віра, що можна перемогти усе. Джейкоб збирався стати ветеринаром, але раптовий поворот долі змусив його відмовитись від мрії. Хлопець застрибує на поїзд — цирковий — і залишається. Тут він застосовує набуті знання і дбає про тварин. Свого першого пацієнта — дресированого коня — Джейкоб не зможе врятувати. Але, може, він зробить зірку зі слонихи Розі? Здається, що вона — особливо важкий випадок, який геть не розуміє команд. А що ж до історії однієї сім’ї — то просто читайте далі…

 

Арт Шпіґельман

«Маус. Сповідь уцілілого» 

Трагедія народу як трагедія однієї сім’ї, комікс, який неможливо читати без сліз. Батько розповідає синові про Голокост. Розповідає про родичів, яких втратив у вирі Другої світової. Про людей, які несподівано допомогли, і про тих, хто неочікувано зрадив. Про те, як мріяв втекти з Польщі, коли її окупували нацистські війська, і вже сідав у поїзд, але втрапив у пастку. І як кожен день в Аушвіці мріяв про те, що знову колись побачиться з дружиною. Це давало йому сили, допомогло вижити. Тепер, хоч і мешкає в Нью-Йорку та має пристойний рахунок у банку, він нічого не викидає. Просто не може, розуміючи цінність кожного кусника хліба. 

 

Девід Рокфеллер

«Мемуари»

Історія від внука того самого Рокфеллера-нафтового магната про ту саму неймовірно багату сімейку Рокфеллерів, вплив яких простягається на весь світ. Сам Девід не так комерсант, як талановитий дипломат та меценат, який бачив перспективні проєкти, що потребують підтримки.

З якими тільки людьми він не бачився, до яких домовленостей не долучався. Його «Мемуари» — чудовий посібник з геополітики другої половини ХХ століття і навіть початку ХХІ століття, а ще вони докладно розповідають секрети сім’ї Рокфеллерів. 

 

Вілсон, Альфона

«Міз Марвел. Не нормальна. Том 1» 

Камала Хан фанатіє від «Месників» — який сором для дівчини з порядної мусульманської сім’ї! Їй же хочеться бути простою дівчиною з Джерсі-Сіті, яка може не тільки нюхати бекон, а й насолоджуватись його смаком. Камалі варто бути сумирнішою та слухати батьків, а не оце от все. Один переступ — і вона отримує надсилу, про яку не просила і з якою не знає, що робити. Але Капітанка Марвел вибрала її не просто так. Вітайте Міз Марвел! Залишилася дрібничка: дати собі раду та врятувати Джерсі.

 Тетяна Корнієнко 

Espressivo

Дара мріє грати, крилатий рояль вабить її, але родина не має для цього можливостей. Мама важко працює, батько скалічений і недужий.

 Тож Дара поки тільки мріє і проводжає поглядом дітей, які йдуть до музичної школи. Але, кажуть, якщо мріяти усім серцем, то мрія обов’язково здійсниться. Щасливий чи не дуже випадок відкриває для неї світ музики. І цей світ виявляється таким великим і складним… 

Книга сподобається підліткам, яких лякають життєві незгоди

 

Джо Гілл, Габріель Родрігез

«Ключі Локів. Том 1. Ласкаво просимо до Лавкрафта»

Вони просто переїхали у будинок з поганою славою. Матір та діти, які втратили батька, переступили поріг обійстя Локів, де кояться дивні речі. Лавкрафт — спокійне містечко, де нічого не відбувається. Майже нічого, але в будинку життя вирує, там постійно з’являються ключі, наділені особливою силою. Це послання чи наживка? Кожен, хто провів в маєтку Локів бодай якийсь час, вже ніколи не буде таким як раніше. Бо ж потвора закликає підібрати ключ до саме тих  таємничих дверей..

 

Рут Веа

«Поворот ключа» 

Родина Елінкортів живе в розкішному маєтку десь в шотландській глушині. Фантастична місцина для життя, а надто коли в будинку є все необхідне, ще й смарт-управління. Справжня мрія, от тільки обертається на жахіття. Ровен буде нянькою для чотирьох дітей. Найстарша вчиться віддалік, тому вдома буває рідко, з найменшою майже немає проблем, а от середніми мороки не бракує.

Дещо сталось, щось страшне, адже роман — це листи Ровен з в’язниці. Її судили за вбивство. Вона справді могла вбити дитину? Що там взагалі сталось? Про що вона збрехала? 

Фіона Бартон

«Вдова»

Маленька Белла зникла. Мила дворічна дівчинка щойно гралась в дворі, і от її ніде нема. Безрадісна мати благає знайти її. Вона ж тільки на хвилинку відвернулась і тут… Підозрюваний є, але він мертвий. А дівчинку так і не знайшли. Вдова може щось розповісти, але чи піде на це?

 Репортерка Кейт Вотерз намагається розговорити Джин, але та закрилась і, схоже, не має, що сказати. Але ж вони завжди знають. Вона мала щось підозрювати. Яким був шлюб цієї химерної пари та які таємниці ховались у цьому ошатному будинку бездітного подружжя?

 

Кевін Кван
Шалено багаті азійці


Подорож Рейчел Чу — американки китайського походження, професорки економіки в Нью-Йоркському університеті на батьківщину її хлопця у Сінгапур  — це як зазирнути одним оком в серіал «Санта-Барбара в Азії».  Родина нареченого надзвичайно багата та закрита.

Але спостерігати за життям впливової китайської родини цікаво: так, жінки за кавою обговорюють біржові новини, а чоловіки-трудоголіки знімають напругу візитами в  Астралію або новою коханкою. А єднає азійські династії любов до брендів та генеалогії.

Авторка: Юлія Дутка