Різдвяні історії для дорослих: про світло, традиції та найважливіше, що нас об’єднує

Якщо різдвяного настрою і відчуття свята ще не має, зараз самий час його собі створити! Ми підготували підбірку цікавих різдвяних розповідей та новинки, які допоможуть наповнити свято смислами, теплом, ідеями та затишком.


Ярослав Грицак, Надійка Гербіш

«Велика різдвяна книга»
 

Історія виникнення та існування Різдва  — багатогранна та сповнена заплутаних смислів, які мають особливу вагу для людства. Однак що саме ми знаємо про цю історію? А про ялинку? Чи про першу зірку? Та й чи взагалі була та зірка в ніч народження Ісусика? Ці та інші питання про те, як Різдво відкривало для людства свої смисли, розповідають у «Великій різдвяній книжці» Ярослав Грицак та Надійка Гербіш.

Ця книга – це 33 есеї, сповнені святковим теплом і бажанням розкрити таємницю найсвітлішого часу в році, часу Різдва, – адже не даремно адвент та підготовка до святкування в минулому вважали п’ятою порою року.  «Велика різдвяна книжка» розповідає про історію, традиції, вічне прагнення до світла та його віднайдення після довгих блукань.

О.Генрі,

«Дари Волхвів»

 Один із найяскравіших символів Різдва – це історія про справжні цінності, людську мудрість та доброту. Саме образ трьох волхвів із Біблії став причиною чому ми сьогодні даруємо на Різдво один одному подарунки. І хоча традиція дарування у нас зберегла свій шарм, проте сама дія, чому і для чого ми підносимо подарунок з часом забулися. Тому, пишучи свою повість про доброту і подарунки, О.Генрі, ймовірно хотів переоцінити людське ставлення до того, що насправді є цінним: подарунок чи почуття? Що саме варто цінувати і на що звертати увагу?

«Дари волхвів» — це чудова різдвяна історія, яка допомагає знову згадати про цінність любові, її безмежну і невичерпну силу. Це історія про те, що означає зробити справжній подарунок, з думкою і турботою про найдорожчу людину у світі, коли безкорисливість та самопожертва набувають рис безмежної любові.

 

Богдана Матіяш, Дзвінка Матіяш, Катерина Бабкіна та ін.,

«19 різдвяних історій» 

Див не буває забагато. Саме під таким девізом Видавництво Старого Лева щороку готує нову різдвяну збірку оповідань, які сповнені тепла і святкового настрою. 19 історій про Різдво – це 19 подорожей у країну по-зимньому теплого і затишного настрою, який іноді так важко вихопити в щоденному ритмі. Така підбірка – це чудовий засіб від буденності, який допомагає відчути дух Різдва.

«19 різдвяний історій» — це твори українських талановитих письменників, які вловлюють чарівні миті сучасного життя і перетворюють їх в історії.  

 

Чарльз Діккенс

«Різдвяна пісня в прозі»

Найбільше чудо, яке може статися в ніч перед Різдвом – це осяяння душі скнари. Знайомий зі шкільної програми сюжет про різдвяне перетворення Ебенезера Скруджа у дорослому житті набуває нових і важливих рис.

«Різдвяна після в прозі» вчить декількох важливих уроків. Наприклад, що змінитися ніколи не пізно, у якому б віці не прийшло усвідомлення. А ще – що дух святкового різдвяного настрою завжди можна знайти у своєму серці, якщо вміти до нього звертатися – у скруті чи у безмірному багатстві, очікування Різдва завжди має єдиний секрет: його треба очікувати.

«Різдвяна пісня в прозі» має святковий і особливий зміст, тому вона раз у раз повертає увагу читача до найважливіших основ людського співіснування – доброти і справедливості, рис, які ніколи не перестануть бути важливими.

 

Вільям Шекспір
«Дванадцята ніч»
 

Мало хто знає, особливо тепер, що п’єса Вільяма Шекспіра «Дванадцята ніч» присвячена останньому дню різдвяних святкувань, які забулись протягом століть. Тому чому ж не перечитати «Дванадцяту ніч», знаючи її ширший контекст і інтенцію автора, який намагався показати дух авантюризму, і бажання ухопити ласий шматок веселощів свята, що минає?

Про що комедія «Дванадцята ніч» Шекспіра? Про життєву немилість долі, маскарад, жартівливий настрій придворного життя та меланхолійні мрії і втрату близьких. Ймовірно, пишучи «Дванадцяту ніч» Вільям Шекспір намагався поєднати традицію народного святкування найголовніших свят різних традицій – Йоль та Різдва, язичництва та християнства, через що й сюжет п’єси динамічно змінює настрій від суму і тужіння на початку, до світла і веселощів в кінці.

Богдана Матіяш, Дзвінка Матіяш, Катерина Бабкіна та ін.,

«Таке різне Різдво»
 

«Видавництво Старого Лева» традиційно продовжує тішити своїх читачів збіркою теплих оповідань і допомагає створити затишний передріздвяний настрій. Цьогорічна книга «Таке різне Різдво» — це продовження різдвяної антології видавництва.

Цьогоріч різдвяна проза українських сучасних письменників як ніколи допоможе впустити відчуття казки у своє життя – яскравого, або ледь помітного дива, яке обов’язково підніме настрій і допоможе пам’ятати про найважливіші моменти, які трапилися цього сумбурного 2020 року. Історії про примирення, довгоочікувані подорожі, найсмачніші у світі солодощі та затишок в серці – не лише подарують трішки кращої реальної, а й допоможуть згадати про малі і тихі радості щоденного життя.


Ернст Амадей Гофман

«Лускунчик та мишачий король»

Захоплива історія Лускунчика – це чи не найперший фільм жахів дитинства! Однак,   казка, написана Амадеєм Гофманом, має набагато глибший зміст. Що ще може розповісти нам ця повість, однак у дорослому віці? Наприклад, що не завжди потворна і незрозуміла іграшка швидко забудеться серед яскравих і рухливих. Більш того, ця іграшка, навіть  поламана, може врятувати від всіх жахів дитинства, і стати героєм!

Історія Лускунчика і його боротьби із Мишачим королем та цілою армією ворогів зовсім по-іншому читається у дорослому віці. У  дитячій повісті розкриваються приховані смисли добра і зла, благородства та захисту слабшого, а ще – чому вірити у перемогу ніколи не пізно.

Колін Хрістіан Берк

«Різдво з першими леді»

Немає ідей як створити різдвяний настрій? Є чудовий спосіб вигадати декілька власних ідей, надихаючись прикладами перших леді! Більше аніж півстоліття дружини президентів задають шик і затишок різдвяного святкування у всій країні. Тому їхньому смакові можна довіряти!

Колін Берк зібрала найкращі історії різдвяного приготування новорічного декору від Жаклін Кеннеді до Мішель Обами. З якими ідеями перші леді створювали власну різдвяну казку? Подарувати відчуття тепла і щастя, незважаючи на всілякі життєві труднощі? Створити різдвяне диво? Так, перші леді Америки завжди виконували це завдання якнайкраще.

Прості і смачні рецепти, святковий декор та особисті поради – це все можна знайти у книзі «Різдво з першими леді».

Клайв Льюїс

«Хроніки Нарнії»

 «Хроніки Нарнії» Льюїса – це, напевно, найнеочікуваніше читання напередодні Різдва. Проте воно має свій святковий і світлий зміст не менш, аніж звичні нам історії Діккенса чи Гоголя. «Хроніки Нарнії» стали символом повернення віри у світло Різдва Клайва Льюїса, який за своє життя встиг побувати палко віруючим і атеїстом.

«Хроніки Нарнії» — це фентезійні розповіді про диво. Це образ світлої Нарнії та темних сил. Ці хроніки сповнені загадок, дивовижних пригод і якоїсь ледь помітної але впевненої віри у те, що добро завжди перемагає зло. І чим не різдвяна історія?

Авторка: Надія Скокова