П’ять земних чудес для маленької іншопланетянки: «Там, де ліс зустрічає зорі» Гленді Вандери

Приголомшливий дебют - так характеризують критики перший роман Гленді Вандери. Історія про те, як загадкова дитина, яка з’явилася мовби нізвідки, зцілює двох незнайомців і вчить їх знову любити і довіряти світу, підкорила топи The Wall Street Journal та The Washington Post і чарти Амазону. Ірреальна за відчуттями, але цілком природна за своєю сутністю, як доріжка місячного сяйва, ця розповідь виткана з любові і болю, надії і подолання давніх травм, співчуття і зцілення.

Іншопланетянка

Орнітологиня Джоанна Тіл мешкає в котеджі одного з університетських професорів і проводить польові дослідження для своєї дисертації і потроху оговтується від складного періоду в житті. Втративши маму через важку хворобу і сама пройшовши боротьбу з онкозахворюванням, жінка, по суті, випала зі свого соціального життя.

І якщо надолужувати наукову роботу Джо береться з запалом, то відновлювати втрачені університетські контакти не дуже планує: в неї є подруга, яка в найчорніші моменти була поряд, а на решту байдуже. Тож таке відлюдницьке життя у котеджі край лісу, де з-поміж людей регулярно зустрічаєш тільки симпатичного продавця яєць, її цілком влаштовує. Аж поки одного вечора на її подвір’ї не з’являється маленька загадкова дівчинка.

Дитина називається Урсою і запевняє, що прибула з іншої, далекої планети, щоб вивчити життя землян — це, так би мовити, частина їхньої програми. І хоч Джо усвідомлює, що щось тут нечисто (вдягнене в брудну піжаму дитя з синцями і подряпинами, яке за будь-якого натяку на небезпеку втікає до лісу, і — камон, які іншопланетяни?), та підловити на неправді чи вивідати якісь реальні деталі науковиці не вдається: Урса надзвичайно кмітлива і добре тримається своєї легенди, обіцяючи, що повернеться за свою планету, коли побачить п’ять земних чудес.

У переліках зниклих дітей її немає, повертати дитину в очевидно небезпечне середовище совість не дозволяє. Тож Джо, на свій страх і ризик, дозволяє маленькій іншопланетянці залишитися з нею (хоч це й незаконно). І разом з Урсою в її життя приходять дива.

Зцілити старі рани

Джо навіть подумки, навіть тимчасово не береться назвати Урсу прийомною донькою. Тема материнства для неї надто болісна. Лікування й операції завдали її тілу незворотних змін: біологічною матір’ю їй уже не стати, та й привабливою для чоловіків вона уже не буде. У цьому, принаймні, впевнена Джо.

Лікування зберегло їй життя, але відібрало велику частину її «я». І з цими втраченими шансами, шрамами і змінами їй ще потрібно примиритися. Джо болить, коли люди натякають, що піклуванням про Урсу вона просто намагається вгамувати свій материнський інстинкт — так, ніби зводять всю її особистість до інстинктів. Тим паче жінка незабаром усвідомлює: для неї ця дитина справді важлива. І дбати про Урсу вона готова попри все. Спойлер: за це їй доведеться відчайдушно боротися. Але буде легше: відтепер вона в цьому бажанні не сама.

Бо незабаром  у «секрет іншопланетянки» втаємничують Гейба, того самого симпатичного продавця яєць, який виявляється не просто фермером з глибинки, а професорським сином з блискучою університетською освітою і покраяним серцем. Дитяча травма зламала його настільки, що він часто провалюється в чорну депресію і не вірить у стосунки. Але — не забуваймо — там, де Урса, там стаються дива. Товариство двох жінок, дорослої і маленької, стане для цього мужнього, однак вразливого чоловіка цілющим. Утрьох їм доведеться пережити й чарівні миті, і страшні епізоди з погонями, стріляниною і балансуванням на межі смерті.

Вони відкриють одне одному найстрашніші свої таємниці і втримають одне одного від того, аби не провалитися на дно відчую. Їм доведеться воювати за право бути разом. І яким би не був фінал, усе це не дарма. Бо вони здобудуть найцінніше — довіру і любов.

Магія довіри і любові

Ця книжка нею пронизана, тому і вас вона неодмінно зарядить і надихне. Любов тут чекає на вас за кожним поворотом.

Любов — це коли маленька дівчинка готова втікати з-під усіх замків, аби возз’єднатися з тими, кого любить.

Любов — це коли перспективна аспірантка бере паузу у навчанні, щоб наповнити останні місяці матері теплом, ніжністю й увагою.

Любов — це коли чоловік дозволяє жінці отримувати “на стороні” все те, що не може їй дати сам, і терпляче ставиться до цього роками.

Любов — це коли інший чоловік, який крізь усе життя проніс ніжні почуття, щойно дозволяють обставини, кличе жінку — уже сиву, немолоду і тремтячу — під вінець.

Любов — це коли біжиш крізь ніч, щоб захистити тих, хто дорогий твоєму серцю.

Любов — це принести контрабандою в лікарняну палату подруги маленьке живе ягнятко, щоб підбадьорити її після операції.

Любов — це влаштовувати сидячі акції протесту під закритим медичним відділенням, щоб бодай на хвилину обійняти дитину, яку вже відчуваєш своєю. Навіть якщо люди, від яких залежить її доля, віддадуть її комусь іншому.

У цьому романі стільки любові! Заряджайтеся нею.

Кому варто читати

Тим, хто любить заплутані сюжети і зворушливі історії.

Кому не варто читати

Тим, хто цінує жанрову чіткість і терпіти не може сентиментів.

Схожі книжки

саме

Саме знов час запалити зірки

Вірджині Гріммальді

 

омр1

Омріяна донька

Діана Чемберлен

Авторка: Віталіна Макарик