Десять книжок, щоб пізнати себе та жити щасливіше

Забагато негативних емоцій, замало позитивних; інколи здається, що душу роздирають протиріччя, а відчуття того, що опинився не на своєму місці, не покидає – всі ми час від часу переживаємо це. Зрозуміти себе та видихнути з полегшенням допоможе ця десятка книжок психології для всіх. 

Психоаналітичний бестселер, який вже 25 років тримається у топах. Авторка проводить терапію через народні невідшліфовані казки, у яких закодовані етапи становлення жінки. Відпустити на волю свою дику сутність, дослухатись до інтуїції та не йти проти своєї природи, – закликає професорка Естес. Не боятись творити та займатись улюбленою справою, дозволити собі бути трохи не такою, позбутись нальоту суспільних стандартів, яким так важко відповідати, знайти свою зграю, бігти та вити. Дика жінка – невичерпне джерело енергії та натхнення для сучасних жінок, якщо тільки дозволити їй час від часу брати гору та передавати свою вікову мудрість. 

Люди схильні сумувати – від цього не втекти. Хтось називає це депресією, що тільки знецінює важку недугу. Депресія – не коли сумно, це коли відчуттів немає взагалі. Людина опиняється на дні і навіть не думає про те, щоб виборсатись і піднятись. Порожнеча її вже поглинула. Її мучить тривожність, але сил ні на що немає. «У пастці депресії» – не тільки про боротьбу з клінічними випадками (тут краще одразу звернутись до спеціаліста), а про те, як у щоденному житті покращувати свій емоційний стан з допомогою простих прийомів, які з часом розженуть хмари над головою та допоможуть повернути радість життя. 

Навіть якщо вам добряче за 20, ця книжка підкаже, як приймати рішення, щоб потім не шкодувати, адже сучасна людина не може дозволити собі припинити вчитись та зупинитись у розвитку. Та найкориснішою вона буде саме тим, хто робить перші кроки на професійному шляху та будує дорослі стосунки. «Не бійтесь бути приголомшливими» – раз за разом повторює Тіна Сіліґ, яка вважає, що стрибнути вище голови не тільки можна, а й треба. Здобувати навички у суміжних галузях та претендувати на посади, для яких не маєте достатньо досвіду, – не те що нормально, а й необхідно, – пише бізнес-тренерка, яка присвятила книжку своєму синові напередодні його 20-річчя. 

Психи довкола нас, та й самі ми психи (хоч і не щодня, але це не точно), тож вміти давати з ними раду особливо важливо. Психіатр Марк Ґоулстон пропонує зрозумілу типологію божевільних (побутових та тих, кого краще доручити професіоналам) та чимало кейсів з власної практики, які дозволяють побачити, коли ви маєте справу з небезпечним психом, контакти з яким треба максимально обмежити або й взагалі порвати всі зв’язки. Про відносини, які калічать, та як вийти з них з гордістю та без репутаційних та емоційних втрат, а ще про те, як опанувати себе та взяти під контроль деструктивні настрої. 

Почну з понеділка нарешті бігати, пити достатньо води, здорово харчуватись, менше проводити часу в мережі та щодня вивчати нові слова бажаної мови – знайомо? Скільки вже було тих понеділків? А скільки після них було картань, що в істоти зі слабкою силою волі нічого не вийшло? Бо обіцянки собі від самого початку були приречені на провал. Чому? Через примус! Автор радить прищеплювати корисні звички та позбуватись шкідливих, змінюючи оточення. Хочете бігати? Познайомтесь з тими, хто це любить і робить. Знайдіть адептів здорового харчування – нехай поділяться улюбленими рецептами… Тоді не потрібно буде щоразу випробовувати власну силу волі. Не примушуйте себе. 

Зрозуміти себе і розібратись у своїх відчуттях допоможе ілюстрована та щира «Книжка про депресію». З її допомогою можна почути тривожні дзвіночки у поведінці близьких, адже депресію, як і будь-яку хворобу, найкраще лікувати на початкових стадіях, поки вона ще не випила все добре, що є у людині, поки ще лишились хоч якісь спогади про минулу радість. Депресія – коли кожен наступний день нічого не змінює на краще, а тільки ще більше затягує хмарами пустку у душі, де колись квітли грона емоцій: щастя й радості, суму й розчарувань, а тепер ті висохла пустеля, у якій, здається, вже нічого не зможе вижити. Якщо бачите, що комусь дуже й дуже погано, покажіть йому веселкову «Книжку про депресію». 

Які стосунки є токсичними? Ті, у яких погано – і мова не йде про якісь кризові моменти. Токсичні стосунки – мука без кінця, маніпуляції, пасивна агресія та неможливість знайти спільну мову бодай у чомусь. Спілкування, яке виснажує щоразу більше. Кохання, здається, випалило все довкола. Це – справжня війна, з якої неможливо вийти неушкодженим. Автор розповідає, як завершити такі стосунки та вилікувати рани, які залишились після них, адже кожен, хто мав токсичного партнера, друга чи колегу, боїться, що знову натрапить на подібну людину, яка чинитиме так само. Пережити та відкритись новому досвіду у коханні та дружбі допоможе Psychopath Free.

Про важливе та болюче говорити непросто. Часто не вдається знайти спільної мови навіть з найріднішими людьми – конфлікт поколінь та різниця в інтересах роблять свою справу. Вдамось до допомоги, яку можуть надати нам соціальна психологія, теорії поведінки та спілкування. Автори відкривають перед нами «гарвардський метод» спілкування, який згодиться не тільки в особистій сфері – сімейних та дружніх стосунках, а у професійній сфері – у ділових переговорах, роботі з клієнтським негативом. Більше не треба буде боятись повідомляти неприємні новини та відкладати з’ясування стосунків до того моменту, коли старі образи врешті доконають їх. 

Настрій – ще ті американські гірки, то вгору, то вниз. Хоча, не зовсім так. Ларрі Сенн – бізнес-тренер та творець корпоративної культури, переконаний, що від механізми, які керують настроєм, схожі за принципом на ліфт: верхні поверхи – вмістилище щастя, а нижні – обитель печалі. Як затриматись у пентгаузі, купаючись у радості? Як швидко покинути похмурі підвали відчаю, а не застрягнути там, поки не визволить служба обслуговування ліфтів… Ви зможете самі цим керувати на власний розсуд. У Ларрі Сенна є прийоми, як уповільнювати ліфт настрою на верхніх поверхах та як блискавично повертатись туди з нижніх, наповнюючи своє життя гармонією та піднесенням та проганяючи геть смуток. 

Змусьте емоційний інтелект працювати на себе. Ніяких імпульсивних рішень та істерик, у той же час без надмірного раціоналізаторства та розбирання кожної ситуації на молекули. Виберіть зручний темп, навчіться керувати емоціями та розуміти, які викликаєте в оточення. Люди – клубки пульсуючих емоцій, тож знайдіть гармонію, зрозумійте, як на що реагуєте. Дослідіть себе, віднайдіть схоже в інших. Як і традиційний, емоційний інтелект можна прокачати для власного успіху у професійній та особистій сферах. Авторка технології EQ-BOOST пропонує прості практичні прийоми, які дозволять розвинути у собі емоційний інтелект та досягти омріяних висот.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

439 thoughts on “Десять книжок, щоб пізнати себе та жити щасливіше

    Добавить комментарий