Книги про книгарні і книжки, письменників і письменство

Світ кольорових палітурок, на перший погляд, передбачуваний і сонний, але ми з вами знаємо, де шукати правду. Наш шлях углиб паперового лабіринту – повз стелажі бестселерів до зручного диванчика у кутку. Ходімо гортати новеньке і вишукувати раритети! Пропонуємо підбірку про найулюбленіше – книгарні і книжки, письменників і письменство.  

Новинка від «Нашого формату» про повсякдення великої книгарні у маленькому містечку. Її власник робить іронічні замальовки про відвідувачів, організацію книжкового фестивалю, підступний Amazon і несподівані знахідки у приватних книгозбірнях. Наприклад, автограф Артура Вальтера Скотта. Це шанс поринути у життя справжньої книгарні на тлі вогко-зеленого шотландського пейзажу. Дуже атмосферно!

З бібліотеки Принстонського університету викрадають скарб – рукописи Френсіса Скотта Фіцджеральда. Страхова компанія наймає власну розслідувачку. Вона проведе читачів у чарівний світ письменницьких вечірок на курортному острові, автографів і рідкісних книг… А також суворих хрещених батьків книжкового чорного ринку. На відміну від цьогорічного номінанта премії «Оскар», фільму про біографку Лі Ізраель «Чи зможете ви мені пробачити?», де героїня підробляє листи видатних людей і збуває їх у букіністів, декорації Грішема значно світліші. Майже як у Фіцджеральда.

Американська класика про американську мрію і про те, як живеться тим, чий зоряний час у Лос-Анджелесі так і не настав. Молодий письменник Артуро мріє про велику кар’єру. Надворі 1930-ті, Велика депресія, сухе повітря Лос-Анджелеса. Усе, чого він досяг у 25 років, – публікація невеликого оповідання у журналі. І тут би подолати страх чистої сторінки, але доля заносить його у кав’ярню до Каміли. Любов веде його усе далі від мрії – виходить більш нуарна версія «Ла-Ла Ленду». За романом Фанте, до речі, також зняли фільм: із Коліном Фарелом і Сальмою Хайєк у головних ролях.

Одразу примітка для читачів, які проковтнули останнього «Гаррі Поттера» за вікенд: у книзі 700 сторінок. Молодий письменник Маркус Ґольдман написав бестселлер, але не здатний витиснути з себе ані рядочка нового роману. Він звертається до свого наставника, живого класика літератури Гаррі Квеберта, за порадою. І несподівано життя підкидає йому історію: Гаррі підозрюють у вбивстві, скоєному 33 роки тому. Маркус вирішує провести власне розслідування, але правда може бути неочікуваною…

Сумували за Джо Блеком? Тим, що посміхається очима Бреда Піта? У романі Маркуса Зузака він повернувся назад у часі, до нацистської Німеччини, і зустрів маленьку дівчинку Лізель. Вона втрачає рідних батьків і товаришує із євреєм, якого переховують її названі батьки. Вчиться читати за «Посібником гробаря» і має дивне хобі – красти книжки. Ця історія передусім про людей, яким слово допомагає вистояти у тяжкі часи. Вдумливим читачам сподобаються незвичний тип оповіді, багатошаровість книжки та незвичні описи кольорів-символів.    

Приємна сентиментальна історія Ґабріель Зевін про відлюдькуватого книгаря і загадковий світ книгарні. Чого тільки не знайдеш на полицях! Дебютну збірку Едгара По? Десь була, може хтось поцупив. Або… дитину. Маленьку дівчинку у рожевому комбінезоні, яка викреслює гіркі вечори з вином із життя самотнього інтроверта. Тепер справи підуть веселіше! Як  бонус, книголюбів потішать деталі із життя незалежної книгарні і рекомендації героя про його улюблені книжки і серіали.

Авторові добре вдалося передати той стан, що переживає людина, знічев’я перебираючи старі щоденники або стоси книг у букініста. Раптом перед її очима з’являється артефакт. Рукопис, лист, список продуктів чи висохла квітка… І цього досить, аби в уяві спалахнула історія. Герой саме цієї історії знаходить таємничі рукописи у книгарні і йде слідами автора. Але на цьому шляху він зупинявся перепочити і згадати себе у минулому. Книгу класно читати спокійним недільним ранком, вона потребує уповільнення.

Коротко про нон-фікшн

Впевнений поштовх для авторів-початківців, щоб почати писати взагалі щось. Чим більше ти дізнаєшся про письменство, тим складніше сісти і, власне, почати писати. У кінці кожного розділу є вправи, що допоможуть подолати всіх демонів – від прокрастинації до страху чистої сторінки.

У назві книги – сила неймінгу в дії! Її автор викладає документалістику в Йєлі, видав 18 нон-фікшн книжок і пише для The New Yorker. Це рідкість – зустріти практика, який усвідомлює, як саме він пише, і може дати конкретні поради. Мої улюблені – про першу чернетку, яку можна зі спокійною душею викинути, а також про ярмо аудіозапису, без якого інтерв’ю тільки кращає.

Класичний твір про написання історій, який потрапляє до більшості людей лише у посиланнях і переказах. Він вартий прочитання, бо… писати справді важко. Стівен Кінг написав 56 романів і ще трошки нон-фікшну – мовою цифр це означає, що він дуже сильний письменник. Але так було не завжди. Тож хороша новина – письменству можна навчитись.

Крутий подарунок для допитливих книголюбів! Художник та дизайнер шукає відповідь на питання, що ж відбувається у наших головах, коли ми читаємо. Чому ми бачимо літературні світи по-різному, і чи дійсно наше уявлення про персонажів таке ж, як було у автора? У книзі багато ілюстрацій та знайомих прикладів з «Анни Кареніної», «Джейн Ейр» чи «Мобі Діка».

Есеї літературного критика – читання не з легких. Але якщо хочеться зазирнути у видавничий світ або навіть відкрити книгарню – це саме те що треба. Хорхе Каріон проведе читача по Shakespeare & Co у Парижі, Green Apple Books у Сан-Франциско, Strand Bookstore у Нью-Йорку, покаже маленькі крамнички і великі супермаркети зсередини.

Головна книга голлівудських сценаристів відкриває принципи побудови захопливих історій. Роберт Маккі вклав свій багаторічний досвід у 400 сторінок, тож це дуже концентрована праця. Письменнику ця книга допоможе не втратити владу над твором, відкинути зайві сюжетні лінії і розкрити характери героїв.  

Хоч як ти любиш читати, мозку краще живеться без текстів. Він пручається запам’ятовуванню і страшенно любить забувати. Воркбук – класна знахідка для таких забудькуватих, як я, а також для тих, хто намагається читати більше. Це ідеальний читацький щоденник! І найкраще в ньому те, що його можна не здавати вчительці раз на семестр. Передмова від літературного критика Євгена Стасіневича каже: розслабтеся і пишіть те, що думаєте. 

Ірина Угнивенко
Редакторка, копірайтерка. Для мене не існує місць, де незручно читати, є нецікаві книжки. Якщо перша сторінка не захоплює, отже згущений досвід з цього тексту зараз не цінний. Можна відразу нести книжку на буккросінг. Найчастіше моїми улюбленицями стають сучасні романи, байопіки або нон-фікшен, тому що мені подобається спостерігати, як прочитане впливає на життя і дозволяє глибше його розуміти. І так, я фанат оповідачів типу Ірвіна Уелша, які хапають за горло з першого рядка. Мабуть, це особливе професійне збочення.

17 thoughts on “Книги про книгарні і книжки, письменників і письменство

    Добавить комментарий