Полоскотати нерви: 12 страшних та моторошних історій

Осінь з її довгими вечорами та Гелловіном — час, який прекрасно підходить для читання жахастиків, кривавих трилерів та різноманітної літератури про монстрів. Ми відібрали для вас дюжину свіжих страхітливих книжок. 

Полоскотати нерви: 12 страшних та моторошних історій 0

Важко уявити таку підбірку без творіння Стівена Кінга — та й для чого. «Піднесення» — новела, що вперше побачила світ 30 жовтня 2018 року — і ось вже перекладена українською. Скотт Кері відчуває, що стає легшим, але тим часом ззовні його тіло не змінюється. Він уявляє, як покидає землю і, мов повітряна кулька, піднімається в небо, до хмар. Ніхто не розуміє, що відбувається, навіть лікар вибирає просто спостерігати. Містечко, в якому не бракує химерних випадків, нарешті взялось за Скотта. Що з ним буде….

По два моторошних оповідання від класиків Роберта Стівенсона («Викрадач тіл» та «Маркгейм) та Луїзи Олкотт («Загублені в піраміді, або Прокляття мумії» та «Загадковий ключ і те, що він відкрив») розкажуть про прадавні таємниці, які завдають сучасникам чимало клопоту, про приховане, яке зрештою стає загальновідомим, про страхіття, які знаходять притулок у людських серцях і проростають жахливими вчинками. Але двоє класиків зовсім не мали на меті до чортиків налякати читачів, тож надія на краще залишається. 

Кожен з нас хоча б раз отримував запит на дружбу від дивних профілів, незнайомців та відвертих фейків. Луїзу хоче додати в друзі Марія Вестон. Луїза знає її, тільки от Марія зникла на випускному і ніхто її більше не бачив. За офіційною версією: дівчина впала зі скелі і загинула. А цей профіль — якийсь геть несмішний жарт. Луїза погано повелась з Марією і роками карається через це. А тепер цей запит — якщо таємниця, яка роз’їдає жінку зсередини, вийде на поверхню, від її життя може нічого не залишитись. 

Сюжет, який припав би до вподоби Стівену Кінгу. «Гримуля» — історія про монстрів, які народжуються серед дитячих страхів, зростають серед них, а потім через хиткий місток уяви, яка ще не вміє чітко розділяти сон і яв, фантазію та реальність, потрапляють у звичний світ. Вони тягнуться до живих своїми холодними руками, несуть за собою крижаний подих потойбіччя та перевіряють на міцність вашу хоробрість. Дитячі монстри, які лякають і дорослих. Боятись нормально, тільки не давайте їм заволодіти собою. 

Друга частина трилогії «Обнулена». Як воно не знати про себе нічого? Адже в обнулених немає ні спогадів, ні особистості. Кайлі Дейвіс кажуть, що раніше вона була небезпечною терористкою, але тепер може все виправити, почати, так би мовити, з нової сторінки. От тільки спогади проступають, мов палімпсест, вони приходять у снах, і Кайлі розуміє, що уряд не був з нею чесним до кінця. Треба робити нелегкий вибір: грати за правилами та починати нове життя чи все ж віднайти себе колишню.

Родина Елліотів стала предтечею «Сімейки Адамсів», а це збірка оповідань про них, яку можна трактувати й як цілісну повість. Найстарші у цій сім’ї походять з Єгипту, хтось вміє літати, хтось проникати у чужі свідомості, хтось виходить з Будинку тільки вночі, а хтось скніє, коли в нього перестають вірити. Є серед них і людський хлопчик, який береже лад. Він має вибрати, чи стане одним із них, чи все ж залишиться серед живих. А поки йому добре серед своїх не зовсім живих названих родичів, у яких не одне століття спогадів. 

До них бояться підходити, їм не допомагають, з ним не хочуть перетинатись, хоч вони ніколи не прагнули завдати іншим болю, тільки опинились не в той час, не в тому місці. Їх не сприймають у суспільстві і хочуть позбутись, тому що Карен і Барні опромінені радіацією. Їх бояться та обходять, щоб бува не дістати отримати й собі дозу радіації. Здається, що один доторк може призвести до непоправної шкоди. Карен мріяла про дитину і раптом дізнається, що при надії. Якою народиться дитина? Чи матиме вона надію на добре життя? 

Немає такої сили, що дозволить повернутись у минуле і виправити помилки, але думки про це вміло отруюють сьогодення. Двоє сестер з екзотичними іменами — Рута та Індія віддалились одна від одної, адже одна — школярка, інша — студентка, поглинута навчанням та щемким коханням. Та, коли Індія втрачає коханого, Рута виявляє, що її сни можуть стати ключем до змін реальності. Вона має силу, але разом з тим, у її снах з’являються зловісні тіні. Що більше тіней, то менше стає світла, доки воно не згасне назавжди…

Здається, що Джек Різник, який тероризував Лондон, переселився до Проскурова, адже за кілька років потому у місті хтось чинить злочини зі схожим почерком. Звучить фантастично, але Скотленд-Ярд так і не впіймав убивцю. Жорстоко замордована повія, потім ще… Хірург Яків Ровнєр, якого викликають проводити експертизу, відчуває, що поліція йде хибним шляхом, тож починає власне розслідування. За підказку йому — напис на місці другого злочину. Криваві сліди ведуть до таємниць, які роками ховають місцеві вельможі.

Вісім страшилок від сучасних авторів, які можуть налякати не тільки малечу, а й більш-менш дорослих читачів. Мія Марченко влаштує урок з садівництва з чорними тюльпанами, Володимир Арєнєв проведе на моторошне горище, Лариса Андрієвська покаже монструозних монстрів, Іванка Кривцова налякає оповіданням «Куку», Йожи Коцун познайомить з потворами, Слава Світова — з карликовою відьмою, а Юрій Нікітінський з примарами, а в повісті не про яблуко Марії Артеменко зачаїлись особливі черв’яки.

Тіло Джокера виловили з річки. Чи це Бетмен нарешті вирішив прикінчити найбільшого ворога, чи комедіант ще комусь перейшов дорогу і таки догрався. От тільки Брюс не пам’ятає, що робив тієї ночі. Допомогти згадати йому збирається Джон Константин — природжений детектив і не менш талановитий маніпулятор… Разом вони поринають у нетрі Ґотема. У цьому коміксі ми зустрічаємо ще одного персонажа всесвіту DC — Гарлі Квін, яка щиро оплакує Джокера і хоче помститись Бетменові.

Поки що найстрашніша історія у серії про приватного детектива Корморана Страйка та його помічницю Робін Елакот. Помсту подають холодною, саме так вирішив один із давніх ворогів Страйка і вибрав собі за жертву тендітну Робін. Він надсилає їй важкий пакунок з жіночою ногою. Офіс стає місцем злочину, але поліція йде хибним слідом, проте Страйк шукає далі. Тим часом лиходій підбирається все ближче, не спускаючи очей з Робін. Він знає, як вдарити Страйка просто в серце. Лови почались! 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

24 thoughts on “Полоскотати нерви: 12 страшних та моторошних історій

    Добавить комментарий