Десятка книжок, з якими варто почати 2020-ий читацький рік

Викидайте новорічне олів’є — їсти його вже небезпечно, відсувайте мандарини, зніміть з ялинки кота та беріться за корисне і приємне — новинки українських видавництв.

Ідеальне чтиво для післяноворічного періоду, яке позбавить від похмілля та розкаже чимало цікавого про алкоголь (а ще це чудовий подарунок для шанувальників винця). Промовисті розділи «Мандрівка в 40 градусів», «Горілиця-дурилиця», «Товариство Мочимордія», «Як у Львові цьмагу пили», «Піть па рускі», «П’янливий світ міцних напоїв», «Історія бальзамів» влаштують незабутню мандрівку пияцькою історією та традиціями, а також застережуть щодо того, що може статись, якщо пити по-чорному.

Книжка сербського письменника про війну на руїнах Югославії, про світ, який постає з крові та конфлікту. Світ не заплаканий, а усміхнений. Життя у нього триває, попри обстріли. Хтось вирушає на фронт, хтось шукає щастя за кордоном, країна скочується на дно, але людям все ще вдається радіти, кохати та сподіватись на щасливе майбуття. Головний герой, який готується стати батьком, спостерігає за всім цим з дитячим зачудуванням, і, попри страх та нерозуміння, йому доведеться тримати марку дорослості.

Наші часи кращі й комфортніші за будь-які попередні, але ми постійно скаржимось і вважаємо, що це просто дно. Зрештою, рівень вуглекислого газу зростає, пластик вкриває планету, а у фейсбуці точаться жорстокі війни. Але не все ж так погано, правда ж? Книжка Марка Менсона має допомогти нам у тому, щоб радіти тому, що є, та не брехати хоча б собі, а ще влаштує екскурс цікавими моментами в історії (такими, що просто вау!). Якщо ми не можемо змінити світ, то своє ставлення до нього змінити таки в силі.

Як звучить вода? Часом заспокійливо, а часом навпаки спонукає до пригод, веде за собою. Мунґо вже прощався з життям у полоні, та йому посміхнулась доля. Хоча… не зовсім, адже після втечі починається виснажлива мандрівка Африкою. В нього є досвідчений провідник, та місцевий чаклун поруч. Мунґо поспішає повернутись до коханої. От тільки це не остання його подорож континентом. Він не тільки слухатиме музику води у річці Ніґер, а й дізнаватиметься чимало нового про незвідане та поринатиме у пригоди.

Творець одного із найцікавіший фентезійних світів Середзем’я вигадав окрему мову для кожної раси. Він поєднував свій лінгвістичний дар з неймовірною фантазією, яка досі захоплює мільйони шанувальників по всьому світу. Його книжки входять до різноманітних топів найкращих книжок не тільки ХХ століття, а й усіх часів. Як це все відбувалось? Зазирнемо до кабінету Джона Роналда Руела Толкіна. Екскурсію нам проведе професор Девід Браун, який викладає в університеті курс, присвячений Толкіну та Люїсу.

Екранізовано! Тепла острівна історія з тропічного раю у Тихому океані. Та не так вже добре у цьому місці, інакше б звідси не тікали. Містер Воттс — єдиний білий, який не втік до Австралії, коли почалась війна. Він відновив заняття у школі, яку закрили через конфлікт. Чоловік читає дітям Діккенса та вчить їх любити добрі історії, мріяти, сприймати зміни та рости разом з ними. Книжка «Містер Піп» про збройний конфлікт та його наслідки, про сміливість та подвиг, про підступ та дружбу.

Диво-жінка — не типова супергеройка, але кожен її рух захоплює. Лассо Правди та божественне походження — а що ще ми про неї знаємо? Та й сама вона не впевнена, які з її спогадів справжні, адже Відродження поставило все з ніг на голову. Вона прагне вернутись до рідної Феміскири та знаходить давню подругу, яка пам’ятає, як дістатись до таємного міста амазонок, де все починалось. От тільки Диво-жінці Діані та Гепарді доведеться зіткнутись з жорстокими африканськими богами та іншими небезпеками.

Змінюйся або умри — здається, наш світ цим одержимий. Треба постійно самовдосконалюватись — і душею, і розумом, і тілом… І тільки спробуйте збунтуватись, затаврують як лінтюха. Але чи це можливо? Чи не виснажує постійне намагання досягнути недосяжного? Свенн Брікман розробив цілу систему, як протистояти цій моді на досконалість і, зрештою, насолоджуватись з життям, гармонією із собою та не шукати недоліків. А ще цікаве чтиво з масою знакових цитат мислителів сучасності.

Приготуйтесь до експериментального чтива. Ви ж таке любите? Якщо поки ні, то все ж варто спробувати. Химерне чтиво, яке переносить у другу половину ХІХ століття та знайомить з одним із найславетніших американських президентів, який важко переживає смерть малого сина та мучиться долею Америки, охопленої громадянською війною. Цвинтар Оук-Гілл у Вашингтоні повен душ, які неустанно стежать за Абрагамом Лінкольном та постійно спілкуються між собою, ділячись власними історіями.

Дієта — популярне заняття, але вони рідко бувають ефективними, тому що строгі обмеження викликають стрес, часто шкодять здоров’я. Виснажене голодуванням чи одноманітним харчуванням тіло вимагає більшого — і додає ще більше зайвини. Дієта Будди — це своєрідний метод золотої серединки, щоб не ходити голодним, але й не напихатись. Харчування для здоров’я, доброго самопочуття та гармонії, й все це без дискомфорту та фанатичного підрахунку калорій. Здається, це — саме те, чого ми так довго чекали.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

2 066 thoughts on “Десятка книжок, з якими варто почати 2020-ий читацький рік

    Добавить комментарий