Пізнай себе. Будь окей! 10 книг про секрети людського тіла

Напередодні Всесвітнього дня здоров`я розповідаємо про найцікавіші видання, які допоможуть краще зрозуміти свій організм, а також познайомлять з основними принципами здорового способу життя. Як працює мозок, що означає подібність генома шимпанзе та людини, що поєднує стать майбутньої дитини та... морських змій. Ця добірка – завдання з весняного бінго Yakaboo.

Тут усередині. Путівник глибинами мозку

Ізабел Міньйош Мартінш та Маріа Мануел Педроза

На думку вчених, людський мозок є однією з найскладніших і найзагадковіших структур Всесвіту. За останніми підрахунками, усередині мозку є близько 86 000 000 000 клітин, що звуться нейронами, – набагато більше, ніж живе на нашій планеті людей, яких зараз близько 7 800 000 000. Цікаво, що разом вони здатні виробити достатньо енергії, щоб засвітити лампочку в 60 ват!

Завдяки цій книжці, присвяченій Його Величності мозку, ви зануритесь у дивовижний світ думок, емоцій, пам’яті, знань… Чи можливо побачити, почути та зафіксувати думку? Хто насправді відчуває: органи чуття чи мозок? Як ми вчимося й звідки, зрештою, знаємо, що «ми – це ми»?

Дане видання, до створення якого було залучено команду неврологів, нейробіологів, філософів та психологів, відстежує приголомшливу еволюцію нашого мозку – з першої секунди до моменту, коли ми стали істотами з найбільшою кількістю нейронів на Землі…

Однакові чи різні? Геноміка

Франсіско Хав’єр Соберон Майнеро та Моніка Берґна

Всі ми, живі істоти, маємо спільну клітинну мову. Це означає, що рослини і тварини успадкували свій генетичний код від єдиного прадавнього предка, і наші геноми подібні між собою, залежно від відстані. Приміром, наш геном і геном шимпанзе можуть бути схожими на 98%: це так, наче ми мали би спільну бібліотеку, але не читали одні й ті самі книжки, оскільки – хоча наші геноми дуже схожі – проте виражаються вони по-різному. Значно більше ми віддалені від мухи чи платана, проте наші геноми порівнювані навіть з їхніми. Універсальність коду сама собою є доказом еволюції. Але що робить нас такими різними?

Ми часто вживаємо слова «ДНК», «гени» та «спадковість», навіть якщо не надто добре розуміємо, про що йдеться. Ба більше, років із 50 тому ніхто не знав, як функціонує геном. Насправді геноміка – це не виключно дисципліна для науковців, вона стосується кожної людини, адже йдеться не лише про наше здоров’я, а й про наше майбутнє як біологічного виду.

Життя до народження

Катаріна Вестре

 За декілька годин до зачаття стартують неймовірні перегони – разом із сотнями мільйонів конкурентів сперматозоїди починають заплив, який під силу лише найвитривалішим. Вони нагадують крихітних пуголовків, які відчайдушно пливуть проти течії назустріч незвіданим місцям, долаючи дистанцію, в тисячу разів довшу за них самих. Правила прості: досягни цілі першим або помри.

Чи знаєте ви, що на початку ХХ століття вислів «кролик помер» означав, що жінка вагітна? Що поєднує стать майбутньої дитини та… морських змій? Звідки рука знає, що їй потрібно стати рукою, а не ногою чи вухом?

У своїй книзі «Життя до народження» норвезька авторка Катаріна Вестре розповідає усе про справжню біологічну містерію – розвиток людини від першої клітини аж до появи на світ Божий. Це захоплива й вражаюча історія про наших далеких родичів, невідомих близнюків, небезпечну плаценту та дивних плодових мушок… А головне – це історія про кожного з нас.

 

Внутрішня історія. Легені. Дивовижний світ нашого дихання

Кай-Міхаель Бе

Легені – гладка, асиметрична пара органів щільної та губчастої консистенції, утворених із хрящової тканини, що розміщені глибоко в грудній клітці, за панциром кісток і м’язів. Легені не болять, тож можуть втратити третину функцій, перш ніж ми взагалі це помітимо.

«Легені не належать до «сильних гравців». Вони надто тихі, безпретензійні, скромні. Це командний гравець, непримітний, але вкрай потрібний: у футбольній збірній вони грали б на позиції центрального півзахисника – вирішальній для успіху чи поразки, але такій, про яку мало говорять у репортажах. Тож чи варто придивлятися до органа, якого не відчуваєш, не бачиш і за роботою якого взагалі не стежиш?»

На думку автора, відомого німецького лікаря-пульмонолога Кая-Міхаеля Бе, легені – це маленький чудо-витвір, ба навіть перша скрипка в біологічному оркестрі людини, адже майже кожне захворювання, кожен симптом у той чи інший спосіб опосередковано веде до легень і системи органів дихання або ж безпосередньо стосується їх. Тому мета цієї книжки – пояснити простими словами, як виникають легеневі захворювання, який їхній вплив і наслідки, але насамперед – як попереджати та долати їх.

 

Розумний кишківник. Як змінити своє тіло зсередини

Майкл Мозлі

Погодьтеся, кишківник – не найпривабливіший орган людського тіла. Проте саме він допомагає добувати енергію з їжі, бере участь у формуванні імунної системи, а також виробляє понад 20 гормонів, що впливають на все – від апетиту до настрою.

Дивовижний факт: глибоко у тканинах кишківника схований тоненький шар мозку. Це так звана ентеральна нервова система, що, як і мозок, складається з нейронів, котрих налічується понад 100 000 000 – приблизно стільки ж міститься у мозку кішки. Цей «другий мозок», звісно, не вміє розв’язувати геометричних задач, зате він регулює травлення і зменшує біль. Однак головною зіркою «травного шоу» є мікробіота, що утворена одним-двома кілограмами мікробів, які належать до щонайменше тисячі різних видів.

Дана книжка – це «виважена й науково обґрунтована інформація від гуру охорони здоров’я кишківника. Тепер ви можете застосувати «дієту для розумного кишківника» й пересвідчитися в її ефективності» (Д-р Баррі Маршалл, лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини 2005 року).

 

Внутрішня історія. Нирка-супергерой

Жілбер Дерей

 Знайомтесь, нирка – скромний орган завдовжки 11 сантиметрів та вагою 150 грамів. Вона – не просто фільтр для крові, що продукує сечу. Вона – справжній згусток суперздібностей, який 24 години на добу 7 днів на тиждень виводить з тіла продукти життєдіяльності, стабілізує склад крові, контролює артеріальний тиск, виробляє еритроцити, активує вітамін D та регулює рівень кальцію в організмі. Берегти її – життєво необхідно!

Жілбер Дерей – французький професор-нефролог, що присвятив своє життя пацієнтам та вивченню й захисту унікального органа – нирки. У цій книжці він охрестив її Валентиною і пропонує віддати належне цьому направду малознайомому органу, який є ключовим для нашого здоров’я, а також майбутнього.

«Мої друзі – мозок і серце – вважаються «шляхетними», мене ж називають «підковкою», «квасолиною», а в кращому разі «бобом». Століттями мене пригнічує така недооцінена репутація. Настав час урятувати мою честь і нарешті дізнатися правду».

Зовнішня історія. Що приховує шкіра? Два квадратні метри, які визначають наш спосіб життя

 Яель Адлер

Її площа близько двох квадратних метрів, і вона покриває все, що в нас усередині. Шкіра – це наш зв’язок із зовнішнім світом. Наша антена. Вона може надсилати й отримувати сигнали, а ще – живить наші відчуття. Вона – об’єкт бажань, наша зовнішня оболонка, дивовижне вмістилище нашого життя й водночас – гігантський біотоп для бактерій, грибків, вірусів та паразитів. Однак мало хто знає, як саме працює шкіра і скільки важливих функцій виконує.

Шкіра, немов цегляна стіна, захищає нас завдяки кислотній мантії від різних небезпечних нападників, як-от збудників хвороб, отрут та алергенів. Також вона – наш персональний кондиціонер, який захищає тіло від перегрівання чи переохолодження, від надмірного випаровування води та висихання. А ще, згідно з найновішими дослідженнями, шкіра здатна… слухати і нюхати!

Всі секрети вашої шкіри у міжнародному бестселеру від німецької дерматологині Яель Адлер.

 Коли я нарешті висплюся? Як засинати і прокидатися із задоволенням

Ольга Маслова та Ніка Бєльська

«Сон – це щоденна подорож у відпустку наодинці із собою. Найчесніший ретрит, найжаданіший трип, коли не треба ніким прикидатись, а можна просто розслабитися, довіряти своєму тілу та бути собою. Відпустити весь непотрібний контроль і відкласти всі негаразди».

Навіщо ми спимо і що буде, якщо взагалі не спати? Чому ми бачимо сновидіння та як їх приборкати? Які розлади сну можна «перечекати», а коли потрібен лікар? Денний сон – друг чи ворог? Чи можна придумати геніальне рішення проблеми уві сні? Позмінна робота, нічні вахти і трансатлантичні перельоти – як пом’якшити шкоду? Про все це розповідають у своїй книжці українські біологині Ольга Маслова та Ніка Бєльська.

Авторки пояснюють, як і де зароджується сонливість, що таке біологічний годинник, циркадні ритми та хронотипи, як налагодити режим сну в дорослих і дітей, а головне – що зробити просто зараз, аби спати краще. Адже сон і біологічний годинник, за яким ми живемо, – хай які складні в роботі механізми, та все ж їх можна налаштувати. Достатньо лише зрозуміти, як усе це працює.

Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя

Дарка Озерна

Дарка Озерна – біологиня, медична журналістка та відома популяризаторка здорового способу життя, авторка численних матеріалів для ЗМІ. Тож дане видання – логічне продовження просування адекватної інформації про здоров’я і піклування про себе, а також перша книжка із серії «Оптимістично про здоров’я».

«Ця книжка про те, як покращити фізичне й психічне здоров’я, нормалізувати вагу й сон та зберегти юнацьке завзяття. Я розповім, як поступово удосконалити свій щоденний вибір і ставлення до здоров’я та водночас не збожеволіти від постійного самоконтролю. Я не пропонуватиму перевернути життя догори дриґом, бо даю поради, які можливо застосувати. Пишучи цю книжку, я брала до уваги ментальність українців, зокрема стереотипи, рівень фінансового добробуту, доступність харчових продуктів, а також традиції, притаманні нашій культурі».

Завдяки цій книжці кожен зможе навчитися ставитися до власного здоров’я зважено і свідомо – без жахливих дієт, виснажливих тренувань та не за всі гроші світу.

«Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров’я

Дарка Озерна  

«Головна теза, яку я б хотіла донести в цій книжці, це те, що окей – бути час від часу не окей».

Перед вами – не посібник із психіатрії, де вичерпно описано різноманітні порушення і психічні хвороби та подано протоколи добору препаратів для лікування. Тут ітиметься передусім про найбільш поширені, буденні стани, які в нашому суспільстві вважаються чи не нормою: тривожність, депресію, порушення харчової поведінки та інші. Їх часто вважають всього-на-всього «неприємними» й тому ігнорують, хоча насправді в цьому разі необхідно вживати заходів для порятунку людини…

Як працює мозок? Чому стаються психічні розлади і як їм запобігти? Що таке ПТСР і як його подолати? У цій книжці ви знайдете не лише базову інформацію про психічне здоров’я із посиланням на медичні протоколи, а й певну систему орієнтирів. Адже від психічного здоров’я залежить наш фізичний стан, здатність про себе подбати, бути успішними в своїй професії та задоволеність життям загалом. Нам важливо саме «бути окей».

Авторка: Олеся Кізіма