Десятка книг для підлітків, на які варто звернути увагу

Шукаєте, що б порадити почитати підлітку чи й самі шукаєте магічно-романтичної підліткової літератури? Ми підібрали для вас ще декілька варіантів нових книжок, які ви могли пропустити.

Джуд – звичайна дівчина. В нашому світі. Та колись її викрали і вже давно вона живе у світі прекрасних і довершених фейрі. Неземні і чарівні створіння тільки на перший погляд такі добрі й чуйні. Насправді – це жорстокі і підступні істоти, котрі часом не шкодують нікого, особливо, якщо ти людина. 

Коли в битву вступають королі і принци, найбільше дістається звичайним мешканцям казкового краю. От і Джуд опинилася в епіцентрі подій. Їй не лише доводиться боротись за своє життя, а й мати можливість впливати на дії інших. Яке рішення прийме дівчина? На чиєму боці продовжить боротьбу? Адже від неї залежить доля багатьох істот – як чарівних, так і людських. 

Містраль – сильний, незалежний, непокірний. І це не про вітер, а про хлопчика, котрий живе зі своєю сім’єю на Чорному острові. Найбільша втіха для нього – бути поруч з морем, розгадувати його численні таємниці. 

Для Містраля не було нічого неможливого, от тільки одне місце на острові було заборонене для нього – Чайчин Стрімчак – місце, де загинув його дідусь. Та оскільки дорослі були заклопотані власними справами, хлопчик все-таки часто навідувався сюди і почуватися справжнім королем острова. Таке розмірене і спокійне життя тривало до того моменту, поки на острові не з’явилася Хлоя, і життя Містраля перевернулося з ніг на голову. 

Одного дня серце Джонні зупинилось. Лікарям вдалося його врятувати, та тепер він трохи робот і трохи Залізна людина з «берлінським серцем». Він отримав шанс на друге життя, та воно таке крихке, що лише почуття гумору не дає хлопцю опустити руки.

Брат-близнюк Нів був суперзіркою, неймовірно життєрадісним і сповненим нескінченною енергією. Та одного дня його не стало…

Двоє підлітків зустрінуться у найскладніший для них час. Та не тільки це об’єднає їх. Є ще дещо, що зробить їх не просто друзями. 

Одного дня невеличке прибережне містечко Жуан-ле-Пен сколихнула новина. На березі моря знайшли таємниче послання в пляшці. Здається, лист починався такими словами «Грядуть темні часи»… 

Габріель як і всі діти мріє про… та про що він тільки не мріє! Ми ж всі такі – людство з давніх-давен марить про щасливе майбутнє, про перемогу добра над злом, про те, що наші таланти допоможуть нам здобути цю перемогу. Та що, як одного дня над людством зависне небачена загроза і всі перестануть мріяти? Якщо Габріель не допоможе «Вартовим мрій» – таємній організації, яка відповідає за рівновагу талантів у світі,  біда буде неминучою.

Життя Тесси кардинально змінилося після жахливого випадку в літньому таборі. Реальний світ звузився до спілкування з мамою та психотерапевтом. А от віртуальне спілкування — це зовсім інше. 

Дівчина є палкою шанувальницею Еріка Торна — кумира багатьох  підлітків. Вона спілкується з іншими прихильниками зірки, та одного дня отримує повідомлення з невідомого акаунту. Хтось з усіх сил намагається зіпсувати репутацію Торна. Але, попри це, їм вдалося порозумітися. З часом Тесса розуміє, що закохалася, і навіть наважується на зустріч з хлопцем. Ще одна історія про небезпеку в інтернеті? Чи, навпаки, не все ще втрачено в цьому світі? 

Пем Муньйос Раян переконує нас в тому, що музика здатна не лише об’єднувати людей з усіх часів і країн, а й зцілювати наші душі.

Фрідріх із Німеччини, батько якого не підтримує політику Гітлера, за що йому доведеться поплатитись. Брати Майк і Френкі з Америки, котрі мріють мати родину. Мексиканка Айві з Лос-Анджелеса, мрія якої руйнується через переїзд до іншого міста. Кожен з них має власну історію і у фіналі, завдяки чарівним властивостям музичного інструменту, вони переплітаються у візерунок людських доль, в мелодію, котра рятує світ.

Яка вона – справжня дружба? Що має значення, якщо хочеш знайти друзів? А нічого! Бо дружба здатна об’єднувати зовсім різних людей. От взяти, наприклад, Марі. Не дуже приємна дівчинка, часом груба і невихована. Вдома її не розуміють, друзів у школі вона також не має. Що ж у неї може бути спільного з пані Ш’єр, вчителькою географії? Хіба те, що її теж не дуже люблять і вважають дивачкою.

Пані Ш’єр ділиться з Марі своєю найбільшою таємницею – колись давно вона покохала чоловіка. Кілька десятків років коханий пані Ш’єр подорожував по світу і надсилав їй листи. А вона весь цей час чекала його. Звичайно, Марі бере цю справу у свої руки й допомагає подрузі знайти коханого. І хто знає, що чекає їх у цій мандрівці в минуле? 

Перед головними героями відкривається новий світ. Вони закінчують школу і вже повністю відчувають себе дорослими. Адже їх життя вже не буде таким, як раніше, – навчання в іншому місті, вибір спеціальності. А ще жити доводиться в гуртожитку, і це вже справжня школа життя. Все звучить так серйозно, що здається неправдою. Бо насправді попереду нові друзі, неймовірні пригоди, приколи в гуртожитку, справжнє кохання — можливо, на все життя.

Та все ж героям доведеться не тільки розважатись і брати від життя все. Вони відчують і розчарування, і біль; і матимуть безліч питань до близьких людей. Чи їм лише здається, що ці люди близькі?

Наукова фантастика часто змальовує не надто оптимістичні  картини майбутнього. Техногенне суспільство нерідко позбавлене людяності, доброти, взаємопідтримки.  Та Володимир Арєнєв створив інший світ, в якому є місце дружбі та кращим людським якостям.

Головний герой Мишко знайомиться з новачком Сашком. Та новий друг виявляється повним сюрпризів – дідусь-некромант і залізне серце – це вам не жарти! Доповнює компанію хлопців Аліса – врівноважена, смілива дівчинка. Саме їй часто доводиться витягувати цих невгамовних із халепи. А вони це вміють: то вплутаються в детективну історію, то взагалі потраплять у відкритий космос.

Адам живе паралельно у двох світах. І це не історія про чарівних істот чи казкових героїв. У Адама шизофренія, він навчився з цим жити, але часто не відрізняє реальності від галюцинацій. Експериментальне лікування для контролю хвороби передбачає відвідування психотерапевта. Хлопець категорично від цього відмовляється, тож лікар пропонує йому вести щоденні записи. 

На сторінках щоденника Адам розповідає про результати лікування, про свою родину, друзів, кохання. Та чи готові оточуючі з розуміння поставитись до хвороби Адама? Як вони відреагують на його особливість, коли дізнаються правду?

Ольга Галай
Викладач німецької мови. Мрійниця і фантазерка. Не люблю сидіти на місці, тому постійно шукаю нові захоплення – рукоділля, посткросинг, подорожі, кулінарія. Незмінними залишаються тільки книги. Це можуть бути детективи, трилери, казки, романтичні історії, класика, автобіографії. А до них ідеально підходять кава та плед. І кішка, якщо вона в настрої.

650 thoughts on “Десятка книг для підлітків, на які варто звернути увагу

    Добавить комментарий