Пригодницькі та філософські мальовані світи — 15 графічних історій для осіннього бінґо

Є книжки, персонажів яких не треба уявляти. Є книжки, де кожна локація промальована не словом, а рукою художника. Є книжки, де граються зі шрифтами. Ласкаво просимо до світу коміксів — і заодно це підказка до чотирнадцятого завдання осіннього бінґо.

 

Повідомлення. Книга 1. Завантаження
Крістін Вендт

Посухи, танення льодовиків, аномальні зими — все це наслідки глобального потепління. В цій історії про радикальний крок, який здійснило людство, щоб врятувати планету. Штучний інтелект “КІЕМ” усуне загрозу глобального потепління. От тільки “КІЕМ” визначає своєю ціллю головних руйнівників озонового шару — людей і починає зачистку. Лютий холод робить свою справу, але декому вдається сховатись у безпечних місцях. Та холод — не єдиний ворог людей і посіпака жорстокого ШІ, є прилади, які готові порішити кожного, хто трапиться поруч.

Інша. Перша чверть
Аяцуджі Юкіто 

Вона подобалась усім — добра і красива, популярна дівчина, яка для кожного мала щиру усмішку. От тільки Місакі загинула в дев’ятому класі. Нещасний випадок, раптова смерть шкільної улюблениці. Однокласники затужили, та що там, мабуть, вся школа. І хтось промовив, що вона не померла, вона залишилась з ними. У класі вірили, що вона поруч, це стало їхньою таємною грою. Аж до випускного. Але й на випускному фото видно усмішку Місакі. Але чи закінчиться гра, коли вони підуть зі школи? Аж ніяк…

Диво-Жінка. Том 2. Правда. Богочати
Грег Ракка

Діана вірила, що правда врятує її, однак, як виявилось, в минулому стільки болю, що неможливо не втратити голову. Старі травми і спогади доводять її до божевілля. Тепер Диво-Жінку збере докупи тільки диво. Зболеній супергеройці треба опанувати себе, адже з нею на герць вийшли ще небезпечніші вороги. Боротьба вже не на життя, а на смерть, тож їй потрібна вся сила. Тим часом Вероніка Кейл, очільниця “Богочатів” прагне зробити Діану своєю зброєю. Чи скористається вона вразливістю могутньої супергероїні? І чи вистоїть проти неї та її союзників Діана? 

1602
Ніл Гейман  

Улюблені марвелівські супергерої на початку ХVІІ століття — мабуть, такого ви не очікували. Але це не означає, що Ніл Гейман не міг цього вигадати (у цьому коміксі є навіть динозаври, тому приготуйтесь). І взагалі коїться щось дивне, здається, що час то викривляється, то повертається до природного плину. Придворний маг королеви Єлизавети Стрендж це відчуває. Ніколас Ф’юрі має організувати доставку таємного вантажу, яким хочуть заволодіти противники. А в цей час з-за океану прибувають дівчинка Вікторія та індіанець Роджаз, вони привезли не менш важливі новини.

Бетмен. Темна перемога
Джефф Леб, Тім Сейл

Один із найулюбленіших та найвідоміших персонажів Всесвіту у DC у свої юні, але не те, щоб недосвідчені, роки. Темний Лицар на сторожі Ґотема має впіймати Вішальника — негідника, що полює на поліцейських. Він залишає по собі слід з цяцьок, маркуючи кожне убивство. Бетмен підозрює всіх своїх ворогів — і Жінку-Кішку, і Джокера… Але чи поліція для нього союзники, чи зовсім навпаки? Поки важко сказати. Але перелам в цій історії трапиться, коли Темний Лицар зустріне сироту — так зустрінуться долі Бетмена і Робіна.

Серед овець
Олександр Корешков 

Четвертий випуск епічної серії “Серед овець”, яка демонструє жахіття тоталітарного режиму, який знищує особистості початку духовно, а потім і фізично. Серед овець йому ніколи не було добре, але чи є інші варіанти, коли треба злитись з оточенням та зникнути? Чи стане жертва катом, якщо мовчатиме достатньо довго? Чи може страх перетворити вовка на вівцю? Він вже не той, щоб був раніше, вже не має сили бунтувати, дозволивши страху, обману та жадобі поглинути себе. Адже, щоб вижити серед овець, треба й самому бути як вівця.

Наука в коміксах. Біологія
Ларрі Гонік, Дейв Весснер 

Цікавитесь біологією, але довжелезні вервиці незрозумілих слів кидають вас у дрож? Є книженція зрозумілою мовою, ще й ілюстрована так, що інформація засвоюється сама по собі. Серія “Наука в коміксах” ознайомить з важливими віхами та цікавинками. Ви не тільки дізнаєтесь про головні біологічні аспекти, зазирнете через мікроскоп до мікробіології, пройдетесь еволюційним ланцюжком, зазирнете до прихованих куточків екосистем та отримаєте інформацію про реальні загрози, які несуть небезпечні хвороби, а й структуруєте все, що знали до того. І, ймовірно, позбудетесь деяких застарілих знань. 

Балтимор. Том 1. Чумні Кораблі
Майк Міньйола  

Впізнаваний фірмовий стиль Майка Міньйоли у серії “Балтимор” проявляється на повну. Приготуйтесь до якісного похмурого мальованого чтива. Вирушаємо у мандрівку в часі — на початок ХХ століття, у буремні роки Першої світової війни. От тільки в цій реальності вона проходить зовсім по-іншому. Життя забирає не озброєне вороже військо, а люта чума, яка не вибирає свій-чужий. Тим часом у Європі активізуються кровопивці, яким наступило справжнє привілля. Лорд Генрі Балтимор же вірить, що може зупинити лихо, якщо вистежить монстра, який все почав.

В землю
Ігор Штанько 

Попіл до попелу, прах до праху, усі ми вийшли з землі і в землю підемо… Ми це вже стільки разів чули, що сприймаємо за істину. Але чи справді по тому життя вічне, чи то слова когось з кобзарів, які рознеслись по всьому світу? Мальопис “В землю” — завзятий герць та скреготіння сталі, потвори, які на подобу видаються звичайними людьми та нестримне бажання взяти своє. Темний ліс, пітьма, чари та дивні події — все у першому випуску моторошного “В землю”.

 

Ательє чаклунських капелюхів. Том 1
Камоме Шірахама

“Ательє чаклунський капелюхів” — це як “Гаррі Поттер”, тільки манга. Наразі в серії 7 томів, але вона ще не завершена. Тут все дихає чарами, а світ навколо неймовірно деталізований та красивий, адже Камоме Шірахама точно десь ховає чарівну паличку. Головна героїня Коко володіє магією, от тільки вона ще надто юна, щоб прогнозувати наслідки. Мабуть, тому вона не вагається, коли бачить, як чарує маг Кіфлі, і пробує сама створити чарівну печатку. От тільки в чомусь вона помиляється. І ця помилка може дуже спричинити велику біду.

Щоденник Анни Франк. Графічна адаптація
Анна Франк, Арі Фольман

“Щоденник Анни Франк” — найвідоміше свідчення Голокосту і, вочевидь, одне з найщиріших. Дівчинка сильної волі, яка переживає жахіття, не боїться про це розповідати. Вона не втрачає людяності, попри те, що стикається зі звірствами, яких ще не знав світ. Ця коміксова адаптація покликана розповісти спогади Анни Франк ще більшій кількості людей. Історичний мальопис — предтеча анімаційної стрічки “Де Анна Франк?”, прем’єра якого запланована на 2021 рік.



Кредо Асасина. Том 1. Випробування Вогнем
Дель Колл, Маккрірі, Едвардс, Нуньє 

За мотивами культової гри Assassin’s Creed. Сюжет комікса зосереджується навколо змови, що вже роками тліє у Братстві асасинів та підточує його могутність. Коли все летить шкереберть, тільки кредо залишається незламним. Шарлотта де ла Крус теж тепер у Братстві та виступає проти Ордену тамплієрів. Крім того, вона дізнається чимало цікавого про свого родича через віки Тома Стоддарда, який теж був хвацьким асасином. А до чого тут полювання на відьом в американському Салемі? Майте терпець і про все дізнаєтесь.

Кобзар
(випуск №1)
Ілля Бакута

Смутний та невеселий сидів біля вогню Кобзар, курячи люльку. Це перша історія з його скарбнички спогадів. Тієї ночі він у Великому Лузі він зустрів козака, з яким поділився тютюном, а той з ним — своєю історією. Історією, спільною для багатьох козаків, які за геройством та звитягами майже не бачили рідних домівок та родин. Він завжди повертався, розуміючи, як багато втратив у боротьбі за волю. Але чому він зараз тут, серед Великого Лугу, а не у теплій хаті під сніпками. Що ще він має розповісти Кобзареві?



Персеполіс
Маржан Сатрапі 

Ісламська революція назавжди змінила Іран — авторка цього коміксу розповідає як було до її становлення і як стало потім. Країна, яку раніше можна було вважати демократичною, стала жорстокою монархією з диктатом релігії, що утискає всіх і кожного, а особливо жінок. Чи змогла б Маржан створити цю історію там? Можливо, але чи побачили її інші? Їй вдалось явити своє повідомлення світові, адже батьки вибрали для неї європейську освіту. Її історія розійшлась десятками країн і навіть стала анімаційним фільмом.

Бог війни. Том 1
Кріс Робертсон 

Кратос полишив Олімп з його інтригами та вирушив на Північ. Він втомився від того, що сіє смерть і страждання. Там Бог війни має знайти спокій та втихомирити лють, яка палахкотить в ньому. Та й тут проявляється його суть, тут він втрачає контроль. Коли Кратос відборонює від ведмедя самотнього мандрівника, то докидає дрівець у полум’я люті берсерків. Ох, і розгориться воно! Адже Бог війни — завжди Бог війни, навіть якщо він вирішив сховатись між снігами та кригою. 

Авторка Юлія Дутка