Оригінал Конституції Пилипа Орлика в Україні: вперше за 311 років

Конституція Пилипа Орлика

До 30-річчя Незалежності українців чекає надзвичайний подарунок – вперше за 311 років з дня створення на рідну землю повернулася Конституція Пилипа Орлика. Цей документ справедливо вважається однією з перших конституцій Європи, а ще він проголошував в Україні незалежну республіку. Протягом чотирьох місяців надзвичайний документ експонуватимуть у стінах Національного заповідника «Софія Київська». Гайда дивитися на раритет!

З 16 серпня до 14 листопада 2021 року у Софійському соборі у рамках виставкового проєкту «Раритети української Козацької Держави – Гетьманщини ΧVII–XVIII ст. до 30-річчя Незалежності України» усі охочі зможуть побачити наживо Конституцію Пилипа Орлика.

Цей документ було укладено 5 квітня 1710 року у місті Бендери і з часу його появи до повернення в Україну минуло 311 років. В історії він також відомий під назвою «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького». Конституція окреслювала взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, основи державного устрою України, права та обов’язки її станів у разі відвоювання рідних територій від Московського царства та Речі Посполитої, а також визначав причини переходу Війська Запорозького під протекторат Шведського королівства. Згаданий Акт було скріплено присягою та підписом Пилипа Орлика, державною печаткою Війська Запорозького і його затвердив король Швеції Карл XII як «протектор України». 

Конституція Пилипа Орлика складається із вступу-преамбули та 16 статей. Її називають однією з перших конституцій Європи. На жаль, чинності вона так і не набула. Утім, залишила помітний слід в історії, адже це оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтувала можливість існування парламентської демократичної республіки.

Оригінал Конституції Пилипа Орлика в Україні: вперше за 311 років 0
Фото - офіційне інтернет-представництво Президента України

До речі, 9 квітня 2010 року в Бендерах було відкрито пам’ятник Конституції на честь її 300-річчя. Його створено у вигляді книжки, на якій викарбувано інформацію про історію написання документа та повну назву українською і латинською мовами.

Оригінал Конституції Пилипа Орлика в Україні: вперше за 311 років 0
Фото - Радіо Свобода

Які книжки ще вплинули на формування України?

До 30-річчя Незалежності України редакція блогу підготувала тематичну добірку  під назвою «30 років Незалежності: книжки, які змінили Україну».

Читайте та розвивайтесь! 

«Перша Конституція України» у продажу

Схожі книжки

Пилип Орлик — гетьман України
Василь Різниченко, Ілько Борщак

Мальована історія Незалежності України
Брати Капранови

Історія України-Руси (комплект із 10 книг)
Михайло Грушевський

Авторка: Любов Ляшко