Нейрони, гормони і зомбі: цікаві книжки про мозок

Він керує абсолютно всім у людському організмі. Без його волі й участі не відбувається нічого: дихання, серцебиття, сприймання інформації… Навіть тоді, коли чинимо імпульсивно і виправдовуємось, що мозок просто відключився. Поговоримо про роль нашого «центру управління» та книжки, де це обговорюють.

Чи сняться зомбі воскреслі вівці? Нейронауковий погляд на мозок зомбі

Тімоті Верстінен, Бредлі Войтек

Єдина книжка у цій добірці, яка покликається як на джерела на фільми «Ніч живих мерців», «Тепло наших тіл» та «Світову війну Z». А що? Де можна знайти більше інформації про зомбі?

Навіть автори визнають, що тема недостатньо досліджена, адже жодному науковцю ще не вдалось впіймати живого зомбі (якщо так взагалі можна казати) і добре його роздивитись. А про його мозок що вже казати…

Однак праця Тімоті Верстінена та Бредлі Войтека не так про мозок зомбі, як про мозок людський (детальна будова і функції кожної з частин — насолоджуйтесь!) і що з ним має відбуватись, щоб поважний індивід почав тягнути ноги і з виряченими очима волати: «Мііііізки!» і полювати на людей. Нейрологи-ґіки захоплюють темою, розглядають специфічні розлади мозкової діяльності. Там є навіть про синдром чужорідної руки (ще одна класна фішка з фільмів, але це правда! А-а-а-а! Рука-зомбі!). Крім того, тут можна знайти вельми корисні поради щодо того, як пережити зомбі апокаліпсис. 

А що сниться зомбі… читайте і дізнаєтесь. 

Самовідновлення мозку

Норман Дойдж

Чули про таке явище як нейропластичність? Це здатність мозку змінюватись відповідно до нових умов чи потреб. Норман Дойдж розповідає про мало не казкові зцілення за допомогою цієї корисної мозкової навички. Звісно, ці випадки, на жаль, поки поодинокі, адже лікарів, які можуть працювати з нейропластичністю не так багато та й від пацієнтів потрібна важка і систематична праця.

Однак ц прецеденти дають надію навіть тим, кого вважають безнадійними, а їхні хвороби — невиліковними. Хронічні болі, травми, вроджені та набуті хвороби, які невпинно погіршують якість життя — з цим можна боротись. 

Що ж зцілює і як? Звуки, світло, спілкування, моторні методики — тут важливо підшукати індивідуальний підхід, який спрацює для кожного окремого пацієнта.

 Норман Дойдж детально описує низку кейсів пацієнтів, яким вдалось подолати важкі хвороби.

А ще у книзі  розповідається про те, як покращити пам’ять та послабити ефекти вікової дегенерації мозку за допомогою різноманітних методик.

Тут усередині. Путівник глибинами мозку

Ізабел Міньйош Мартінш, Маріа Мануел Педроза, Мадалена Матозу  

   

Ця книжка зорієнтована на підлітків, яким цікаво вивчати можливості свого організму. Стиль викладу легкий, дотепний, багато показових цифр та прикладів. Книжку створювала ціла команда експертів, щоб зробити її максимально інформативною, — нейробіологи, психологи та навіть філософи, думки яких про мозок варто цитувати в хорошій компанії. Насправді науковці ще дуже багато про мозок не знають, однак є моменти, які не викликають сумнівів, ось як те, що мозок керує всім, постійно проводячи незліченну кількість складних процесів.

Всередині мозку дуже цікаво: там зберігаються спогади, набуті знання та навички. Це такий собі командний пункт, який віддає команди всьому організму. Як це відбувається? Щоб про це дізнатись, потрібно вирушити у мандрівку з разом цим путівником.

Без меж. Вдосконалюй мозок, вчися швидше, зроби своє життя яскравішим

Джим Квік

Усі ми знаємо, як тренувати м’язи та загартовувати організм (чи робимо це і чи правильно, питання вже інше, але інформація аж ніяк не таємна), а от до прокачування мозку чомусь ніхто не вдається.

Хоча ні, майже ніхто, а саме мозок — головна рушійна сила організму. Спеціаліст з поліпшення пам’яті та прискореного навчання Джим Квік вирішив виправити цю несправедливість щодо мозку і пропонує взятись за інтенсивні тренування. Звісно, мозок м’язами не обросте, але працюватиме оптимально, без збоїв, на повну і при цьому комфортно. Тільки не забувайте достатньо спати, відновлення потрібне кожному органу.

Методики Джима Квіка не тільки позитивно впливають на саму роботу мозку, а й допомагають відшуковувати те, чого часто нам бракує, — мотивацію не лінькувати, рухатись далі та змінювати світ довкола.

 

Дивачка, що закохалася в мозок. Як активізувати розумову діяльність і почати жити краще

Венді Судзукі, Біллі Фіцпатрік

 

 

Весна — час кохання, але в часи соціальної дистанції краще вже закохатись у власний мозок. Як оця дивачка, нейробіологиня та професорка Нью-Йоркського університету, яка шанує здоровий спосіб життя та дбає про те, щоб мозок функціонував якнайкраще. Що ж потрібно робити для цього? Для початку Венді Судзукі пропонує вивчити будову мозку та функції його частин, дослідити те, як різноманітна фізична активність впливає на мозку. До речі, свої лайфхаки вона називає «струсами мозку» — і це позитивні методики для того, щоб активізуватись на повну. Зачіпає авторка і явище нейропластичності, яке дозволяє мозкові адаптуватись до нових вимог та працювати краще.

Що ж отримує у підсумку: більші об’єми постійної і оперативної пам’яті, максимальну швидкість опрацювання інформації, безліч ідей, які тільки встигай реалізовувати. Не забуваймо про концентрацію уваги та спрощення набуття нових навичок. Разом з тим покращується настрій, адже це кохання, кохання до мозку. 

Авторка: Юлія Дутка