Десять новинок для читання під час довгих осінніх вихідних

Вихідні на три дні — чим не привід взяти книжку і швиденько її прочитати? А хто прагне довгого смакування, то може вибрати серед цього переліку міцненького грубасика.

Новий роман Ілларіона Павлюка вже зарекомендував себе як осінній суперхіт. А ще там мало не 700 сторінок напруженого сюжету, що просто космос. Зрештою, мова саме про мандрівку на таємничу планету Іш-Чель, яка мала б стати спасінням для науковця Гіля, який зовсім заплутався. Раптово на нього звалились мало не всі можливі біди: сімейні проблеми, втрата роботи і доходу. А тут така заманлива пропозиція, яка може одразу все розставити на місця… Та чи все так добре, як здається? 

Хочете знати більше про кіно і любите комікси? Тоді ця книжка — ідеальний путівник (хоча вона все одно чудова, навіть якщо ви поки не шанувальник графічної літератури). Тут все про те, як творять кіно, хто всі ці люди в титрах, що ховається за лаштунками та що ніколи не потрапляє в кадр. Тут і про культові фільми, про безсмертну класику, і про сучасні стрічки, які знайшли щось нове та диктують моду. Про зірок першого плану та практично безміненних акторів другого. А ще й про те, як фільми впливають на нас… 

Еротичний трилер, від якого холоне кров. Зустріч Еліс та Адама була геть випадковою, та раптово перекроїла все життя дівчини. Вона кинула хлопця, за якого планувала вийти заміж, пустила на самоплив роботу, якою колись так дорожила, відвернулась від друзів. В її житті не залишилось нічого, окрім Адама — атлета та екстремала. Еліс майже нічого про нього не знала, та шматочки таємниці, які вона збирала з різних джерел, підказували, що далі йти небезпечно, та вона не звикла сходити з дистанції на півдорозі. 

Філософський та багатошаровий «Колодроїд» від творця серії «Серед овець» та «Захар Беркут: Легенда» покаже можливе майбутнє — похмуре та постапокаліптичне, але не якесь аж надто фантастичне. Персонажі, а з ними і робот-мандрівник, можуть здатись ніби віддаленими знайомими, а в чомусь мати й наші риси… Притчева історія, яка розгортається на зруйнованій планеті, принесе несподівані висновки та підведе до відповіді на запитання, до якого кожен час від часу звертається, — куди ми йдемо. 

Здається, що маючи доступ до чи не всієї інформації світу, ми мали б стати неймовірними розумаками. Та це спрацювало трохи не так: маючи цю інформацію, ми почали вважати себе неабиякими розумаками, але не стали ними. Інтернет дав нам можливість відчувати себе експертами без знань, навичок і досвіду і зробив цю віру непохитною, чим дуже нашкодив. Інформація стала розвагою, а не інструментом, а справжні знання відійшли на другий план. Що ж потрібно робити, щоб не деградувати?

Якщо ви досі не читали романів Фредеріка Бакмана, то ті, хто читав, не зрозуміють, чому ви позбавляєте себе такої насолоди. «Ведмеже місто» — про депресивне шведське містечко Бьорнстад, де ніби нічого не відбувається, хоч люди щодня стикаються з життєвою драмою. Єдине, про що тут говорять — хокейний клуб, який подає надії. Його перемоги тут святкують всі, але не для Еріксонів — для них перемога стала втратою. І як бути жителям Бьорнстада, який вибір вони зроблять у цій непростій ситуації. 

Шість томів справи — саме стільки у КДБ завели на поета і незламного українця Василя Стуса, якого жодного разу офіційно не надрукували за життя. Його вірші передавали з рук у руки тільки тим, кому могли довіряти. Адже для влади він був ворогом народу, який вів антирадянську пропаганду, якого потрібно було тримати за ґратами. Архівні матеріали справи, статті сучасників, нотатки самого Стуса «З таборового зошита» та деякі невідомі загалу факти з життя поета — ось що творить цю книжку, яка після друку стикнулась з низкою перешкод. 

Сто слів на день — чи цього достатньо, але в цьому світі жінкам більше не дозволено. Інакше розряд болю — це розпорядження нового уряду, який вирішив позбавити жінок голосу. Спочатку це здається чимось сюрреалістичним, от і Джин Маккеллан не вірить, що таке може бути у цивілізованому світі, але в неї вже нема права голосу. І потрібно чітко рахувати, щоб не страждати, якщо перевищивши ліміт. Коли почнеться повстання жінок, які хочуть говорити? Хто поведе їх за собою? 

З духами стихій, які живуть у лісах, полях та водоймах, ми вже знайомі, а от хто ж ховається у наших домівках? Побачите, як виглядає домовик, який оберігає сім’ю? Дізнаєтесь, хто глядить худобу на господарстві. Як задобрювати цих духів, щоб вони завжди допомагали та ставились до вас прихильно. А ще знатимете, яких духів потрібно уникати, щоб жити у щасті та злагоді. Фольклор та міфологія у літературній подачі Дари Корній з чудовими ілюстраціям буде цікава і дорослим, і малим. 

Десь існує світ, де правлять вовки, а люди — всього лиш їхні васали. Їх тримають у страху та терорі. Їх постійно вбивають. За ними не тужать. Вони взагалі не мають жодної цінності. Дикий світ, вовчий світ. Саме у цей світ потрапляє Єва — дівчина з нашого світу, яка опинилась не в той момент не в тому місці. Чи вдасться їй вижити у світі, де вже давно не чули про мир, а люди — не більше, ніж розхідний матеріал, якому ніхто не веде лік. Це перша частина темнофентезійної трилогії Evangelion.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

13 thoughts on “Десять новинок для читання під час довгих осінніх вихідних

    Добавить комментарий