Нові книжки ваших улюблених авторів: підказки для бінґо

19-й пункт весняного бінґо від Yakaboo ставить перед учасниками завдання прочитати книжку улюбленого автора. На щастя, українські видавництва з початку року не припиняють тішити читачів цікавими й красивими новинками. У нашій сьогоднішній добірці — 9 різнопланових прозових книжок від авторів бестселерів.

Мало є авторів, яких у світі люблять так, як неперевершену королеву класичного детективу Аґату Крісті. Ця англійська письменниця написала понад 60 романів, яких лише в оригіналі — англійською мовою — продано вже мільярд. Навіть ті, хто не читав її книжок, напевне бачив екранізації блискучих розслідувань бельгійця-гурмана Еркюля Пуаро чи бабусі-розумаки міс Марпл.

Проте на сторінках її найновішого перекладу українською ви не зустрінете цих героїв. «Останній сеанс» — це збірка химерних оповідань, і аж ніяк не детектив. До книжки увійшло 20 історій про надприродне в найширшому розумінні цього поняття. Привиди, пророче люстро, душі, медіуми, боги та Гончак Смерті, — ось лише кілька персонажів цієї збірки. Може, саме зараз варто познайомитися з інакшою Аґатою Крісті?

«Квіткову серію» романів британських авторок від «КСД» продовжив дебютний твір наймолодшої з сестер Бронте Енн. Роман розповідає про життя дівчини на ім’я Агнес, родина якої раптом втратила статки. Тож нашій героїні конче потрібна робота, а в XIX столітті варіантів у жінок її класу було небагато. Агнес влаштовується гувернанткою в заможну родину.

Вона щиро вірить у те, що виховувати дітей — її покликання. Проте двійко жорстоких дітлахів Блумфілдів змушують її в цьому засумніватися. Агнес звільняють. Виховання чотирьох дітей її наступних роботодавців — теж непростих — вдається дівчині краще. Саме завдяки роботі в Мерреїв Агнес знайомиться зі священиком Уестоном, який збурює у ній найніжніші почуття. Та згодом через трагічні обставини Агнес змушена повертатися додому, так і не дізнавшись, чи вони взаємні. Звісно ж, на читачів роману чекає хепі-енд. А це те, що треба в ці нервові карантинні дні, правда ж?

Після 40 років блискучої кар’єри, нині кожен роман короля жахів стає бестселером. Але пише він не лише романи: в статтях і лекціях про доробок Стівена Кінга нерідко лунає думка, що деякі його коротші твори — оповідання та повісті — особливо вражають своєю майстерністю. Армія шанувальників письменника точно знає збірку його оповідань «Коли впаде темрява»— щойно вийшло її перевидання українською. До книжки, вперше виданої в 2008 році, увійшло 13 оповідань зі спільним знаменником — містикою. Одне з них присвячене тому, що таке сни, інше — одвічному питанню, чи є життя після смерті. В ще одному Стівен Кінг переосмислює «користь» від бігу, а іншому — небезпеку телефонних дзвінків…

Книжка «Коли впаде темрява» — хороша можливість познайомитися з різноплановою короткою прозою легендарного американського письменника, тим паче, що далі знайомство можна продовжити «Серцями в Атлантиді» чи «Чотирма сезонами».

Вже четвертий роман Кадзуо Ішіґуро — британського письменника японського походження, лауреата Нобелівської премії з літератури 2017 року вийшов українською. «Художник хиткого світу» — це історія митця Оно Масудзі, який втратив в Другій світовій війні дружину та сина. Тепер він — колись знаменитість, художник, який мав своїх учнів та послідовників, не малює. А лиш повсякчас повертається думками в роки своєї молодості, блукаючи ними, мов парками, і згадуючи окремі епізоди. Але сьогодення кличе до себе: Оно потрібно видати доньку заміж. А для цього необхідно зректися минулого, в якому так важко зрозуміти, де межа між зрадою та відданістю. Центральною темою роману є пам’ять — індивідуальна та колективна. Автор порушує питання, чи можна її позбутися чи хоч якось відкоригувати, й якою є відповідальність митця в історії. Цей роман 1986 року — глибока й медитативна проза, і, як завжди в Ішіґуро, добрий ґрунт для розмірковування читача.

Вийшов друком другий роман циклу «Варта» з серії «Дискосвіт» справжнього чарівника британської літератури Террі Пратчетта, який має безліч фанів по всьому світу. У книжці «Озброєні» розповідається про чергову кризу Нічної сторожі. Триває пошук новобраців: до лав варти прийняли гнома, троля та жінку! Капітан Ваймз вирішив зосередитися на особистому житті, тож його підлеглі гостро потребують нового керівника. А тим часом в Анк-Морпорку одне за одним стаються геть незвичайні убивства, скоєні загадковою зброєю. А ще назріває черговий державний переворот. Читачі «Озброєних» дізнаються, як впораються з цими викликами працьовитий капрал Морква і компанія.

Нерідко поціновувачі творчості Пратчетта радять починати своє знайомство з ним з цього циклу: адже це навправду захопливі детективи, сповнені фірмового гумору письменника. Вони дозволяють втекти від реальності й водночас замислитися про деякі суспільні проблеми. Цикл розпочинається романом «Варта! Варта!», і, до речі, незабаром буде екранізований. За це взялися «BBC Studios» і компанія «Narrativia», яку створив сам Террі Пратчетт.

Головним героєм цього роману американського прозаїка Курта Воннеґута став відомий читачам і з інших його творів Кілґор Траут. На конґресі наукової фантастики цей навдивовижу плідний письменник знайомиться з бізнесменом Двейном Гувером — і, звісно ж, починаються пригоди. Однак, як завжди це буває в книжках Воннеґута, сюжет — це тільки вершина айсберга. Важливіші спостереження автора про світ, в якому ми живемо, і його численні в «баги», які можуть призводити до страшних трагедій. А ще бачення письменником людської природи — її прекрасних і потворних проявів, про які Воннеґут пише він не лише з по-справжньому гострою сатирою, а й дуже афористично. Романи цього автора цікаві ще й тим, що у них він розповідає факти зі свого життя, і пише дуже просто. Мабуть, саме завдяки такому фірмовому стилю він став добрим друзякою читачів із різних країн світу.

Цікаво, що «Вавилонська бібліотека» видала «Сніданок чемпіонів» у справді креативному оформленні. Роман має тверду дзеркальну обкладинку без написів, а в комплекті йдуть наліпки для індивідуального оформлення книжки.

В українському перекладі вийшла вже четверта частина детективної серії «мами Гаррі Поттера» Джоан Ролінґ, яку вона пише під псевдонімом Роберта Ґалбрейта. В «Убивчому білому» приватні детективи Корморан Страйк та Робін Елакот беруться одразу за дві справи, які напозір не пов’язані. Одна стосується плутаних спогадів похорону, баченого в дитинстві божевільним хлопцем Біллі, а друга — шантажу міністра культури Об’єднаного королівства Джаспера Чизвела. Утім виявляється, що родина першого працювала на другого, а злочин, який погрожує розкрити шантажист, стосується їх усіх.

Для розслідування Робін доводиться вдавати з себе стажерку в парламенті — тому й читачі «побувають» в будівлі з баштою Біг Бен. А Страйку — мітингаря-противника Олімпіади-2014. Ця справа змусить їх уночі копати в лісових хащах, ходити на світські заходи за участі королівської родини й «вписки» неформалів… І, звісно ж, знову наражати свої життя на небезпеку. А ще — розбиратися в почуттях до своїх колишніх половинок і одне одного. В «Убивчому білому», як і в попередніх романах серії, стосунки детективів турбують читачів не менше, ніж розслідування злочинів.

Джоан Ролінґ уже здала видавництву рукопис п’ятого роману. Він називатиметься «Проблемна кров» (Troubled Blood) і вийде в Британії наприкінці вересня. Поки чекаємо перекладу — саме час подивитися міні-серіал «Strike» від BBC за першим трьома частинами цієї серії.

У романі «Розшифровка» британська авторка повертається до подій Другої світової війни, про яку йшлося й в її попередніх книжках «Життя за життям», «Руїни Бога» та «За лаштунками в музеї». Головна героїня цієї історії Джульєтта Армстронґ у 18 років волею випадку потрапила на роботу в контррозвідку МІ-5. Розшифровуючи розмови британських колег і фашистських прибічників (деякі приклади розшифровок навіть представлені в книжці), вона дізнається про державні таємниці й злочини.

Коли війна лишається позаду, страшні спогади частково відступають і виглядає на те, що життя Джульєтти налагоджується. Тепер вона працює в BBC. Але згодом виявляється, що її минуле не можна перегорнути, як сторінку книжки: за деякі дії в юності героїні доводиться сплатити свою ціну. Як і згадані вище романи Кейт Аткінсон, цей сповнений психологізму: авторка показує, якими понівеченими стають люди, переживши таке потрясіння, як війна.

Новинка від авторки романтичних бестселерів Джоджо Мойєс переносить читачів в провінційне містечко американського штату Кентуккі в 1930-ті роки. Вони знайомляться з тамтешніми реаліями разом із головною героїнею Еліс — молодою англійкою, яка щойно вийшла заміж за красеня-американця й переїхала на його батьківщину. Однак вона геть не так уявляла своє нове життя: не зі свекром за тонкою стінкою спальні, нудними гостинами сусідів і численними претензіями до її поведінки. Еліс рятує улюблена робота в кінній бібліотеці. Тепер більшість її днів минає в подорожах горами й долинами: вона та ще троє жінок розвозять книжки родинам, які живуть далеко від цивілізації і нерідко бідують. У місті ж усе все крутиться довкола шахти, керівник якої думає лиш про власне збагачення, а не життя та здоров’я людей. Це, разом з доленосним рішенням Еліс, призводить до головного конфлікту роману, який тримає читача в напрузі.

«Подаруй мені зірку» — це книжка про дружбу, любов та силу жіноцтва в боротьбі за справедливість. Цей роман, присвячений усім бібліотекаркам світу, як і кожна добра романтична комедія, забезпечить читачу затишний вечір.

Катерина Толокольнікова
Київська журналістка, книголюбка та авторка блогу про читання What are you reading?. Для свого блогу запитую у незнайомців із книгами у руках, що саме вони читають і які враження у них викликає книжка. Обожнюю подорожувати по Україні та світу. Тому й героїв блогу знаходжу в різних містах та країнах.
http://what-are-u-reading.blogspot.com

1 894 thoughts on “Нові книжки ваших улюблених авторів: підказки для бінґо

    Добавить комментарий