Доктор права, вегетаріанець і кількаразовий наречений: нечувані факти про Франца Кафку

3 липня святкуємо день народження одного з найвизначніших письменників ХХ століття. Його твір «Перевтілення» ви, напевно, читали в школі. Йдеться про Франца Кафку. Юрист, що ненавидів роботу, внук м’ясника, який любив овочі, кількаразовий наречений та душа компанії — 10 фактів із життя літератора, що змушують переглянути розуміння його творчості.

Доктор права

У виборі вищої освіти вирішальну роль відіграв батько письменника — Герман Кафка. Франц закінчив Празький Карлів університет та здобув ступінь доктора права. Став чиновником у страховому відомстві, де і пропрацював аж до 1922 року. І навіть отримав нагороду від мерії міста. Але попри це він ненавидів свою роботу, начальника та колег.

Доктор права, вегетаріанець і кількаразовий наречений: нечувані факти про Франца Кафку 0
Франц Кафка

Внук м’ясника став вегетаріанцем

Дідусь Франца був м’ясником, тож досить логічно, що всі в сім'ї їли м’ясо. Але не письменник. Франц не завжди був вегетаріанцем. Поштовхом до цього стало знайомство з активістом вегетаріанського руху в Європі Морісом Шнайцером.

Жив з батьками до 32 років

Суворий батько та співчутлива матір. Франц так хотів заволодіти увагою мами, що інколи навіть симулював хворобу. Чому? На жаль, Юлія приділяла більше часу трьом дочкам, а не єдиному синові. Дім нагадував Францу тюрму. Він кілька разів пробував жити окремо, але після чергової невдачі повертався до батьків.

Доктор права, вегетаріанець і кількаразовий наречений: нечувані факти про Франца Кафку 0
Батьки письменника

Шлюб на порозі смерті

У житті літератора було кілька жінок — Феліція Бауер, Юлія Вохрицек, Мілена Єсенська та Дора Діамант. Він ніяк не міг наважитися жити окремо та створити свою сім'ю, тому не раз розривав заручини. Лише Дора наділила Франца впевненістю і він виявив готовність одружитися. Але не судилося. Родина дівчини була проти шлюбу, бо жених мав 40 років, хворів на туберкульоз і міг невдовзі померти. Так і сталося. Через 11 місяців після знайомства Франц помер на руках у коханої Дори.

Усе Дорі

Право на отримання гонорарів за посмертні видання Франца родичі письменника передали Дорі Діамант. Вони прийняли її як дружину і навіть підтримували відносини.

Доктор права, вегетаріанець і кількаразовий наречений: нечувані факти про Франца Кафку 0
Дора Діамант

Душа компанії

Попри те, які пристрасті вирували в душі письменника, і любов до самотності, він відзначався комунікабельністю і завжди посміхався. А ще був приємним співрозмовником. Друзі згадували про притаманне йому особливе почуття гумору. Усі свої негативні емоції Франц записував у щоденники і твори.

Екзистенціаліст

Дослідники вважають, що в роботах Франца проглядаються характерні для екзистенціалізму мотиви та настрої. Він часто писав про самоідентифікацію та пошуки власного місця у світі.

Тлумачив сни

Письменник був знайомий з вченням Зігмунда Фройда, тож часто записував власні сни й аналізував їх з погляду психології.

Народився і помер 3-го числа

Цифра 3 стала символічною у житті Франца. Він народився 3 липня 1883 року, а помер 3 червня 1924 року. Часто говорив і писав, що не доживе до 40 років, але помер напередодні свого 41 дня народження.

Галка цього світу

З чеської мови прізвище Кафка перекладається як галка. А сам літератор ідентифікував себе з образом цього чорного птаха.

Книги Франца Кафки

Перевтілення

Франц Кафка

Процес

Франц Кафка

Процес

Франц Кафка

Щоденники 1910-1912 рр.

Франц Кафка

Замок

Франц Кафка

Стук у браму. Оповідання

Франц Кафка

Авторка: Любов Ляшко