Найкращий книжковий дизайн-2021: на Книжковому Арсеналі оголосили переможців

Цього року на конкурс «Найкращий книжковий дизайн-2021» було подано аж 227 заявок. Це рекордна за шість років кількість учасників. Приймали роботи, надруковані із серпня 2020-го року до травня 2021-го року. Гран-прі та титул найкращої дитячої книжки удостоєно видання «Куди і звідки» Романи Романишин та Андрія Лесіва. А найкращою книжкою для читання визнано «Як будувати на віки. Архітектура поза часом».

Власник гран-прі отримав у подарунок ноутбук MacBook Air. Книжки-переможці представлять Україну на Міжнародному конкурсі фонду «Buchkunst», а всі учасники короткого списку поїдуть на Франкфуртський книжковий ярмарок.

Переможці конкурсу

Гран-прі та найкраща дитяча книга

Куди і звідки

Романа Романишин, Андрій Лесів

Видавництво Старого Лева, 2020 рік

Дизайн книжки розробили одні з кращих сучасних ілюстраторів України – львів’яни Романа Романишин та Андрій Лесів. Вони започаткували творчу майстерню «Аґрафка». Це творче об’єднання удостоєно вже не однієї престижної премії у сфері книжкової ілюстрації, серед яких Міжнародне бієнале ілюстрації в Братиславі «ВІВ 2017», «Bologna Ragazzi Award 2018». А тепер і гран-прі на конкурсі «Найкращий книжковий дизайн-2021». Вони здобули можливість позмагатися за першість на світовому рівні.

«Куди і звідки» — це візуальна й інтелектуальна мандрівка, що відкриває розуміння таких явищ, як рух і мандри. Дітям складно на словах пояснити, як усе довкола змінюється. Земля, вода, атмосфера, континенти, усі живі організми і навіть люди перебувають у безперервному русі. Ми ходимо, бігаємо, повзаємо, пливемо, їдемо та летимо. Ми постійно змінюємо положення свого тіла. А ще книжка розповідає про мандри заради задоволення та відпочинку, про подорожі задля виживання та завоювання, про наукові експедиції та паломництво. Коли ми мандруємо, важливо лише куди та звідки. Саме ці слова визначають наш шлях і спрямовують безладний рух у просторі.

Ілюстраторам вдалося максимально точно передати через зображення рух, зміни положення у просторі та наочно показати, що таке подорожі.

Книга для читання

Як будувати на віки. Архітектура поза часом

Крістофер Александер

Видавництво «Основи», 2020 рік 

Автор книжки — архітектор-практик Крістофер Александер. Він професор Каліфорнійського університету в Берклі, де досліджує просторові структури і взаємодію людини з архітектурою. Його твори помітно вплинули на сучасний дизайн, архітектурне проєктування, науку про системи та інформатику не лише за кордоном, а й в Україні.  

Артдиректорка видання — Ганна Копилова, яка своїми креативними ідеями для видавництва «Основи» вже не раз дивувала читачів. Згадаймо Ukrainian Erotic Photograph та «Тигролови». А ще Ганна Копилова була режисером кількох кліпів Джамали, «Pianoбоя» і «Бумбокса». За дизайн і верстку книжки відповідали Дмитро Денищик і Катерина Смолярова.

Тут Крістофер Александер пропонує інноваційний підхід до архітектури та проєктування простору, переосмислення традиційних ідей і практик. У центрі уваги — не архітектор, а людина, не зовнішній вигляд будинку, а спосіб його використання. Автор формулює теорію архітектури та показує, як вона вплетена в саму природу людини. 

«Як будувати на віки. Архітектура поза часом» — це одне з найвпливовіших видань XX століття у сфері дизайну, проєктування, архітектури та комп’ютерних наук.

Візуальна книжка

НАРБУТ. Студії. Спогади. Листи. Реконструкція знищеного 1933 року «Нарбутівського Збірника»

Видавництво «Родовід», 2020 рік

Згадану книжку визнано найкрасивішою цього року. Її дизайн розробили «Numo Team» (Саша Биченко, Олексій Сальников, Аліна Бєлова, Олег Шедловський). Чому журі сподобалася саме це видання? Ймовірно, вирішальну роль відіграла унікальна обкладинка, яку згенеровано за допомогою алгоритму з різних творів Нарбута, фрагментів фото та тексту. Тому, купуючи примірник, ви ніколи не знаєте, яка обкладинка буде саме у вас. Кожен екземпляр винятковий. Чому? Позаяк оригінальне видання не збереглося у повноцінному вигляді, тож і відновлена книжка теж не матиме єдиного візуального вигляду. Ось такий задум. 

Ідея видати мистецьку монографію Георгія Нарбута виникла ще за життя митця. Але через безгрошів’я 1920-х років і комуністичну цензуру «Нарбутівський Збірник» надрукували лише у 1933 році. Відразу ж у друкарні було знищено весь наклад. Тільки 2020 року роботу було опубліковано. З ініціативи Сергія Білоконя видавництву «Родовід» вдалося відтворити «Нарбутівський Збірник». Його доповнили спогадами друзів і колег Георгія Нарбута, зокрема Василя Кричевського, Миколи Зерова, автобіографічними уривками, працями мистецтвознавців, листами та вступною статтею Сергія Білоконя. 

Видання — це справжній витвір, що містить понад 300 ілюстрацій на 408 сторінках.

Спецвідзнака журі за фотокнигу

Найкращий книжковий дизайн-2021: на Книжковому Арсеналі оголосили переможців 0
Фото - видавництво «MOKSOP»

Лілії

Олександр Чекменьов

Видавництво «MOKSOP», 2020 рік

Історія появи цієї фотокнижки зворушлива. У 1999 році Олександр Чекменьов вирушає до психіатричної лікарні в Овручі, де робить серію пронизливих чорно-білих портретів. На основі них постає це видання. Проєкт «Лілії» став класикою української фотографії, бо репрезентує важливий приклад гуманістичного погляду на людей, що опинилися за межами «норми». 

Дизайн книжки розробив Калін Крузе («ФЛУУТ Графік-Дизайн»).

Спецвідзнака за культурологічне дослідження

Польоти уві сні та наяву

«Національний центр Олександра Довженка» 

2020 рік 

Це історія про культовий фільм Романа Балаяна «Польоти уві сні та наяву» й епоху, коли його створювали. До книжки увійшли матеріали з однойменної виставки в Музеї кіно, повні версії кінознавчих текстів та есеїв за мотивами інтерв’ю, раніше не відомі архівні документи та фотографії, спогади сучасників стрічки та рефлексії сучасних кінематографістів.

Найкращий книжковий дизайн-2021: на Книжковому Арсеналі оголосили переможців 0
Фото - Мистецький Арсенал

У короткий список потрапили

Абетка від Маєчки
Іла Варіна, Ольга Штонда

Постійне місце проживання
Сергій Жадан

Пристрасть
Джанет Вінтерсон

Продукування присутності. Що значення не може передати
Ганс Ульрих Ґумбрехт

Русла зап’ясть
Ольга Ольхова

20301353

Анґст
Сергій Рафальський

KYIV_MAIDUKOV_16
Фото - IST Publishing

KYIV by Sergiy Maidukov

20210621_172004_Popenko-2048x1365
Фото - Мистецький Арсенал

Кураторський посібник
«ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив»

Авторка: Любов Ляшко