Найкраще від Vivat: від Черчилля й Бернадетт до духів

Полюємо на приємні знижки від харківського видавництва Vivat – відібрали цікаві біографії, бізнес-літературу та книги, які допоможуть відремонтувати шлюб та знайти взаєморозуміння в родині.
А ще варто нагадати, що саме Vivat – видав заборонену книжку Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса, за якою зараз вишикувалася найдовша черга в країні.

Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію

Боріс Джонсон

  Цікавий досвід, коли книгу про одного прем’єр-міністра пише діючий міністр, який згодом також став прем’єром. Боріс Джонсон оцінює роль та місце Черчилля в світовій історії, препарує його досягнення та помилки. Джонсон дістав цікаві факти й про амурні походеньки батьків політика. А ще пише як Черчилль прогнув потрапити в Росію, щоб після революції змістити владу більшовиків. До речі, комуністів сер Уїнстон глузливо називав бабуїнами.

А ось ще одна сенсація: Черчілль через два тижні після капітуляції Німеччини розглядав можливість проведення операції «Немислиме» — західні країни мали об’єднатися та звільнити Європу від дивізій  Червоної Армії, які дислокувалися в Німеччині, Польщі, Чехії та Угорщині.

 

Де ти поділась, Бернадетт

Марія Семпл

Історія талановитої архітекторки, а нині домогосподарки Бернадетт, яка  одного разу зникає, втомившись від претензій чоловіка-багатія, доньки і навіть набридливої сусідки. Останній  заважають кущі ожини. На пошуки матері наважується донька, а сліди зникнення вона шукає в купі листів. Цікаво, що історія частково написана в епістолярному жанрі — Бернадетт активно переписується зі своєю помічницею з Індії.

Говори та показуй:
мистецтво створювати надзвичайні презентації

Ден Роум

Сучасні презентації дають мають більше спільного  з кіно та коміксами, ніж з документами. Автор «Говори та показуй» вчить правильно підбирати зображення для презентації та слова, які відгукнуться аудиторії. Універсальне правило гарного виступу: склади історію, яка схожа на правду та зачепить людей – від довгих і нудних проповідей навіть в церкві відмовилися.

Сім принципів щасливого шлюбу
Автор Джон Готтман, Нен Сільвер

 Кажуть, що ця книга працює як терапевт та допоможе знайти сенс навіть в безнадійному шлюбі. Автор  — психолог Джон Мордехай Готтман — провів грандіозний експеримент: 14 років спостерігав за життям 700 пар. Результати дослідження дозволили йому вивести формулу вдалого шлюбу.

Готтман пропонує такий план: зміцнювати дружбу, яка лежить в основі будь-якого союзу, посилювати власні «мапи кохання», зберігати любов і захоплення партнером. І ще: після скандалів – повертайтеся  обличчям, бо тактика «бігти геть»  шлюб не врятує.

У війни не жіноче обличчя
Світлана Алексієвич 

Книгу Нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич переклав український письменник Володимир Рафеєнко. Письменниця зібрала свідчення жінок, які пішли на фронти Другої світової війни. Голоси снайперок, санітарок, зв’язкових, прачок та кухарок не менш важливі за заяви генералів. У кожної героїні була своя  дорога на фронт, але більшість пішли добровільно: «За Батьківщину, за Сталіна».

В книзі немає однієї сюжетної лінії – різні історії об’єднуються в хор жіночих сповідей, які показують буденні жахи війни.

Знайомство з мистецтвом для дітей

Александер Гізер

Книга вчить бачити мистецтво в оточуючому світі – будинку, серпанку чи цвітінні вишневого саду. Батьки хвалять книгу за інтерактив – після представлення  художника чи музиканта,  дитині пропонують цікаве завдання – зробити орнамент чи намалювати малюнок на вулиці.

А ще в книзі підготували підказки для походу в музей: на що звертати увагу на картині, щоб розуміти мистецтво, пояснення прийомів, використаних художниками. Схоже, не тільки діти, але й  батьки підтягнуть свій рівень.

Чарівні істоти українського міфу. Духи-шкідники

Дара Корній

 Страх, Ховало, Світилка, Бабай, Хоха-яроха, Попелюха – це все назви українських духів, які професійно псують людям життя.  Самобутній світ українських вірувань в чарівних істот та прадавніх традицій нікуди не зник  в часи євроремонтів та захоплення феншуй. Дару Корній називають «
мольфаркою слова» за дослідження української міфології, адже книга про духів-шкідників – вже третя в добірці. Написана вона для підлітків, але й батьки із задоволенням читають описи духів, а також різноманітні примовляння. «Колись в українській міфології не було чіткого поділу між добром і злом, – пояснює Дара. – Світ сприймався багатогранно. У давнину, коли люди йшли на війну, то зверталися до темного бога. А коли треба було задобрити вищі сили на щедрий врожай, зверталися до добрих богів».