Визначено переможців заснованої підлітками літпремії «Навиворіт»

13 квітня у Бібліотеці Ґете-Інституту журі премії Навиворіт оголосило лауреатів. Премія заснована резидентами «Майстерні історій» та покликана відзначити книжки, які чесно говорять про важливі для підлітків теми, відображають сучасний світ близькою підліткам мовою, мають виняткове художнє оформлення та не містять проявів дискримінації. Щоб обрати найкращі книжки, члени журі прочитали усі видання для підлітків українською мовою, що вийшли у 2018 році.

Засновники премії мають надію, що їхні рекомендації та відгуки допоможуть підліткам в Україні читати більше та із задоволенням, а бібліотеки, школи та батьки знатимуть, які книжки порадити саме підліткам. Також організатори сподіваються, що діалог, який вони розпочали із видавництвами, письменниками та критиками допоможе українській підлітковій літературі швидше подорослішати.

Фото Марії Головань

Відео Надії Мельниченко

У номінації «Найкращий дизайн підліткової книги» переміг «Ауергаус» Бова Б’єрґа, ілюстрації до якого створила Наталка Сойко, дизайн – Ілля Стронґовський, видавництво «Видавництво». Премію присуджено за увагу до потреб читача, за мінімалізм в оформленні, що пасує історії, та ілюстрації, що залишають простір для уяви. 

У номінації «Найкраща перекладна підліткова книга року» перемогу здобула книжка «Руки розбійника» Фінна-Олє Гайнріха, що вийшла в перекладі Ірини Загладько, Видавництво Старого Лева – за структуру і спосіб оповіді, що надають історії особливої виразності, за переконливе відображення внутрішнього світу підлітка і крихкості взаємин між близькими людьми.

У номінації «Найкраща українська підліткова книга року» премія не вручена. Журі премії прокоментувало це так: 

«В українській підлітковій літературі ми шукали книгу, яка не дискримінує і реалістично говорить про актуальні для нас проблеми. Персонажів, у яких ми зможемо впізнати себе, яким повіримо і чия історія допоможе нам по-новому подивитися на себе і світ. 

Усі ці критерії надзвичайно важливі, і ми не можемо знехтувати жодним із них. Тому, на наш превеликий жаль, цього року ми не вручили премію у номінації “Найкраща українська підліткова книга”».

Спеціальну відзнаку за різноманітність отримало «Королівство шахраїв» Лі Бардуґо, видавництва Vivat – за відображення багатогранності людської ідентичності без стереотипів і дискримінації та за реалістичне зображення переживання травматичного досвіду.

Спеціальну відзнаку також вручили видавництву, яке видало найбільше книг, що сподобались підліткам, а саме – видавництву Vivat – за те, що знайомлять з найкращими підлітковими історіями з усього світу.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

208 thoughts on “Визначено переможців заснованої підлітками літпремії «Навиворіт»

    Добавить комментарий