Читання на вихідні: Десять новинок, які варто встигнути прочитати напередодні Книжкового Арсеналу

Майже кожне українське видавництво готує щось цікаве до Книжкового Арсеналу, та деякі з цих книжок вже приїхали з друкарень і їх можна прочитати вже цими вихідними.

Яка ж зухвала афера! І така тривала! Юній Елізабет Голмс кілька років вдавалось дурити і науковців, і впливових інвесторів, і видатних мислителів сучасності, серед яких навіть Генрі Кіссинджер! А все тому, що вона пропонувала чудо: компактний інноваційний прилад, здатний проводити різноманітні аналізи крові всього лиш з однієї краплі. Аналізатор від Theranos у кожну хату – спасіння для низки людей з хронічними хворобами. Занадто добре, щоб бути правдою? Саме так, бо це й неправда.

Роман-чар закружляє чистою енергією хурделиці і розповість про кохання божества до людини. Кохання, яке багато змінило у правічному побуті Завірюх. Воно – справжнє диво, бо в роду вже давно ніхто не закохується. Воно приречене чи стане даром? Потрібно зробити вибір: добро чи зло, світло чи темрява, спасіння чи загибель. Потрібно діяти, щоб урятувати найдорожче і віднайти себе. А ще ця магічна книжка здійснює сокровенні бажання, тож поділіться ними з нею.

Дорослим теж потрібні казки, можливо навіть більше, ніж малим. Дім – не тільки місце, де знаходять притулок недужі діти, а й магічний персонаж, що відгороджує їх від решти світу, створює ілюзію окремішності, іншої реальності, повнокровного життя. А, може, не ілюзію, можливо, саме так і повинно бути. Дім не такий вже великий, але для своїх мешканців як цілий Всесвіт. Там не діють звичні закони, немає імен, не чули про релігію. Тут все по-особливому і по-своєму затишно. Створення цього роману теж схоже на вигадку, але це вже зовсім інша історія.

Дуже весняна та квіткова обкладинка таїть у собі вірші, які то рвуть на шмаття, то полоняють меланхолійним настроєм, тут і юнацьке кохання, і подих смерті, і зізнання, і проповіді. Краса і біль, кохання і цинізм – Юрій Іздрик у власній ліриці зміг поєднати усе це. Звукопис та багатство метафор подарують шанувальникам поезії неабияке задоволення, а ніжні ілюстрації Мар’яни Савки милуватимуть око. Обережно: подекуди трапляється ненормативна лексика.

Вона мовчить. Мовчить вже шість років після того, як розстріляла чоловіка, з ким до того жила, здається, цілком щасливим подружнім життям. Художниця Алісія мовчить, тож ніхто не може з’ясувати мотиву. Підказку може дати автопортрет, який написала жінка, але поліція не знає, як до нього підступитись. Психотерапевт Тео Фабер вірить, що зможе розговорити мовчазну пацієнтку, та чи справді йому хочеться знати, що вона скаже. Чи варто взагалі комусь знати, чому вона мовчить вже шість років…

Український бізнесовий нон-фікшн, побудований на наших реаліях, суворих умовах та стресовій економіці. Про власний досвід розповідає інвестор Дмитро Томчук, який випробував себе і добувній, і у машинобудівній, і навіть харчовій промисловості, а тепер зосередився на ІТ. Він розкаже з чого починав, як вийшов на прибутковість, в яких випадках радить приймати колегіальні рішення, а коли варто взяти на себе всю відповідальність. А головне – чому бізнес в Україні вартий ризику.

Хто вам подобається більше: брати Грімм чи Ганс Христіан Андерсен? Чи, може, ви фанат Колобка та Рукавички? Щоб ви не відповіли, мандрівка до Казкополя вам просто необхідна, адже у цьому дивомісці улюблені персонажі живуть серед людей, навіть не надто виділяючись. Серія «Казок» від Vertigo – нове тлумачення знайомого, інший підхід до улюблених героїв, а ще це детектив! Білосніжка та Сірий Вовк намагаються з’ясувати, хто позбавив життя Рожинку і посіяв розбрат серед казкових створінь.

Збірка чи, може, роман? Оповідання, які тісно переплетені, об’єднуються в історію п’ятьох друзів, які шкільну дружбу проносять через все життя. На їхні життя накладається непроста історія їхніх родин, болюча історія України – від буремних визвольних змагань двадцятих років, кістлявого привиду Голодомору, снарядів Другої світової, важких дев’яностих до гібридної війни на Донбасі, яка породила внутрішніх біженців. Виявляється, що минуле все одно наздоганяє, навіть якщо не підозрюєш про нього.

Казочка на ніч від майстра моторошних і захопливих пригод. Ніл Гейман повернеться у дитинство і читачі слухняно підуть за ним кружляти між спогадів та жахіть. Пригоди з минулого, які здаються пустощами, та чи безпечні були вони. А з цією дівчинкою він товаришував, вона називала ставок океаном – це той самий океан з назви. Океан спогадів, які краще було б лишити забутими…  А ваше дитинство – яким воно було? Ви впевнені, що все це ставалось насправді? Що пам’ять не грається, підсовуючи фальшиві спогади? Можливо, все було геть інакше…

«Найвища перемога – не вступати в бій» – ця фраза з мультика має сенс, коли ми вибираємо свій шлях у житті. Дихати, рухатись, дослухатись до себе, а не одразу кидатись вперед на амбразури. Щастя любить тишу, воно вибирає мирних воїнів, які вперто та без скарг йдуть дорогою життя, відкриваючи свої сили на повну, шукаючи відповіді у собі, довіряючи, переписуючи свою долю, змінюючи та змінючись. Цей шлях ми пройдемо разом з автором, його наставником Сократом та дівчиною Джой.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

10 thoughts on “Читання на вихідні: Десять новинок, які варто встигнути прочитати напередодні Книжкового Арсеналу

    Добавить комментарий