Мумі-тролі, білі ведмеді і багато пригод: книги-подарунки для дітей 6-8 років

Напевно місячний локдаун оголосили, щоб ви встигли прочитати книжки, які ми для вас зібрали. Пірнайте в історії про науку, екологію, мандрівних котів, непосидючок та вреднюків. Вангуємо, всі ці книги перший раз нащадкам прочитають батьки, а згодом діти обов’язково повернуться вже для самостійного ознайомлення.

Непосидючка, який  любив бігати

Олеся Кешеля-Ісак

Дебютна книжка Олесі Кешелі-Ісак отримали дуже гарні відгуки. Її читають батьки, які зберегли в собі внутрішню дитину та дітлахи, які й хвилини не можуть втриматися на місці.

Книга стане в пригоді юним спортсменам, які йдуть до перших перемог, але мають бути готовими й до нових викликів та складнощів.

Найкращий друг головного героя – Тео — погоджується поїхати на дитячий забіг, але зазнає невдачі. Чи стане ця ситуація випробуванням для їхньої дружби?

В книзі є поради про вибір одягу для бігу, рекомендації по здоровому харчуванню – воно ж пальне для організму. Приємним сюрпризом стане медаль для вашого непосидючки, яка дістається з обкладинки.

Планета Земля

Рут Сімонс

Є такі книжки,  які батьки купують для себе, але прикриваються дітьми. «Планета Земля» — саме таке видання.

Інтерактивна книга для дошкільнят та молодших  школярів  — це знахідка для «чомучок». Витинанки, віконечка, різноманітні прошарки показують з чого складається земля, льодовик, вулкани. Малий читач підніметься на гору,  спуститься в печеру, дізнається про принципи формування погоди та зрозуміє звідки беруться бурі та землетруси.

Спочатку батьки будуть допомагати зі засвоєнням матеріалу, але книга має перспективою, адже саме так має виглядати перший підручник з географії.

Історія доктора Дуліттла
Г’ю Джон Лофтінг

Книга про дивакуватого лікаря, який навчився розуміти мову тварин, рекомендована дітям від 6 років. Доктор Дуліттл надихнув Корнія Чуковського на всім відомого доктора Айболіта. А далі буде все за звичним сценарієм: хворі мавпи викликають лікаря  в Африку.

Олдріх Ружичка
Як це створено? За лаштунками звичних речей

 Олдріх Ружичка пише книги на вічну тему «як це влаштовано». В його доробку – видання про таємниці пірамід, народів майя, автомобілів та літаків.  В книзі «Як це створено? За лаштунками звичних речей» автор зупиняється на історії 6 буденних предметів: ложка, хліб, футболка, склянка, стілець, книжка. Наприклад, в історії про хліб дитина прослідкує за процесом виготовлення хлібу в різних країнах та отримає запрошення спробувати спекти ароматну паляницю.

Це перша книжка серії «Як це створено?», яка вийшла у видавництві #книголав, а значить обов`язково буде продовження.

Сестри Греміє. Сон Сари 

Джованні ді Грегоріо

Алессандро Барбуччі

А ваша дитина вже знайома з коміксами? Молодші школярки точно оцінять пригоди трьох сестер  Ґреміє, які одного разу знаходять на горищі  загадкову світлину з вагітною мамою. Яка таємниця захована на старій фотографії?

Автор коміксів відомий італійський художник Алессандро Барбуччі створив історію, яка проситься на екранізацію студії Дісней.

Киці-мандрівниці

Галина Манів
Дмитро Печенків

Всім котолюбам читати обов’язково. Киці Муля й Манюня — справжні туристки, які люблять мандрувати. В першій книзі з серіїї котодівчатка відвідують три країни.

 В процесі подорожі діти дізнаються багато нового: що таке опера у Відні, чого тоне Венеція і які пам’ятки розташовані в Римі. А коли Миколай забарився з подарунком, то активні киці вирішили поїхати аж в Гренландію.

Книги Галини Манів можна назвати першими путівниками для малечі.

Казкарка пише легко та невимушено і в цьому році потрапила в довгий список головної премії для дитячих письменників —  імені Ганса Крістіана Андерсена.

 

Різдвозавр та Зимова відьма

Том Флетчер

Хто не прочитав «Різдвозавра», до того Різдво не прийде) Друга частина серії про Різдвозавра з чорно-білими ілюстраціями.

Хлопчик Вільям побував в гостях у Санти та отримав в подарунок здійснення чарівного бажання. Але право на бажання Вільям втратив і тепер інші люди можуть скористатися ним. А хлопчик так мріяв побачити маму, яка давно померла.

Велика книжка суперСил

Сусанна Ісер

Не тільки Супермен має суперсилу, але й кожен з нас. Ця книга мотивує дитину  оцінити свої здібності та всіляко розвивати їх.

Каталонська письменниця  Сусанна  Ісер випустила цілу серію книг та доповнила їх робочими зошитами. У «Великій книзі суперСил» розбираються  творчість, наполегливість, танець, пристосування або вміння розповідати історії або уважність. Всі ці поняття дитина вивчає через короткі історії та  влучні характеристики персонажів.

Тож, а яка твоя суперсила?

 

Як допомогти їжачкові та захистити полярного ведмедя

Джес Франч

Модне сьогодні екологічне мислення можна прищеплювати змалечку – може тоді наші діти зроблять планету кращою та чистішою. Книга британської біологині Джес Франч розповідає про тринадцять локацій живої природи: сади, живоплоти, пустища, ліси, високогір’я, заболочені місця, узбережжя, прісні води, океани, савани, джунглі та гори, а також їх мешканців. Всі ці місця потерпають від діяльності людини.

І поки екологічні організації рятують ведмедів, кожна дитина може почати з допомоги їжакам або протирати лампочки в настольній лампі – чисті лампи служать довше.

Твоє тіло

Елеонора Барзотті

Книжка-екскурсія по тілу людини, органам, смакам та процесам. Дитині спочатку буде цікаво відкривати віконечка, а їх тут аж 70. Крім будови тіла, малий «чомучка отримає відповіді на багаточисельні «чому»: як працює мозок, чому ми хвормо і як розрізняємо різні смаки.

 

Сім святкових бажань

В цій книзі українські письменники розкривають секрети святкування Нового року та Різдва в різних куточках світу: Ісландії, Швеції, Італії, Німеччині, Китаї, Азербайджані і  не тільки. снують книги, які здатні стати справжнім душевним символом зимових свят. 

Наприклад, у Ісландії діти чекають 13 тролів, а потім з батьками вбираються в гарні піжами, та влаштовують сімейні читання. Погодьтеся, це прекрасна традиція, яку варто позичити у ісландців. А першою книжкою може стати саме «Сім святкових бажань.

Різдво  приходить в країну Мумі-тролів

Туве Янссон

В доробку відомої фінської письменниці  Туве Янссон  —  8 повістей, один збірник і 4 книжки в картинках про сімейство Мумі-тролів. Ці книги, ілюстрації до яких Янссон виконувала сама, стали популярними у всьому світі й досі продаються  накладом понад 1 мільйон на рік.

Книжка, яка потрапила в наш огляд, – адаптована повість «Ялинка»  про метушню навколо Різдва, яке приходить у Мумі-долину: спочатку білі мухи налетіли, а потім всі почали чепурит  ися та готувати подарунки. 

Але ж ми памятаємо, що мумі-тролі дуже люблять пригоди, а якщо трапляється щось надзвичайне, то вони мерщій біжать до мами і кричать: Мамо, прокидайся, щось страшне йде до нас, Різдвом називається!

Найкращі різдвяні історії

 Збірка різдвяних та зимових казок: від «Снігової королеви» до казок про Санту. У виданні представлені казки братів  Грімм, Шарля Перро, Ганса Християна Андерсена, Чарльз Діккенс

 Плюс цієї книги – гарні ілюстрації та мінімум тексту на більш ніж 200 сторінках. Такої книги вистачить на місяць локдауну і далі.

 

Препогані діти

Девід Вольямс

Для вас буде відкриттям, але книги з «чорним гумором» для дітей також існують. Зверніть увагу на  справжню енциклопедію шкідливих звичок. Так, суперфанатка серіалів зрослася з канапою, хтось розвів вошей, а дехто виростив сміттєстрахіття в купі неприбраного сміття в своїй кімнаті.

Після прочитання прийдеться щось змінювати в своєму житті, щоб не бути як Берта  — рюмса вперта, яка згаяла 7 з 8 прожитих років на плач і скигління.

 

«Велика книга різдвяних ігор»

Клаудія Бордін

У практичному книжковому форматі ви побачите вісім традиційних настільних ігор, які відтворені у новорічно-різдвяному оформленні. Щоб розпочати гру, дітям просто потрібно від’єднати та зібрати картонні фігурки на зворотному боці книги. З чого почнете: з різдвяного села чи фабрики подарунків? Спершу дитина під орудою дорослого може просто розглядати малюнки чи рахувати клітинки. А далі – як піде, бо все залежить від завзяття та фантазії. Ігри  подарують багато приємних моментів в сімейному колі.