Почему мы до сих пор выбираем между работой и семьей? 18 советов, как найти свое место «Між двох вогнів»

Автор фото: Ірина Юрченко

Каждая мама… Да что там, каждая семья, все мы рано или поздно сталкиваемся с выбором — семья или работа? Кто-то жертвует успешной карьерой (ведь детям нужна мама — круглосуточно, без мамы нельзя!), а кто-то не уделяет желаемого внимания любимым детям (отец должен зарабатывать и точка!). Сидим в плену стереотипов и верим, что когда-то все наладится и каждый сможет заняться тем, чем хочет. Есть ли смысл в таких крайностях? Можно ли обойтись без жертв? Как научиться справляться со всем одновременно? И как не сойти с ума, делая свой выбор? Ответ один: посмотреть на свою жизнь иначе, избавиться от стереотипов и быть не только семьей, но и одной сильной командой. Этому посвящена книга Анны-Мари Слотер «Між двох вогнів».


«…бути успішною жінкою — означає вирватися з полону нових стереотипів і припущень, і не лише для жінок, а й для чоловіків. Це значить кинути виклик значно ширшому тлумаченню самого поняття “успіх” і його вимірів, того, що і чому ми цінуємо, походження людської природи й того, чим насправді є рівність. Це значить — переосмислити все: від вигляду робочого місця до життєвих позицій і стилів управління.»

«…що швидше ви стаєте босом, то легше вам вдається поєднати роботу та сім’ю. І віра в те, що ви можете стати босом, — це необхідна умова, яка приведе вас до цього.»

«Гнучкість полягає у здатності впоратися з несподіванками й відійти назад, прийнявши можливість існування багатьох інших доріг, які все одно доведуть до одного місця призначення. Довіра та впевненість — це основи особистої стійкості.»

«Потреба у дбайливому партнері — це маленький секрет, про який не говорять жінки-лідери, які збираються разом у місцях на кшталт щорічного саміту найбільш впливових жінок за версією журналу Fortune.»

«Секрет полягає у тому, аби збалансувати підтримку й очікування. Точніше кажучи, для нас самих, наших сімей і роботодавців важливо поставити себе понад усім у правильний момент.»

«Звісно, дітям потрібна мама. І тато. А також бабусі-дідусі, рідні й двоюрідні брати-сестри, тітки, дядьки та близькі друзі сім’ї, які будуть стежити за ними на фейсбуці та піклуватися про них у ті періоди, коли порада батьків чи просто розмова з ними раптом стають нестерпними. “Дітям потрібні мами” — це правда. Проте “Дітям мами потрібні більше, ніж інші люблячі дорослі в їхньому житті” — неправда.»

«Я не впевнена, що потрібно зневажливо дивитися на багатьох чоловіків і небагатьох жінок, які досягли успіху, і щоразу вказувати їм на те, що вони втратили. Краще визнати жертви, на які вони пішли, будучи в’язнями часу та суспільних норм, ніж просити уявити їх інший світ для своїх дітей.»

«Недооцінювання догляду за дітьми — це корінь глибокої проблеми, яка призводить до деформації та дискримінації у багатьох сферах суспільства. Коли ми розплющимо очі та змінимо фокус з жінок та роботи на змагання та догляд, тоді зможемо побачити нові рішення й нові варіанти, що відкриють двері розвитку та змінам.»

«Перше, чого нам потрібно позбутися — це наших божевільних очікувань від самих себе.»

«Нам потрібно відійти від наших нових власноручно зроблених п’єдесталів. Коли ми відчуваємо себе пригнічено, нам потрібно спинитися й попросити про допомогу. Часто визнання слабкості потребує більше сили, ніж удавання нескінченної компетентності.»

«Якщо ми зможемо позбутися безлічі стереотипів, упереджень, очікувань, подвійних стандартів та сумнівів, які багато хто з нас носить із собою, тоді відкриється новий світ можливостей. Можливо, ми позбудемося статусу супержінок, але здобудемо набагато більше.»

«Подумайте про те, як часто одружених мам запитують “Сьогодні ваш чоловік сидить із дітьми?”, коли ті вийшли кудись увечері. Чи можете ви уявити одруженого чоловіка у цій ситуації, щоб його запитували, чи його дружина “сидить із дітьми”?»

«Інший подвійний стандарт я називаю “синдром татового німба”. Кожна знайома мені мама, у якої чоловік піклується про дітей вдома, є свідками цього феномену. Тати, які виконують рутинну роботу мам, вважаються дивовижними.»

«Ми повинні припинити підносити татів за те, що будь-яка працююча мама робить завжди.»

«Якщо ви хочете досвідчувати радість та вигоди успішної кар’єри й люблячої сім’ї, вам потрібен план.»

«Ніколи не приймайте рішення залишити роботу, коли перебуваєте у кризі.»

«Почніть бути чесними наскільки це можливо, із собою та одне з одним про свої найглибші кар’єрні прагнення.»

«Сім’я — це фундамент розвитку. Щонайменше з часів промислової революції ми розподілили роботу на дві різні сфери, одна — це світ чоловіків, інша — жінок. Що більше жінки входили у світ роботи, то більшого тиску зазнавала сім’я, і навпаки. Однак наскільки сім’я робить роботу можливою, настільки й робота робить можливою сім’ю.  Від нас залежить створення умов, які зміцнюватимуть і те, і інше.»


Читать: Книжный Арсенал 2018. Новинки нон-фикшн в Yakaboo

Читать: Между нами девочками: 10 способов разбогатеть


Купить книгу в Yakaboo

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

18 thoughts on “Почему мы до сих пор выбираем между работой и семьей? 18 советов, как найти свое место «Між двох вогнів»

    Добавить комментарий