Мемуари, які варто прочитати: американський мрійник, психолог у концтаборі та українська гімнастка

Сьогодні у черговому завданні весняного бінго - зіркові автори: президент Барак Обама, гімнастка Ганна Різатдінова, модельєр Томмі Гілфіґер. Вони не завжди були такими відомими, а шлях угору потребував чимало зусиль. Читайте мемуари, де відомі люди чесно розказують «як гартувалась сталь».

Мрії мого батька. Історія про расу і спадок

Барак Обама

 

Книжка вийшла в світ у 1995 року, коли 44-й президент США був відомий лише як громадський діяч і перший в історії президент журналу Harvard Law Review афроамериканець. Нарешті цього року ми можемо її читати українською.

З уст Барака Обами дізнаємося про його дитинство, життя на Гаваях та Індонезії, про його велику родину та їхні цінності, про навчання в школі та університеті, про смерть батька і подорож до Кенії, громадську діяльність в США. Про все це він розповідає щиро, без перебільшень і приховувань. «Мрії мого батька» — це книжка-самопізнання, самоаналіз і самоідентифікація. Цікаво прямувати до витоків разом із 44-им президентом. Звісно, Обама — не письменник, у чому він чесно зізнається в передмові, але відверта розповідь автора дійсно заворожує.

 

Їж і біжи. Неймовірна історія вегана-ультрамарафонця

Стів Фрідман, Скотт Джурек

 

«Найшвидша» книжка у добірці. Чому? Її автор — один із найтитулованіших ультрамарафонців світу, американець Скотт Джурек. У 2010 році він встановив американський рекорд із добового бігу, подолавши майже 267 км за 24 години. А ще переміг у низці змагань, зокрема двічі у найжорсткішому забігу в світі — «Бедвотер».

Джурек розповідає про вимогливого батька та стосунки в сім’ї, про свій біговий шлях,  перехід на рослинний раціон, про те, як він мало не помер на 112 кілометрі в Долині Смерті, та інші бігові пригоди. Спортсмен ділиться досвідом підготовки до ультрамарафону,  пояснює, як раціонально розрахувати свої сили та добігти до фінішу, втримавшись від DNF. Ну і, звісно, пропонує рецепти збалансованих рослинних страв, які збирав по всьому світу й готує сам.

Обережно! Після прочитання книжки захочеться почати ранок з  пробіжки.

Американський мрійник. Моє життя у фешн-індустрії

Томмі Гілфіґер, Пітер Кноблер

Історія засновника відомого бренду може здатися знайомою та близькою. Особливо, якщо ви пам’ятаєте 90-ті роки, коли в Україні не було чого купити, а про брендовий одяг залишалося тільки мріяти. Схожі думки були і в популярного дизайнера Томмі Гілфіґера.

Він був простим хлопцем із багатодітної сім’ї з провінційного містечка Ельміра. Його батько — годинникар, а мати — медсестра. Хлопця змалечку заворожував брендовий одяг і взуття. На уроках алгебри він розглядав туфлі вчителя і міркував над їх покращенням, а не обчислював квадратні корені. Пізніше Гілфіґер разом із друзями відкрив свій магазин, всю школу переодягнув у хіпстерський одяг і пропонував новий стиль життя.

Природжений талант і відчуття трендів у майбутнього дизайнера швидко забезпечили йому популярність у рідному містечку та не тільки. У молодого дизайнера одягалися — Майкл Джексон, Шеріл Кроу та Брітні Спірс, а в 2012 році він навіть отримав премію «За життя» Джеффрі Бене. Цікаві спогади та зустрічі, фото та дизайнерські ідеї — усе на сторінках мемуарів.

Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху

Мей Маск

 

Жінка. Матір. Супермодель. Дієтологиня. Мемуари Мей Маск вражають із першої сторінки. За її 70 з плюсом років сталося чимало – подружнє життя та знущання чоловіка, неможливість боротьби із сімейним насильством, безгрошів’я та страх, самостійне виховання трьох дітей, численні підробітки та постійні переїзди, кар’єра супермоделі та дієтологічна практика. Жінка не раз починала життя з нуля, виборювала собі місце під сонцем і ніколи не складала рук, адже якщо щось іде не так, то потрібно просто змінити план і рухатися далі. Життєве кредо Маск, як і її батьків, – «У фермера є план». Завдяки своїй цілеспрямованості та готовності до непередбачуваних поворотів долі у 61 рік вона потрапила на обкладинку журналу New York, у 67 – вийшла на подіум Нью-Йоркського тижня моди, а в 69 – стала обличчям косметичної компанії CoverGirl.   

Кімната, де це сталося. Мемуари з Білого дому

Джон Болтон Сміт

Її блокував Мін’юст США. Її намагалися заборонити через суд. Автору погрожували переслідуванням і звинуватили у розкритті таємної інформації. Але все ж її видали і навіть переклали українською. Йдеться про книжку Джона Болтона, ексрадника президента США Дональда Трампа. Імовірно, це одна з найскандальніших робіт за останні роки.

Болтон відкриває двері до Білого дому для широких мас і ретранслює події, в яких брав безпосередню участь. Він змальовує постать Дональда Трампа, його характер та поведінку, розповідає про його роботу на посаді президента, зокрема суперечливість рішень та втягнення країни в національні і міжнародні конфлікти.

Чому Трамп опирався надавати Україні фінансову підтримку, як він ставився до своїх підлеглих, як саме відбувається комунікація між лідерами держав та що вони думають про Україну, які причини взаємодії з Китаєм, Північною Кореєю, країнами Близького Сходу та ЄС – відповіді на ці та багато інших надзвичайно таємних і дошкульних питань шукайте в книжці.

Мій роман зі спортом

Анна Різатдінова

Якщо ви заздрите витонченості та вправності гімнасток, тоді ця «тендітна» книжка занурить вас у їхній світ сповна. Українська   гімнастка Анна Різатдінова розповідає про свій титанічний шлях до олімпійської бронзи.

Книжка почалася з жарту, що після завершення Олімпійських ігор, де гімнастка здобула бронзу, вона опише свою історію, що мотивуватиме та підтримуватиме схожих на неї дівчат.

Перші кроки в художній гімнастиці, наставники, які вели її до перемоги, та постійно вимагали більшого, шалений ритм тренувань, надмірні фізичні та моральні навантаження, знесилення та бажання покинути все, боротьба з собою та вистраждані перемоги – у книжці описано справжню армію для дівчат.

Усе без прикрас: гімнастка розповідає про конфлікт з Іриною Дерюгіною, але найбільше вражають методи Альбіни Дерюгіної – чого варті посилені тренування у Криму в найбільшу спеку.

Різатдінова навіть чесно зізнається, що і в неї складний характер, але без характеру великими спортсменами не стають.

Здається, після прочитання хтось зрадіє, що її мрія стати художньою гімнасткою так і не здійснилась.

Дрібних мрій не буває. Про сміливість, уяву та становлення сучасного Ізраїлю

Шимон Перес

Оповідь не лише про становлення національного лідера, а й цілої країни. Шимон Перес, експрезидент і експрем`єр-міністр Ізраїлю, згадує про велику мрію батьків  — повернутися до свого істинного дому.

Кілька поколінь Пересів виросло у польському містечку Вишнево, кожен бажав повернутися до Палестини. Коли Шимону було 11 років, ця мрія здійснилася. Хлопець закінчив школу у селі Бен-Шемен, згодом очолив молодіжні сіоністські рухи та брав активну участь у розбудові країни.

За свої 66 років у політиці Перес був і міністром в дванадцяти урядах, і двічі прем’єр-міністром, і президентом Ізраїлю. Він розповідає про свої здобутки та успіхи Ізраїлю в авіаційній й аерокосмічній сферах, про перемовини з главами європейських й азійських держав, намагання подолати тероризм на Близькому Сході й у світі, а також розбудову нової нації.

Ця книжка – не звичайні мемуари, переповнені враженнями та роздумами авторами. Тут є і мотиваційні настанови, які варто взяти на замітку.

Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі

Вiктор Франкл

 

Ці спогади переносять нас у концтабори Дахау і Освенцим. Австрійський психолог, психіатр і філософ Віктор Франкл наважився сказати про те, що роками мовчали. Мемуари розійшлися накладом в десять мільйонів примірників і перекладено понад 20 мовами світу.

Книжка складається з двох частин. У першій — ув’язнений розказує про перебування в концтаборі: голод, приниження, знущання, виживання в нелюдських умовах, біль і туга. У другій — мовиться від імені психолога, що переповідає власні спостереження за собою й іншими бранцями та дає фахові роз’яснення. Крім того, Франкл обгрунтовує новий психіатричний метод — логотерапію, згідно з якою людина самостійно вибирає, як ставитися до свого життя, подій та світу довкола. Він ділиться віднайденими стратегіями для захисту розуму від божевілля, збереження здатності мислити свідомо та продовжувати жити далі.

Що я знаю про роботу кав’ярень. Реалії бізнесу від власника мережі 3fe Coffee

Колін Гармон

 

Ви затятий кавоман? Мрієте про відкриття власної кав’ярні? Хай маленької, але своєї? Мемуари Коліна Гармона, власника мережі 3fe Coffee, розкриють вам закулісся кавового бізнесу. Він чотириразовий переможець Чемпіонату барист Ірландії та фіналіст Всесвітнього чемпіонату барист. А ще відкрив чотири кав’ярні в Дубліні, що здобули популярність серед місцевого населення і туристів.

А ви знали, що проблема з каналізацією — одна із найпоширеніших? А про те, що 98 % запашної фільтр-кави — це насправді вода? Гармон розкриває всі секрети бізнесу від початку до кінця. Як вибрати локацію та приміщення для кав’ярні, які дрібнички варто врахувати, як наростити клієнтську базу, яке обладнання потрібне для запуску роботи, які секрети смачної кави та як покращити найгіршу, як наймати працівників і будувати корпоративну культуру, як вирахувати дохід і витрати — автор все-все детально розбирає. З цією книжкою ви не лише зрозумієте, чи кавовий бізнес для вас, а й зможете впевпено стартувати.

Неортодоксальная. Скандальное отречение от моих хасидских корней

Дебора Фельдман

Ця автобіографічна історія сколихнула світ. Книжка стала бестселером і навіть була екранізована. За версією кінокритиків BBC, «Неортодоксальна» входить до 15-ти кращих нових серіалів Netflix, HBO та Apple TV 2020 року. Можливо, ви вже бачили один із епізодів на Netflix?

Дебора Фельдман розповідає історію своєї втечі з консервативної релігійної общини сатмарських хасидів. Це найсуворіший напрямок сучасного юдаїзму, який забороняє: читати нерелігійні книги, говорити англійською мовою, носити сучасний одяг, користуватися інтернетом, здобувати світську освіту, дивитися кіно, відвідувати театр і бібліотеку. Як взагалі в таких умовах можна жити на повну? Наша героїня теж замислилася про це.

У 17 років Дебору видали заміж за чоловіка, з яким вона ледве знайома, а в 19 — стає мамою. Дівчина усвідомлює, що під загрозою не лише її майбутнє, а й маленького сина. Вона наважується кардинально змінити своє життя та цілеспрямовано будує план втечі з громади. А для цього потрібно навчитися жити у світі за межами общини. Героїня читає світську літературу англійською, вчиться водити машину та вступає до університету. Сьогодні Дебора разом з сином живе в Берліні, пише книжки і перед нею відкриті всі двері. Нарешті вона може бути, якою захоче.