«Маленька зла книжка»: жахастик для дітей

Творіння німецького письменника Магнуса Міста протягом кількох місяців входило в топ-10 книжок за версією Spiegel-Verlags і Thalia, а тепер перекладено українською. «Маленька зла книжка» змушує відгадувати загадки, заманює у пастки, бешкетує та ще й показує язика. Вона легко замінить гру на ґаджеті. Дитина навіть не помітить підміну.

Феномен жахастиків

У чорному-чорному місті, на чорній-чорній вулиці, у чорний-чорний день… 

Знайомо? Саме так починалася більшість страшилок у нашому дитинстів. 

Раніше побутувала думка, що жахіття негативно впливають на дитячу психіку. На зміну їй прийшла нова позиція — вони допомагають боротися зі страхами та підготуватися до небезпек, що чекають в реальному житті. 

Герої книжок-жахастиків психологічно близькі сучасним дітям і підліткам. Вони, як читачі, дорослішають і пізнають світ навколо. Щоб перебороти страхи, потрібно навчитися брати відповідальність за свої вчинки, життя та долю близьких людей. Персонажі страшних історій стають прикладом для наслідування.

Жахастики нагадують вакцинацію, коли дитина отримує контрольовану дозу жаху під контролем дорослих. Вона в приємних умовах, можливо, навіть вдома, і відчуває себе захищеною. Тому здатна подолати свої побоювання набагато легше, ніж якби ця історія сталася в реальному житті.

Зла, але маленька

«Маленька зла книжка» виділяється серед своїх жахливих суперниць тим, що вона має власний голос і оповідає свою страшну історію самостійно, а не вустами персонажів. Видання перетворюється на реальне страховисько, але маленьке. Дитятко-жахіттячко, що намагається стати найзлішою і найстрашнішою у світі. Але її потрібна допомога читача. 

«Маю кілька чудових ідей. Я знаю моторошні історії та злі загадки, але зрозуміло, що мені потрібен читач, аби перевірити їх. Так би мовити, жертва, на якій я зможу випробувати свої ідеї, розумієш?».

З перших сторінок книжка перевіряє читачів на хоробрість. Сміливців вона запрошує до пригоди, а боягузам пропонує відкласти книжку заради власної безпеки. Цей жахастик навмисно ставить ультиматум, щоб заманити до читання.

Книжка без манер

Маленька злючка бреше, обманює, ображає та обкрадає кожного читача. Але стоп. Що книжка може у нас вкрасти? У неї ж навіть рук немає.

«Це не можна придбати навіть за всі гроші у світі. Я маю на увазі час. Час — ідеальна річ для крадіжки». 

Ця малеча таки вкрала час, але це було приємне викрадення. Бо слухати страшнючі історії, розгадувати хитромудрі загадки та просто розглядувати її гримаси — це задоволення. 

Жахастик про слухняну Клару

Ні, тут немає помилки. Зла книжка справді розповідає історію «Дівчинка-куля» про дуже слухняну дівчинку на ім’я Клара.

«Клара хотіла бути найчемнішою дитиною у світі. І тому вона завжди робила те, що від неї бажали її батьки чи вчителі». 

Одного разу під час вечері вдома Клара відчула здуття животика. Спочатку вона боролася, а потім збагнула, що вдома може почуватися спокійно, і випустила гази. Батьки не схвалили її дій. Кларі стало соромно за свій вчинок і вона заприсяглася більше ніколи не пукати. Навіть у туалеті. Тож її поведінка мала погані наслідки: у неї болів живіт, а ще вона щодня все більше гладшала. Тоді Клара почала дотримуватися бобової дієти. І гази почали надувати її ще дужче. Вона перетворилася на кульку. Що сталося з цією чемною дівчинкою далі? Читайте в книжці. Спойлер — не забувайте, що це моторошна історія, тому хепі-енду не буде.

У лабіринті

«Маленька зла книжка» постійно перекидає читача з однієї сторінки на іншу. Ось ми 35-й сторінці, а, відповівши на питання, маємо перейти на 4-у, 23-у або 54-у. Дуже незвично. 

А ще книжка-злюка намагається заманити читачів у свою пастку. І їй це вдається. Вона обманом запроторює нас до темниці. 

Щоб трохи втішити чи вгамувати нашу лють, книжка розповідає моторошний жахастик про бешкетника Альберта, який перетворив місто на ванну з мильними бульбашками і сам втрапив у халепу. Але для виходу із в’язниці мало послухати оповідь про цього шибеника. Треба ще й відгадати загадку. 

Якщо здогадаєтеся, який вираз обличчя у маленької злюки в цю мить, то ви зможете вибратися з темниці і продовжити читати оповідь. 

Якщо ж ні, то потрапите на таку сторінку. 

Точнісінько, як по лабіринту ходиш. Але він — не звичайний, а книжковий. Та й взагалі все видання — це велика головоломка чи дрімучий ліс, де на кожному кроці чигають небезпеки та пастки. 

Посмішка у кінці

Насамкінець «Маленька зла книжка» просить читачів поставити її між двома класними книжками, щоб їй не було самотньо, а ще навідуватися до неї. 

«Можливо, коли тобі буде нудно і ти абсолютно не матимеш чим зайнятися. Тоді ти, мій найдорожчий друже, зможеш знову зазирнути в мене. Або просто погортати сторінки і загнути в них кутики». 

Кому варто читати

«Маленька зла книжка» ідеально підійде для дітей, які раніше не читали жахастики, та тих, хто любить різні загадки, квести і пригоди. 

Кому не варто читати

Тим, хто любить послідовний опис подій, а не коли оповідь обривається і перескакує на кілька сторінок вперед, а потім знову повертає нас назад. 

Схожі книжки

Кораліна
Ніл Ґейман

Останні підлітки на Землі
Макс Бралліє

Як я зустрів свого монстра
Аманда Нолл

Химерний Київ
Тетяна Стрижевська

Авторка: Любов Ляшко