Макс Кідрук потрапив у Forbes з новим оповіданням

Оповідання «Із поверненням, капітане» Макса Кідрука опубліковали у квітневому номері журналу Forbes. В ньому йде мова про проект видобування корисних копалин з астероїдів.

Макс Кідрук відомий як автор першиз українських технотрилерів «Бот», «Твердиня», а також роману-катастрофи «Жорстке небо».

«У моєму новому оповіданні «Із поверненням, капітане» мова йде про розробку навколоземних астероїдів та про те, як зміниться світова економіка, коли людство почне видобувати більше кольорових металів, ніж потребує земна промисловість», — пише Макс у Фейсбуці.

Автор дводить, що навколоземні астероїди, фактично сміття, що залишилося від формування Сонячної системи і яке, на відміну від планет, не проходило етап розплавлення.

«На Землі всі по-справжньому цінні метали через вулканізм і раннє бомбардування поплавилися й опустилися до ядра, на поверхні їх концентрація нікчемна. В астероїдах усе навпаки — концентрація значна й більш-менш рівномірна. Розумні люди оцінюють арканення одної такої брили в $1 млрд. Це чотири 747 Боїнги, порівняно небагато, зважаючи, що кількість платини, паладію, родію чи іридію, які можна витягти, в тисячі разів перевищує обсяги видобутку на Землі. І по-третє, на астероїдах є вода, яка за півтори сотні років буде в космосі чимось на кшталт нафти для нинішньої епохи на Землі», — аргументує Макс свою теорію.

В оповіданні Макс наводить 4 таблички, де показує, що за близьких до нинішніх цін на кольорові метали навіть крихітна експедиція може вийти на оборот $9 млрд. 

Автор зізнається, що у 2021 році оповідання буде його єдиною публікацією – нових романів не планується.

Кідрук раніше зізнавався, що любить фантастику, прочитав багато науково-популярних книг, які сформували уявлення про те, яким є цей всесвіт, чому він такий, звідки він взявся, куди він прямує.