Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату

Сьогодні День народження письменника Доржа Бату. Його життя  — готова чернетка цікавої книжки. Сходознавець за освітою та колишній журналіст Андрій Васильєв – або Дорж Бату на бурятській мові – зараз працює корегувальником в НАСА. А ще він був журналістом, тестувальником та медіаконсультантом в ООН.

У 2018 році світ вийшла його перша книга «Франческа. Повелителька траєкторій», що розповідала про реальні події  з життя його колеги під час спільної роботи.  Влітку цього року Бату презентував новий  роман «Моцарт 2.0».  

Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату 0

Про відчуття себе та зміну країн

 

Дорж Бату —  монгол за національністю. Він  народився в Бурятії, говорить монгольською мовою, вихований як монгол. Коли його називають українцем –   вважає це дуже почесним. Зараз він  – громадянин США і не зараховує себе до якоїсь одної нації.

Він не може  з впевненістю сказати, що залишиться  назавжди жити у США. Купа американці живе зараз по світу, працюючи з різних країн. Відбувається глобалізація. Вже не буде так, як було колись: батьківський будинок, який належав колись дідам-прадідам, який треба залишити дітям чи внукам. У Штатах це все вже давно не так. Сім’я спокійно переїжджає з штату у штат, залежно від того, де пропонують кращу роботу, і вже зникає поняття «родинне гніздо» – воно дуже застаріле й архаїчне.  

До речі, Доржа можна назвати справжнім поліглотом – він знає українську, російську, англійську, монгольсько-бурятську, китайську,  тібетську, старомонгольську.

Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату 0

Голодомор - спільна травма України та Монголії

В Монголії також був Голодомор: монголи кочували і коли прийшла радянська влада, почалася колективізація, худобу почали заганяти в колгоспи. Це була фатальна помилка — таку кількість худоби неможливо прогодувати на одному місці. Худоба почала гинути і монголи залишилися без засобів до існування. Почався голод. Частина людей намагалася втекти в Монголію, але на кордоні стояли червоні кулеметники. У цей період чисельність  народу кочівників зменшилася майже вдвічі — загинуло близько 200 тисяч людей.

Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату 0

Коли встигає писати книжки

Активна зміна Доржа в НАСА триває 4 години – всі пригоди, описані в книзі,  траплялись до активної зміни або під час зміни. Робочий час передбачає  дві перерви по 15 хвилин, протягом яких він набирав історію на смартфоні. За 15 хвилин  встигає накидати її повністю, а на другому брейку  вже доводив її до фіналу. Колеги спочатку не вірили, що Дорж пишу книжку, а тепер письменник  каже: будеш себе погано поводити – зроблю з тебе антигероя. Вдома писати неможливо – багато турбот, дружина, яка вчиться та дорослі діти.

Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату 0

Як ставлять до письменства колеги в NACA

Вони не сприймають  Доржа  як письменника —  він просто колега, який займається корекцією траєкторії  космічних апаратів. На супутники впливає багато факторів  — гравітація, гравітаційне обурення Землі, Місяця, електромагнітні поля, інерція від останніх корекцій. І якщо не корегувати траєкторію, то  частина на супутників або впаде на землю, або зійде з  «маршруту» і вже не зможе виконувати своїх завдань.

Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату 0

Про життєві траєкторії

У дитинстві Дорж кидав все, що траплялося до рук —  його тітка, мамина сестра, називала його Гунай Петрович Кідалкін. Все жбурляв, воно розбивалось, поки одного разу не взяв молоток, кинув в стіну, а він відскочив і поцілив в чоло.  Мабуть, ще з дитинства траєкторії цікавили)

Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату 0

Про помилки в житті

Вважає, що в житті зробив багато вчинків, за які  соромно.  Наприклад,  втрапив у міжнародний скандал – взяв інтерв’ю у начебто лідера російської опозиції Олексія Навального, а насправді був це пранкер або провокатор чи сам Навальний – ніхто не знає.  

Людина – космос: 7 фактів з життя письменника Доржа Бату 0

Про протипів головних героїв

Героїні першого роману та колезі Доржа Бату по роботі в НАСА Франчесці  — 27 років. Вона народилася в Сполучених Штатах, але походить з сицилійської родини. Дівчина – аутистка, що робить її дуже особливою. Вона дуже запальна, але водночас геніальний математик, яка тримає в голові масу інформації. Так, Франчесці достатньо почути назву сателіта, і вона вже знає, коли його останній раз корегували, які були координати, кут повороту тощо. Фактично, це ходяча енциклопедія з якою дуже комфортно працюється.  «Ми всі – це PC, операційна система Microsoft, а вона – це Mac», — любить повторювати письменник.

А ви читали книжки Доржа Бату?

img183_1_51

Франческа. Повелителька траєкторій
Дорж Бату

franchesca_2_cover_ean1_face

Франческа. Володарка офіцерського жетона
Дорж Бату

img_35351

Моцарт 2.0
Дорж Бату