Вчимося з дитиною правильно говорити: логопедичні книжки від фахівця

14 листопада відзначається Міжнародний день логопеда. Блог Yakaboo підготував для вас огляд логопедичної літератури, яка стане в пригоді як батькам дітей з порушенням мовлення, так і логопедам та педагогам.

Для зручності ми підготували для вас літературу блоками, над якими працює логопед або ж самостійно можуть працювати батьки. 

1. Розвиток фонематичних процесів

Однією з перших ігор для розвитку фонематичних процесів може стати цей комплект.

Уже в 2-3 роки дитина розрізняє звуки мовлення. Тому з нею сміливо можна визначати перший та останній звук у слові, ділити на склади, вигадувати слова на ту ж букву, що й зображення на картинці, вчити голосні та приголосні.

У перших класах школи ця гра може стати в нагоді, коли діти вчаться робити фонематичний розбір слова, визначенні наголосу, поділу на склади. 

Добре сприяє розвитку мовлення та фонематичних процесів наслідування звуків тварин.

Для дітей раннього дошкільного віку – незамінна книга, яка об’єднає в грі всю родину і змусить навіть тата показати, як ричить лев чи рохкає свиня. 

Також книги інших авторів на тему «Хто як говорить» сприятимуть розвитку фонематичних процесів ваших дітей. 

Саме ця книга навчить дитину розрізняти різні звуки та дізнаватись, звідки вони взялись (джерело звуку). Має дуже багато малюнків, але і дуже мало тексту, або і взагалі його не має. Для маленьких дітей – чудова знахідка!

Прекрасною знахідкою для батьків стане в роботі над проблемними приголосними звуками та відповідними буквами (зошит №1 включає роботу над голосними звуками і буквами, що їх позначають, а зошит №2 – роботу над глухими і дзвінкими та твердими і м’якими приголосними). Добре підходить для учнів початкових класів та їхніх батьків, вихователів дитячих садків, учителів, логопедів.

Вчимося з дитиною правильно говорити: логопедичні книжки від фахівця 0

2. Постановка та автоматизація звуків

Познайомлять дітей з органами артикуляції, різними голосовими й дихальними вправами (адже, перш ніж ставити звуки, логопед і батьки мають натренувати мовленнєве дихання), з артикуляцією голосних та приголосних звуків тощо. Крім того, формат таблиць дуже зручний для роботи. Багато гарних картинок, великий розмір зображень.

Далі можна переходити до обстеження мовлення дітей. Для цього гарно підійде книжка Антоніни Малярчук. Навіть батьки зможуть займатися з дитиною за цією книгою.

Вчимося з дитиною правильно говорити: логопедичні книжки від фахівця 0

Лариса Стахова, Ірина Кравцова «Нумо, звуки, відгукніться! 6-й рік життя. Домашній логопедичний зошит + посібник для батьків» (комплект з 2-х книг) (Мандрівець, 2019)

Зараз є чимало серій логопедичних зошитів для постановки та автоматизації звуків. Наприклад, гарним і якісним варіантом може бути серія «Нумо, звуки, відгукніться!».

Голосні і приголосні, дзвінкі й м’які – про все дізнається дитина, яка матиме такий зошит. Також і читати може навчатися під керівництвом батьків чи логопеда (вихователя). 

Ще один якісний альбом для дітей, які вчаться вимовляти ш-ж. Тут і вірші, в яких багато звуків ш-ж, і скоромовки, і спеціальні чистомовки та вправи, які допоможуть дитині натренувати в мовленні звуки ш-ж. 

Уже назва видання свідчить про те, як цікаво дітям буде відпрацьовувати навички правильного мовлення в колі улюблених друзів-героїв.

Чудова серія «Вимовляйчик», мабуть, одна з найзручніших для батьків та логопедів. Книжка розміру А5, де дуже гарно структуровані завдання на автоматизацію звуків.

У серії представлені «Вимовляйчики» на всі найбільш поширені звуки, які діти вимовляють неправильно. В книзі немає яскравих кольорових картинок, зате є безліч зображень, які під час читання чистомовок діти люблять відгадувати самі.

У продовження серії зошитів для постановки звуків можуть стати також зошити Юлії Турчини, де батьки й логопеди знайдуть все необхідне для роботи над звуковимовою та диференціацією звуків. 

Також ціла серія логопедичних зошитів Катерини Дяченко, створених для автоматизації звуків мовлення. Його особливістю є те, що сама авторка рекомендує його не лише дошкільнятам, а й учням 2-4 класів загальноосвітньої школи, в яких все ще є порушення мовлення.

Хороша також серія Антоніни Малярчук, яка стане в пригоді не лише батькам, а й логопедам. На найбільш поширені звуки є окремі альбоми, де чудово структуровано всі завдання для роботи над певною групою звуків. 

У пригоді також стане «Домашня логопедія». Вона допоможе автоматизувати звуки мовлення в складах, словах і реченнях. Буквально кілька сторінок тексту на кожен звук, але яка чудова знахідка для батьків та логопедів! Що її вирізняє, то це те, що завдяки різноманітним вправам і завданням, які є в книжці, дитина не тільки навчиться вимовляти звуки, а й зможе розвинути фонематичний слух, мовленнєве дихання, розширити свій словниковий запас та оволодіє звуковим аналізом.

3. Розвиток зв’язного мовлення, переказ текстів

Серія «Веселий равлик» допоможе вам не лише вивчити з дитиною багато цікавих логопедичних віршів, а також стане хорошою книгою для тренування навичок переказу, самообслуговування. Тут можна вивчити і класифікації, і вигадати за яскравими малюнками власну історію. Серія містить декілька книжок, які збагатять мовлення дитини з різних тем, а також познайомлять з казками, тваринами й навіть підкажуть, як потрібно гратися й працювати разом із дорослими. «Якого кольору?», «Якої форми?», «Скільки?», «Що робить?», «Які звуки видає?» – про це і не тільки розкаже серія книг. 

Для дошкільнят і молодших школярів – прекрасна ненав’язлива гра про пори року, дні тижня, класифікації, «четвертий зайвий», явища природи. Стільки задач вирішує лише ця одна гра! «Давай пограємо!» знадобиться логопедам, педагогам та батькам.

«Я учуся розмовляти» стане в нагоді батькам і логопедам. Добре розвиває увагу, пам’ять, мислення та мовлення, є хорошим альбомом для профілактики оптичних дислексій і дисграфій, які іноді трапляються у дітей з порушенням мовлення.

Жвавими пригодами можна зацікавити дітей серією книг «Неймовірні пригоди». Киці Муля і Манюня запросять вас мандрувати разом з ними до Італії, Гренландії та Фінляндії!

А в другій частині серії – до Британії, Греції й Туреччини! Прекрасний матеріал не лише для переказу, а й для розширення знань про різні країни, особливо якщо ваша родина часто мандрує світом!

Чимало дітей з аутизмом мають порушення мовлення. У роботі з ними стане в пригоді книга «Розвиток мовлення дітей з аутизмом».

Надзвичайно цінна інформація від логопеда-практика Наталії Базими допоможе вашій дитині, яка перебуває на спектрі аутизму обрати свої улюблені ігри, а батькам розкаже багато цікавого про особливості комунікації цієї категорії дітей.

Чудова книжка сприятиме змістовному розвитку мовлення вашої дитини.

А також читайте: 

Наталія Шост «Розвиток мовлення. 6+» (НК «Богдан») — Ця книжка захопливо проведе дитину цілим світом історій!

Наталя Бєлавіна «Логопедичні картки. Частина 2. Лексико-граматична будова та зв’язне мовлення. 60 карток-малюнків» (Ранок, 2019) — Комфортно й цікаво батькам і дітям буде працювати з цими картками. Гарний приклад ігор для сімейного дозвілля та для професійної діяльності логопеда.

Василь Федієнко, Галина Жук «Зошит з розвитку мовлення. 2 клас» (Школа, 2012) — Прекрасна знахідка для батьків, які мріють, щоб мовлення їхніх дітей вже в школі було милозвучним і багатим! Перші 4 класи вже мають свої зошити з розвитку зв’язного мовлення.

Олександра Мельничайко «Українська мова та читання. 2 клас. Картки з розвитку зв’язного мовлення» (НК «Богдан») — Цей комплект картинок з малюнками та завданнями для розвитку зв’язного мовлення автори створювали для другокласників. Картки розподілено за тематичними групами. Проте вони підійдуть навіть дошкільникам.

О. Шейка «Розвиток мовлення» (Торсінг Плюс, 2018) —  Не забудьте також ознайомитися з цією книгою, яка сподобається вашій дитині завдяки цікавим завданням.

4. Розвиток навичок читання та письма

Одним із перших для вашої дитини може стати цей буквар. Яскравий, сучасний, має кілька варіантів формату (різні розміри, тверда й м’яка обкладинка). Діти із задоволенням читают його, адже довкола коротких слів чи речень є гарні кольорові малюнки.

Для розвитку навичок читання одним із прикладів може бути вдалий «Вчимося правильно читати». Буквар, який, якщо ви працюватимете за ним так, як рекомендують автори, зможе попередити письмові помилки, які часто роблять діти у шкільному віці. Він стане у пригоді логопедам, батькам та учителям спеціальних шкіл.

Змістовно продумана й ця книга. Вона допоможе не лише навчитися читати, а й переказувати тексти та вигадувати продовження історій, що особливо подобається дітям.

Спеціалізована література

«Чернетка логопеда» – це практичний матеріал, який допоможе наповнити фахівцям свої заняття. Чудово підійде для вчителів, логопедів, вихователів закладів дошкільної освіти, вчителів початкових класів, батьків.

Окремо звертаємо увагу, що, крім практичних матеріалів, нині існує чимало науково-методичної літератури. Організація планування, програми навчання різних категорій дітей, логопедичні картки, зошити для занять тощо наприклад можна знайти у видавництва «Мандрівець». Одне із тих видавництв, яке орієнтується на видання методичної інклюзивної літератури, яка стане в пригоді логопедам. 

Як планувати свою роботу в закладі дошкільної освіти з інклюзивним простором: 

 

Безумовно, ми не можемо в одному матеріалі охопити всю літературу з логопедії, яка нині доступна. Тому окреслили для вас ті знахідки, які стануть вам в пригоді та познайомлять зі світом правильної вимови й мовлення. Запропоновані матеріали допоможуть як батькам, так і спеціалістам, які працюють з дітьми з порушенням мовлення.

Олександр Козинець
Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри логопедії та логопсихології НПУ імені Михайла Драгоманова, логопед

191 thoughts on “Вчимося з дитиною правильно говорити: логопедичні книжки від фахівця

    Добавить комментарий