Леонід Кравчук радить книги

Перший президент постійно читає, чергуючи художню та історичну літературу.
А про новинки книговидання дізнається від дружини.

Я дружу з книгами все життя і досі читаю без окулярів. Зараз більше пишу, ніж читаю, але й для книг знаходжу годину-другу. Зібрав цілу бібліотеку по черзі читаю історичні видання, художні або збірки афоризмів. Мої улюблені письменники – класики Тарас Шевченко і Михайло Грушевський. Намагаюся щодня відкрити їх твори та пройти хоч пару сторінок. Немає значення, звідки починати - в будь-якому місці знаходжу щось співзвучне своєму настрою. Цікаво, що в моїй бібліотеці зібралися біля десяти тільки Кобзарів – від старих до сучасних подарункових видань.

Чи готуюсь з книгою до важливих переговорів, наприклад у Мінську? Ні, бо коли обираєш книжку під подію - тоді ти будеш читати зрідка. А треба повертатися до книг щодня, занотовувати суть, щоб слова відлунювали у свідомості.

Коли я читаю, то мені треба замкнутися в кімнаті і заглибитися у книгу, посперечатися з автором. Дружина Антоніна Михайлівна має звичку анонсувати мені новинки та переказувати, що вже прочитала. Вона може пишатися, що прочитала більше від мене. А ще дружина критикує, що я багато говорю, мовляв, суть мого виступу в телеефірі можна викласти в двох реченнях. Нещодавно отримав в подарунок Євангеліє та Біблію, яку баптисти переклали українською та видали в Китаї. Книги в сучасному перекладі я із задоволенням перечитую і насолоджуюся багатою мовою.

Леонід Кравчук

Книжки, які рекомендує перший президент

Хочу й буду
Михайло Лабковський

Леонід Кравчук радить книги 0

Книга популярного психолога вчить прислухатись до своїх бажань, діяти, враховуючи свої справжні потреби та розвивати силу волі. Цінність цієї книги – в простих речах, які ми розуміємо, але не робимо. А Лабковський наче спрощує шлях до щасливого життя та дає сили і натхнення зробити перший крок. Книга має багато відгуків, це означає що багатьом людям вона допомогла визначитися.

«Бог.Історія людства»
Реза Аслан

«Бог.Історія людства» Реза Аслана – це дослідження, де простежується, як люди створювали уявлення про бога, а потім приходили до справжнього розуміння творця. Я рекомендую цю книгу дорослим, які готові поставити запитання: хто я такий в цьому світі і хто мій бог. Автор закликає пам’ятати, що ми створили Бога за своєю подобою, а не навпаки.
Цікава й особистість автора – народився в Тегерані, після Ісламської революції його сім’я переїхала до США, де він отримав західну освіту, захистив дисертацію по джихадазму та став одним із найвизначніших релігієзнавців нашого часу.

48 законів влади
Роберт Грін

Леонід Кравчук радить книги 0

Сила слова – це про промови, які Мойсей, Грушевський, Черчілль, Кеннеді,  виголошували  в історичний момент. Навички готувати промови стануть в пригоді не тільки політикам, але й усім, хто коли-небудь виступав перед людьми.

Промови, що змінили світ
Андрій Хорошевський

Леонід Кравчук радить книги 0

Сила слова – це про промови, які Мойсей, Грушевський, Черчілль, Кеннеді,  виголошували  в історичний момент. Навички готувати промови стануть в пригоді не тільки політикам, але й усім, хто коли-небудь виступав перед людьми.

Маруся Чурай
Ліна Костенко

Леонід Кравчук радить книги 0

В березні цього року я читав вірші Ліни Костенко у проекті до 90-річчя поетеси . З творчістю Ліни Василівни познайомився ще в часи СССР. Я був завідуючим ідеологічним відділом ЦК КПУ, коли прочитав її роман у віршах «Маруся Чурай». У багатьох партійних органах розкритикували роман, а я під час дискусії сказав: «Я читав «Марусю Чурай» і не можу збагнути, що в ній не так». Після цих слів отримав скільки критики, що, здавалося, забули й про Костенко.
Пройшло багато років — вже немає й того ЦК КПУ, а «Маруся Чурай» увійшла до шкільної програми.